Uitgever: AtlasContact
Pagina's: 336
Prijs: €22,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Vincent Merjenberg – De Grijzen

Literaire romans zijn boeken buiten mijn comfortzone. Toch heb ik vorig jaar ontdekt dat er echte parels van boeken in dit genre zijn. Ik vind het dan ook ontzettend leuk om met regelmaat uitstapjes te maken.

De Grijzen’, het debuut van Vincent Merjenberg, is zo’n uitstapje. En hoe dit mij bevallen is lees je hier.

(Vanuit AtlasContact mocht ik een exemplaar ontvangen in ruil voor mijn eerlijke mening)


“In een grensstad worden lichamen opgegraven, een journaliste gaat op onderzoek en stuit op een geschiedenis van vluchtelingen. Een schrijver die er meer van lijkt te weten kijkt op de achtergrond mee.

‘De grijzen’ van Vincent Merjenberg is een ingenieus gecomponeerde roman over het kwaad en de dingen waartoe de mens onder bepaalde omstandigheden in staat is. Over de verhalen die we verzinnen om betekenis te geven aan wat we niet kunnen verklaren. In de grensstad praat niemand over ‘de vondsten’: de lichamen van mannen, vrouwen en kinderen die rechtop in de aarde worden aangetroffen. Ze worden opgegraven in de buitenwijken, waar de hopelozen zich opmaken voor de gevaarlijke oversteek naar de andere kant van de grens. Lena, een jonge journalist, wordt vanuit de hoofdstad uitgezonden om onderzoek te doen. Ondertussen blikt een oude man vanuit zijn appartement in de hoogte terug op zijn beginjaren in de stad. Zijn herinneringen dwingen hem onder ogen te zien dat hij meer van de vondsten af weet dan hij wil.”


Het verhaal & de schrijfstijl

In een onbekende grensstad worden, tijdens de aanleg van een metro stelsel onder de grond, lichamen gevonden. Lichamen van mannen, vrouwen en kinderen. Rechtopstaand en versteend.

Niemand praat over deze vondsten en hoe en waar ze vandaan komen, weet niemand.

Lena, een jonge journaliste uit de hoofdstad, wordt er op uitgestuurd om meer te weten te komen over deze vondsten en om het onderzoek af te maken waar haar verdwenen voorganger nooit aan toe is gekomen.

In de grensstad aangekomen, blijkt er veel meer achter de vondsten te zitten dan ze had kunnen vermoeden. Maar het krijgen van volledige medewerking blijkt zo makkelijk nog niet.

Een schrijver kijkt vanuit zijn raam mee naar alle ontwikkelingen en vertelt zijn verhaal. Weet hij soms meer?

De Grijzen’ is verdeeld in vijf delen en begint met een hoofdstuk vanuit een nog onbekend persoon, alvorens we kennis maken met Lena.

Wat mij meteen opvalt is de mooie schrijfstijl van Vincent Merjenberg. Vanaf de start weet hij je mee het verhaal in te trekken zonder dat je eigenlijk weet waar we zijn of waar we naar toe gaan.

Hij beschrijft op uitgebreide wijze een grensstad zonder dat je weet hoe deze stad heet of waar hij ligt. Het is ook absoluut niet belangrijk en dat was voor mij persoonlijk een unieke ervaring. Normaal wil ik namelijk alles weten over de omgeving waar een verhaal zich afspeelt, maar het was in dit verhaal niet belangrijk. Heel bijzonder!

Het boek bevat korte vlotte hoofdstukken en in combinatie met de beschrijvende schrijfstijl van Vincent vlieg je door het boek heen.

Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. Zo vinden we het verhaal van een onbekende schrijver vanuit de eerste persoon, het verhaal van journaliste Lena vanuit de derde persoon en ook het verhaal van een kleine jongen genaamd Jona.

In het begin worstelde ik enorm met deze perspectieven, omdat ik geen enkel idee had welke kant dit verhaal op ging of op zou gaan. Daarnaast zijn er verschillende tijdlijnen en lijken hoofdstukken af te wisselen tussen heden en verleden, maar wanneer iets zich afspeelt is niet duidelijk.

Alhoewel dit mij hier en daar in verwarring bracht, bleef het gevoel dat ik alle eindjes aan elkaar wilde knopen.

De wisselende perspectieven zorgden voor een onderhuidse spanning van het onbekende.

De hoofdstukken vanuit Lena vond ik zelf het fijnst en interessantst uitgewerkt. Vanuit haar lezen geeft je echt het gevoel dat je mee op onderzoek bent naar de waarheid. De andere personages geven je informatie voor het complete beeld aan het einde.

Als je besef van plaats en tijd kunt loslaten, is het een zeer bijzondere reis naar een zeer bijzondere ontknoping die je kippenvel geeft. Het verhaal vond ik soms onbegrijpelijk, maar het fascineerde mij enorm waardoor ik verder moest lezen.

Het is een reis die zowel geschiedenis als werkelijkheid bevat. Een verhaal over vluchtelingen en mensensmokkel. Iets wat heeft gespeeld en nog steeds speelt.

Soms moest ik het boek even wegleggen, omdat ik aan het denken werd gezet over wat ik las. Het einde was zowel mooi als verwarrend. Ik heb vragen die onbeantwoord zijn gebleven. Maar daardoor blijft het boek wel heel erg bij mij hangen.


Personages

Drie personages vertellen in dit boek hun verhaal. Drie verhalen die voor mijn gevoel in eerste instantie niet veel met elkaar te maken hadden. Oh wat had ik het mis.

Vanuit alle drie de verhalen krijg je verschillende puzzelstukjes aangereikt die uiteindelijk samen komen in de oplossing.

De verhalen van de personages zijn vanuit verschillende vertel perspectieven geschreven. Dit maakte het verhaal dynamisch en interessant. Zeker nu, wanneer ik er achteraf over nadenk hoe briljant alles bij elkaar hoorde.

Zelf kon ik mij het meest vinden in het perspectief van Lena. Haar als personage vond ik het interessantst en best uitgewerkt. Toch zijn er nog een aantal vragen open gebleven. Waar is haar vader bijvoorbeeld?

Toch zijn de open vragen die dit boek achterlaat niet storend en voelt het juist als de kracht van het verhaal. Het laat je speculeren, nadenken en je er daarnaast over napraten.


Conclusie

Uit je comfortzone stappen en iets lezen dat je niet snel zou lezen, levert soms echte parels van boeken op.

De Grijzen’ is er zo een voor mij.

Ik moest er echter wel eerst met een andere lezer over praten om tot deze conclusie te komen. (Bedankt Lisa).

Aan de ene kant voelt het verhaal verwarrend. Daarnaast krijg je niet overal antwoord op. Er wordt het een en ander aan de verbeelding van de lezer overgelaten. Tegelijkertijd is dit meteen de kracht van dit boek.

Vincent Merjenberg schrijft op haast filosofische wijze een verhaal dat je aanzet tot nadenken, zelfs tot ver nadat je het boek hebt uitgelezen.

Vincent laat ook zien dat de naam van een omgeving of stad ondergeschikt kan zijn aan een verhaal. En dat het juist het verhaal is dat echt telt. Hoe hij ons als lezer heeft meegenomen in zo’n uniek verhaal vond ik fascinerend.

Dit is absoluut ook een boek dat je zou moeten herlezen. Voor mijn gevoel geeft het herlezen van dit boek nieuwe inzichten.

Nog nooit heb ik een boek zo vaak weggelegd en meteen weer opgepakt. 

De Grijzen’ is uniek en niet te vergelijken met andere literaire romans.

Na dit debuut,  ben ik in ieder geval benieuwd naar het volgende boek van Vincent Merjenberg! 


Over de auteur

Vincent Merjenberg (1983) studeerde Nederlands, werkte bij een uitgeverij en geeft taalles aan nieuwkomers. Hij publiceerde verhalen in onder meer ‘De Gids’ en ‘Revisor’. Zijn romandebuut ‘De grijzen’ verschijnt in april 2021.

(Foto: Fjodor Buis)


Ben je benieuwd geworden naar het debuut van Vincent Merjenberg? Bekijk het boek dan eens via mijn persoonlijke link hier onder.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!