Uitgever: L.S. Amsterdam
Pagina's: 192
Prijs: €15,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Winchester McFly – Nachtmerrie (De Detta Dossiers 1)

De Detta Dossiers. Een nieuwe thriller serie met een bovennatuurlijk randje.

Een serie geschreven door schrijverscollectief Winchester McFly.

In eerdere recensies zag ik voorbij komen dat het werd vergeleken met de X-files. Ik heb die nooit gezien of gelezen, dus gelukkig kon ik blanco dit boek in duiken.

Wat ik van het eerste deel in deze nieuwe serie vond, lees je hier!

(Van L.S. Amsterdam mocht ik een exemplaar ontvangen in ruil voor mijn eerlijke mening)


“Nachtmerrie is het eerste deel in een nieuwe, gruwelijk spannende serie over occulte moordzaken in Nederland, geschreven door het schrijverscollectief Winchester McFly.

In Nachtmerrie worden een au pair, een kleine jongen en een zakenman in hun slaap bezocht door een boomlange, demonische figuur, die ze aanzet tot moord… Om deze mysterieuze moordzaak te kunnen ontrafelen en de moordenaar te kunnen ontmaskeren, zullen rechercheur David Detta en zijn nieuwe partner Tess de Winter hun persoonlijke verschillen aan de kant moeten schuiven.

Een bloedstollende, filmisch geschreven thrillerserie van het Nederlandse schrijverscollectief Winchester McFly, dat o.a. de tv-series Smeris, Van God Los en de allereerste Nederlandse Netflix Original-serie Ares schreef. De Detta dossiers geven een inventieve draai aan het bovennatuurlijke genre en zal de horrorliefhebbers onder de Netflix-generatie zeker aanspreken.”


Het verhaal & de schrijfstijl

Tess de Winter krijg een vreemde zaak toegewezen, waarbij ze ook nog eens een partner aan haar zijde krijgt die er een wel heel vreemde denkwijze op na houdt.

Samen onderzoeken ze enkele moorden, waarvan de daders allen aangeven deze in hun dromen te hebben gepleegd.

De slachtoffers lijken willekeurig. Toch moet er ergens een verband zijn.

Of worden de daders daadwerkelijk aangestuurd door een duister en niet aards figuur?

Alhoewel Tess en David beide een andere mening hebben over de moorden, zullen ze toch samen moeten werken om de zaken op te lossen. Kunnen zij hun verschillen aan de kant schuiven en het recht doen zegevieren?

Nachtmerrie‘ is het eerste deel in de Detta Dossiers serie. Gezien het weinige aantal pagina’s vond ik het behoorlijk spannend. Eigenlijk ben ik dan meteen bang dat het ontbreekt aan voldoende uitwerking.

Het boek begint met een hoofdstuk vanuit een onbekende vrouw die doodsangsten uit staat. Dit hoofdstuk geeft je een naargeestig gevoel en brengt direct spanning in het verhaal.

In de hoofstukken erna maak je kennis met zowel Tess als David. Beiden hebben eigen hoofdstukken die geschreven zijn vanuit de derde persoon.

Aan de moorden hangen allerlei duistere randjes en je wordt hier en daar in de war gebracht door switches tussen realiteit en mogelijke fictie. Het doet je twijfelen aan wat er daadwerkelijk is gebeurd.

Mede door deze twijfels bouwt Winchester McFly absoluut een mooie mate van spanning op.

De schrijfstijl is prettig en vlot. Gebeurtenissen worden helder en beeldend beschreven. Wel had dit van mij iets uitgebreider gemogen om daadwerkelijk angst te voelen en de spanning wat langer vast te blijven houden.

De hoofdstukken zijn vrij kort en zelf vond ik dit zeker een pluspunt. Het maakt dat het boek nog gemakkelijker wegleest.

Ondanks het aantal pagina’s weet Winchester McFly absoluut toe te werken naar een verrassend plot waarvan ik het einde niet zag aankomen eerlijk gezegd.

Een mooie interessante wending.

Toch vond ik de uitwerking hier en daar wat matig en viel de spanning een klein beetje weg naar het einde toe.

Bij verhalen met een bovennatuurlijk tintje, begrijp ik dat je niet alle vragen van de lezer beantwoord. En daarnaast ook zaken aan de verbeelding van de lezer overlaat.
Deels vind ik dit jammer, maar anderzijds maakt het wel dat ik een volgend boek zeker wil lezen.


Personages

Bij boeken met weinig pagina’s ben ik ook huiverig voor de uitwerking van personages.

Toch is mij dit absoluut meegevallen en heeft het mij zelfs verrast hoe de personages toch goed uitgewerkt waren.

Zowel Tess als David, hebben zo hun eigen geheimen en verleden. Van David zien we hier iets meer van terug dan van Tess.

Hun karakters zijn goed omschreven en kwamen zeker goed over.

Dit zelfde geldt voor de personages van het mortuarium. Zonder spoilers te verklappen, vond ik deze twee excentriekelingen absoluut een toevoeging en kan ik niet wachten om meer van hen terug te gaan zien.

Ik heb in dit eerste boek geen enkele band gevoeld met de personages. Wel vond ik ze interessant. Juist door dat wat ons nog niet verteld is. Voor dit eerste boek waren ze absoluut voldoende uitgewerkt.

Ik kan dan ook niet wachten om meer over hen te weten te komen.


Conclusie

Mijn volgers weten inmiddels wel dat ik kritisch ben waar het gaat om thrillers. En ook dat ik vrij weinig thrillers lees die geschreven zijn door Nederlandstalige auteurs en die zich in Nederland afspelen.

Ik ben daar gewoon geen fan van.

Nachtmerrie‘ speelt zich voornamelijk af in Groningen, maar gelukkig voor mij stond de omgeving niet heel erg op de voorgrond.

Voor het aantal pagina’s vond ik dit verhaal absoluut voldoende uitgewerkt en bevatte het voldoende verdieping.

De spanning was aanwezig en de korte hoofdstukken en vlotte schrijfstijl maakte dat ik het boek zo uit las.

En het doel van Winchester McFly is wat mij betreft geslaagd, want ik ben benieuwd naar het volgende deel!


Over de auteurs

Winchester Mcfly is het Nederlandse schrijvers-collectief dat onder andere de tv-series Smeris, Van God Los en de allereerste Nederlandse Netflix Original-serie Ares schreef. Momenteel wordt er gewerkt aan het scenario van de grootste Nederlandse dramaserie Vliegende Hollanders die dit najaar wordt uitgezonden. 


Ben je benieuwd geworden naar dit boek? Bekijk het dan eens via mijn persoonlijke link hier onder. Hier vind je ook een inkijkexemplaar!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!