Uitgever: Boekerij
Vertaald door: Merel Leene
Pagina's: 576
Prijs: €24,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

V.E. Schwab – Het onzichtbare leven van Addie LaRue

De eerste boeken die ik las van V.E. Schwab, waren haar boeken in de Schemering- trilogie.

Betoverd door haar schrijfstijl was ik dan ook razend enthousiast toen ik hoorde dat er van haar een nieuw boek zou verschijnen.

In het buitenland werd ‘Het onzichtbare leven van Addie LaRue‘ met veel lof ontvangen en ik kon dan ook niet wachten tot de vertaling kwam.

Of ik ook onder de indruk ben van het verhaal van Addie LaRue lees je hier.

(Van Boekerij mocht ik een exemplaar ontvangen in ruil voor mijn eerlijke mening)


“Frankrijk, 1714. Als Adeline LaRue wordt uitgehuwelijkt, smeekt ze om meer tijd en een leven in vrijheid. Haar wens gaat in vervulling, maar tegen een vreselijke prijs. Addie zal eeuwig leven, en is gedoemd te worden vergeten door iedereen die ze ontmoet. Zelfs haar ouders vergeten hun dochter op slag en jagen haar hun huis uit.

Ontheemd en alleen begint Addie aan een betoverend avontuur dat eeuwen en continenten omspant. Van de achttiende-eeuwse salons van Parijs tot de straten van het moderne New York: Addie leert overal overleven. Maar terwijl haar tijdgenoten de geschiedenisboeken in gaan, blijft Addie onopgemerkt bestaan. Dag na dag, jaar na jaar.

Tot ze op een dag een boekhandel in stapt en iemand haar voor het eerst in driehonderd jaar herkent…”


Het verhaal & de schrijfstijl

Addie is een bijzondere jonge vrouw. Een vrouw die hunkert naar vrijheid en het ontdekken van de wereld. Een jonge vrouw die zich uit in kunst.

Echter is dit leven niet voor haar weggelegd, want Addie groeit op in de jaren 1700. Een tijdperk waarin vrouwen worden uitgehuwelijkt, kinderen krijgen en op dezelfde plaats blijven wonen.

Jaar na jaar bid Addie tot de Goden dat zo’n leven haar bespaard blijft. Tot haar gebeden niet meer worden verhoord.

Addie ziet maar één uitweg en ontsnapt op weg naar haar huwelijk. Diep in de bossen waar de avond valt, doet zij nog een laatste poging om gehoord te worden door de oude Goden. Maar met één cruciale fout.

Ze vergeet de waarschuwing niet tot de Goden te bidden als het donker wordt.

De Duisternis beantwoordt haar oproep en Addie smeekt hem om meer tijd en een leven in vrijheid. En dat is wat ze krijgt.

Addie krijgt een eeuwig leven en alle mensen die haar kenden of ontmoeten, vergeten wie zij is.

Wanneer haar ouders haar als vreemdeling wegjagen bij hun huis, reist Addie moederziel alleen van dorp naar dorp en van stad naar stad.

Wanneer ze uiteindelijk in Parijs belandt, beseft Addie pas echt wat haar vloek inhoudt.

Jaar na jaar weet Addie te overleven, zonder dat iemand weet en onthoudt wie zij is.

Totdat zij in 2014 een boekwinkel binnenstapt en ze herkent wordt.

Is dit het einde van haar vloek? Of speelt de Duisternis een spelletje met haar?

Het verhaal van Addie begint met een proloog dat zich afspeelt in 1714.

Het boek zelf is verdeeld in zeven delen en ieder deel begint met een voorbeeld en informatie over een kunstvoorwerp. Omdat deze een rol spelen in het verhaal, was dit absoluut een mooie extra toevoeging.

De hoofdstukken in het boek vinden afwisselend plaats in verleden en heden. In het verleden leren we Addie kennen en zij neemt ons mee op reis door de jaren heen. Het verhaal is in verhalende vorm geschreven.

In het heden zien we hoe het Addie vergaat en wie zij is geworden.

Het verleden vormt absoluut de basis van het leven van Addie en wanneer verleden en heden steeds meer samen komen, wordt het geheel duidelijk zichtbaar.

V.E. Schwab heeft een betoverende schrijfstijl.

Dat ze prettig schrijft wist ik al, maar bij ‘Het onzichtbare leven van Addie LaRue‘ komt dit nog veel meer naar voren.

Wanneer we door de jaren en eeuwen meereizen met Addie, beschrijft V.E. Schwab de omgeving op prachtige wijze. Ook past ze zich aan de tijd aan waarin het verhaal zich afspeelt en dit maakt het realistisch. Ik vond zowel omgeving als gebeurtenissen dan ook absoluut goed uitgewerkt.

Belangrijke gebeurtenissen die zich afspeelden in die tijd worden aangehaald en je voelt daarnaast heel duidelijk hoe Addie zich steeds weer moet aanpassen.

Verwacht van deze fantasy echter geen actie en opbouwende spanning of iets dergelijks.

Dit verhaal draait om Addie en haar verhaal. Dit verhaal is gericht op gevoel en emotie en bevat eigenlijk een belangrijke boodschap.

De beeldende beschrijvingen van het leven van Addie waren de punten die maakten dat ik verder wilde lezen en pagina na pagina bleef omslaan.

Zowel de opbouw als de uitwerking van het verhaal zijn wat mij betreft uitstekend gedaan. Het is een verhaal dat je op wat voor manier dan ook raakt.

Het einde was voor mij verrassend en heeft mij zeker wel een traantje doen laten.


Personages

Het verhaal draait natuurlijk volkomen om Addie.

Wat dit verhaal echter juist heel bijzonder maakt, is dat we Addie zien in alle fasen van haar leven. En nadat de vloek is uitgesproken, zien we hoe alleen ze zich voelt en hard zij haar best doet om zich aan de situatie aan te passen.

Door dat aanpassingsvermogen zien we jaar na jaar steeds opnieuw een ontwikkeling bij haar personage.

Ook komen de emoties en gevoelens van Addie echt goed over.

En dat is absoluut één van de dingen die mij zo wisten te raken in dit verhaal.

Addie heeft het niet makkelijk en dit wordt echt wel duidelijk.

Er is ook ruimte voor humor, omdat Addie zich alleen maar hoeft om te draaien en mensen zijn haar weer vergeten.

Dit leidt niet alleen tot emotionele situaties, maar zorgt ook voor grappige situaties.

Naast Addie, ontmoeten we de Duisternis. De “God” die haar heeft belast met haar vloek. Ik vond dit een zeer interessant personage.

Met regelmaat zien we hem terugkomen in het verhaal en in het leven van Addie. Hij is fascinerend en de bijzondere vriendschap die uiteindelijk tussen hen ontstaat is absoluut interessant.

Stiekem ben ik verliefd geworden op zijn karakter en ik hoop heel erg dat ik hem nog eens terug mag zien in een ander verhaal.

Henry is een personage dat zich bij Addie voegt in het heden.

Alhoewel de meeste hoofdstukken vanuit Addie zijn geschreven, heeft ook Henry een rol en mag hij ook zijn eigen verhaal vertellen.

Net als Addie en de Duisternis, heeft V.E. Schwab ook Henry heel goed uitgewerkt als personage.

Ondanks dat hij een geheim verbergt wat ons als lezer in spanning houdt, is heel duidelijk te zien wat voor karakter hij heeft en dat hij worstelt met depressieve gevoelens.

Zijn personage gaf een heel andere twist en daarnaast verdieping aan het verhaal dat mij overtuigde van mijn eindoordeel.


Conclusie

Het onzichtbare leven van Addie LaRue‘ is in eerste instantie zeker geen actie fantasy. Zoals bijvoorbeeld de Schemering- trilogie dat is.

Maar ga open dit verhaal in en laat je meeslepen door de prachtige schrijfstijl van V.E. Schwab.

Laat je verwonderen en ontroeren door het prachtige verhaal van Addie en laat de onderliggende boodschap je hart raken.

Want we denken allemaal wel eens dat we niet worden gezien. En we willen dat anderen ons herinneren. Maar een blijvende herinnering achterlaten hoeft niet altijd iets fysieks te zijn en kan juist schuilen in de hele kleine dingen.

Dit verhaal neemt je mee op reis door verschillende tijdperken en laat ons daarnaast ook liefde zien.

Ik heb echt oprecht genoten van elk woord uit dit verhaal!

En vooral het einde zorgt ervoor dat ik dit boek niet meer vergeet.


Over de auteur

V.E. Schwab (1987) is een Amerikaanse fantasyauteur. Het eerste deel van haar Schemering-trilogie werd door The Guardian uitgeroepen tot een van de beste fantasyboeken van het jaar en de filmrechten werden al snel verkocht. Schwab woont afwisselend in Amerika, Frankrijk en Engeland.

(Bron: Boekerij)


Ben jij ook benieuwd geworden naar dit prachtige nieuwe boek van V.E. Schwab? Bekijk het dan zeker eens via mijn persoonlijke link hier onder!

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!