Uitgever: Querido
Pagina's: 136
Prijs: €18,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Toon Tellegen – God onder de mensen

Vorig jaar maakte ik voor het eerst kennis met Toon Tellegen.

Zijn naam was mij natuurlijk wel bekend, maar nooit eerder las ik iets van zijn boeken of bundels.

Mijn kennismaking vorig jaar was met zijn gedichten en direct werd ik door zijn poëzie geraakt.

Toon Tellegen schrijft ook verhalen. En nu is het tijd voor mij om ook kennis te gaan maken met zijn verhalen.

(Vanuit uitgeverij Querido mocht ik een exemplaar ontvangen in ruil voor mijn eerlijke mening)


“God wist alles, maar niet of hij wel bestond.’

God bestaat steeds opnieuw in Toon Tellegens gedachten. Soms is hij een kluizenaar, dan weer wordt hij wegens wangedrag aangehouden of is hij een buitengewoon goede balletdanser. Ook in de zomer draagt hij een dikke winterjas en regelmatig twijfelt hij eraan of de mensen van hem houden. Gelooft hij wel in zichzelf ? Hij zit een keer in iemands hoofd, hij wordt betrapt op overspel, hij bedenkt een nieuwe, betere God, hij is af en toe onredelijk en kwaadaardig. Maar ook liefdevol en onzeker. Hij lijkt verdacht veel op een mens, maar is toch steeds God.

Toon Tellegen speelt op weergaloze wijze met onze ideeën, gevoelens en verlangens over het bestaan van God in de wereld: briljant, diepzinnig en ongelooflijk geestig.”


‘God onder de mensen’

We hebben allemaal onze eigen visie op geloof in het algemeen en op de man die God wordt genoemd. (Schijnbaar is het altijd een man).

Er zijn mensen die geloven, er zijn mensen die niet geloven. En ook zijn er mensen die er een beetje tussen in hangen.

Toch is God iets waar iedereen alles over weet of juist helemaal niets. Wat je dus van hem kunt vinden of denken, is dus in feite allemaal waar. Want niemand weet het echt. Of wel?

Toon Tellegen neemt ons in zijn nieuwste boek ‘God onder de mensen‘ mee naar een leven waarin God letterlijk aanwezig is. Naast ons, achter ons, soms in ons eigen hoofd.

Hij laat ons zien hoe God leeft tussen de mensen en wat voor persoon hij zou zijn.

Natuurlijk allemaal vanuit het perspectief van onze eigen Toon Tellegen.

Want zoals hij in zijn voorwoord al meteen schrijft, kan niemand op of aanmerkingen hebben over zijn perspectief van God, omdat we allemaal alles en ook helemaal niets weten waar het God betreft.

In dit heerlijke boekje vind je korte verhalen over mensen die, op wat voor manier dan ook, te maken krijgen met God in hun leven.

Soms vinden ze hem op straat in de regen zonder jas. Anderen kennen hem als die overlastgevende buurman. Soms duikt hij zomaar ongevraagd op in iemands hoofd en kost het die persoon moeite hem daar weer uit te krijgen.

God is een persoon die overal aanwezig is, maar dat eigenlijk soms ook helemaal niet wil. Hij luistert wanneer het hem uitkomt, en soms heeft hij geen zin om te luisteren en keert hij de mensen de rug toe.

In eerste instantie was ik een beetje huiverig voor het onderwerp God, omdat ik niet wist in hoeverre dit boek te maken zou hebben met het geloof. Ook was ik nog niet bekend met de verhalen van Toon Tellegen en wist ik nog niet hoe hij naar de wereld en de dingen om hem heen kijkt.

Toon heeft absoluut een heerlijke schrijfstijl welke doorspekt is met sarcasme en toch wel zwarte humor.

God is namelijk in dit boek een bijzonder figuur die helemaal niet zo sympathiek is als vele denken.

Dit maakt soms dat de verhalen lijken op verhalen over een koppig kind die zijn weg in het leven moet zien te vinden. Die doet en laat wat hij wil, zonder echt een boodschap te hebben aan anderen.

Ik zag God als een zeer ontevreden man voor mij. Die helemaal klaar is met alle ellende van mensen en dat mensen zeggen dat ze in hem geloven, maar dat eigenlijk helemaal niet doen. In gedachten zag ik hem al stampvoetend en schreeuwend de mensen toespreken. Ik heb hier menigmaal om moeten glimlachen.

Het is een boek dat je aan het denken zet over de vraag ‘Wat als?’. En daarnaast laat het je nadenken over hoe wij als mensen belang hechten aan geloof of juist helemaal niet. En wat zegt dat over ons?

Hebben wij God gemaakt tot wie hij is? En vragen of verlangen wij van hem iets dat hij niet kan waarmaken? Of verlangen wij dingen van hem waaraan hij niet wil voldoen?


Conclusie

God onder de mensen‘ was voor mij absoluut een unieke ervaring.

Niet alleen maakte ik kennis met de schrijfstijl en verhalen van Toon Tellegen, ook liet het mij nadenken over een onderwerp waar ik zelf eigenlijk nooit bij stil stond.

Op zijn poëzie was ik absoluut al verliefd en nu ook op zijn verhalen.

Met zijn gedichten zet hij je aan het nadenken, maar dat doet hij ook zeker met zijn verhalen.

Dit boek is wat mij betreft voor iedereen. Niet omdat het per definitie te maken heeft met het geloof, maar vooral met hoe wij de wereld zien en wat ons denken en handelen aan invloed kan hebben.

Absoluut interessant.

Een boek om te lezen, bij stil te staan en over na te denken!


Over de auteur

Toon Tellegen (Brielle, 1941) is dichter, kinderboekenschrijver en schrijver van proza en toneel voor volwassenen. In 1980 verscheen zijn eerste boek, De zin van een liguster, een dichtbundel voor volwassenen. Zijn eerste bundel dierenverhalen, Er ging geen dag voorbij, werd gepubliceerd in 1984. Er volgden nog vele bundels allegorische dierenverhalen; in 1995 verscheen voor het eerst een omvangrijke verzameling daarvan in Misschien wisten zij alles. Onlangs werd die verzameling opgevolgd door een nieuw deel: Iedereen was er.

Voor volwassenen schrijft Tellegen niet alleen poëzie (inmiddels zijn meer dan twintig bundels verschenen), maar ook proza, zoals Twee oude vrouwtjesDoraBrieven aan Doornroosje en het voor de Libris Literatuur Prijs genomineerde De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne (verhalen die zijn Russische grootvader hem vertelde).

Hij won talloze prijzen met zijn boeken voor kinderen en voor volwassenen. De roman De genezing van de krekel werd in 2000 bekroond met De Gouden Uil. Voor zijn gehele oeuvre ontving Tellegen de Hendrik de Vriesprijs 2006 en de Constantijn Huygensprijs 2007.

In de afgelopen jaren verschenen respectievelijk de dierenromans De genezing van de krekelHet vertrek van de mierHet wezen van de olifant en Het geluk van de sprinkhaan.


Ben je benieuwd geworden naar dit boek? Bekijk het dan via mijn persoonlijke link hier onder.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!