Uitgever: Manteau (Standaard uitgeverij)
Pagina’s: 384
Prijs: €21,99
Waardering:⭐️⭐️⭐️
Recensies

Toni Coppers – Val

Newbookcollective benaderde mij via mijn Bookstagram account met de vraag of ik de nieuwste thriller van de Vlaamse auteur Toni Coppers wilde lezen.

Ik lees niet veel boeken van Nederlandstalige auteurs, maar de synopsis klonk te goed om het boek aan mij voorbij te laten gaan. Het had mijn interesse.

Wat ik vond van ‘Val’ en mijn eerste kennismaking met Toni Coppers? Je leest het hier!


“Alex Berger, een wat bijzondere privédetective, was in een eerder leven commissaris bij de Moord in Brussel. Op zijn vijfenveertigste besliste hij zijn verleden overboord te gooien en sinds kort leeft hij teruggetrokken in Oostende. Alex is er niet echt ongelukkig: hij kijkt veel naar de zee en praat meer tegen de meeuwen dan met de mensen. 

In Londen wordt Roisin Benting, eenentwintig en in de fleur van haar leven, in haar loft koelbloedig gewurgd. De moordenaar laat een souvenir achter op haar buik: een sneeuwbol met daarin een miniatuur van het Atomium. Als Sara, een van de weinige mensen voor wie Alex nog plaats heeft in zijn leven, bij Interpol opgezadeld wordt met deze onverklaarbare moord, roept ze de hulp in van haar ex-chef en boezemvriend. 

Een tweede slachtoffer valt, dit keer in Vlaanderen, en de familie Bonard komt in beeld: een steenrijke redersfamilie met aan het hoofd de mysterieuze David Bonard, een man die niemand in zijn omgeving toelaat en van wie niemand iets weet.

Alex Berger belooft zijn vriendin wat research achter de schermen te doen. Dan gebeurt er iets vreemds: hij ontvangt een persoonlijk bericht van David Bonard, een uitnodiging voor een verblijf in zijn mythische landhuis aan het Meer van Lugano. Aan de zijlijn blijven staan, blijkt plotseling geen optie meer…”Het verhaal & de schrijfstijl

Twee moorden in twee verschillende steden, dezelfde modus operandi. Verder lijken de slachtoffers niets met elkaar gemeen te hebben.

Sara werkt bij Interpol en wordt met beide moorden opgezadeld. Ze krijgt de opdracht te onderzoeken waarom deze personen zijn vermoord en wat de link is tussen beiden.

Sara, die terugkeert na een periode van rouw, valt met deze zaak met de neus in de boter. Het vertrouwen in eigen kunnen is ze onderweg verloren en ze probeert dit te hervinden. Ze schakelt de hulp in van haar oude baas en tevens goede vriend Alex Berger, om haar te helpen bij het onderzoek naar de moorden en met name naar de link tussen de slachtoffers.

Het tweede slachtoffer is een familielid van de steenrijke familie Bonard die altijd uit de spotlights weet te blijven.

Als Alex vanuit het niets een uitnodiging krijgt van het hoofd van de familie, David Bonard, neemt hij deze uitnodiging aan in de hoop meer te weten te komen over de familie. Echter blijken de Bonard’s een hoop verborgen agenda’s te hebben.

Komt Alex achter de familiegeheimen en zorgen deze onthullingen voor informatie over de moorden? Of hebben de zaken echt niets met elkaar te maken?

Toni Coppers schreef met ‘Val’ een unieke thriller waarbij ik in het begin echter wel moest wennen aan de Belgische tongval. Hier en daar wordt ook gestrooid met Engelse woorden en uitdrukkingen. Dit was voor mij onnodig en hier en daar misschien ook wel storend.

Het verhaal start met een beschrijving van de moord op het eerste slachtoffer waardoor het verhaal sterk begint. Daarnaast krijgen we hiermee een kort uniek kijkje in de gedachten van het slachtoffer.

Het verhaal wordt vervolgens verteld vanuit de perspectieven van Sara en Alex. Beide hebben een hoop ellende meegemaakt in het verleden, wat hen tegelijkertijd met elkaar verbindt.
Hun verhaal wordt geschreven vanuit de derde persoon.

Het duurde even voor ik in het verhaal zat, maar na het wennen aan het taalgebruik las het vlotter weg.

De spanning in deze thriller wordt langzaam opgebouwd en de focus ligt vooral op de ontwikkeling van de personages en de omgeving naar mijn idee.

Het is lang onduidelijk waarom de slachtoffers in dit boek vermoord zijn en het plot en de conclusie ontvouwen zich langzaam maar zeker door het uitgebreide onderzoek van vooral Alex.

Ik verwachtte een razend spannende thriller. Maar doordat het onderzoek langzaam en uitgebreid verloopt, mede door de wijze van schrijven, leek het boek wat traag. Daardoor kwam de spanning pas aan het einde als meerdere gebeurtenissen elkaar sneller opvolgen en de race tegen de klok begint wanneer men de dader op het spoor is.

De tijdslijn in het verhaal was mij niet volkomen duidelijk. Ik kreeg voor mijzelf niet helder genoeg wanneer wat plaatsvond en hoe lang bepaalde acties duurden.

Alhoewel de opbouw aan spanning dus traag verloopt, is het wel een verhaal dat ontzettend goed is uitgedacht. De ontwikkelingen en de werkelijke gebeurtenissen zijn absoluut interessant te noemen en gaven het verhaal een dramatisch effect.Personages

In dit verhaal gaat de meeste aandacht uit naar de personages. Vooral Sara en Alex worden uitgebreid beschreven en er is ontzettend veel verdieping wat beide betreft.

Ik vond de relatie tussen beide bijzonder. Vooral hetgeen dat hen bindt en hoe zij met elkaar omgaan. Alex is de oude baas van Sara, maar hun vriendschap gaat enorm diep.

Hier en daar stoorde ik mij enigszins aan Sara. Dit had vooral te maken met hoe zij omgaat met Alex en hem bijna dingen verplicht en opdraagt om haar maar te helpen. Het lijkt alsof zij in hun vriendschap meer neemt dan geeft.

Alex daarentegen vond ik zeer interessant evenals de link naar de aanslagen in Parijs.

Met betrekking tot de dader in dit verhaal, had ik graag iets meer verdieping willen zien. Omdat het verhaal zo focust op Sara en Alex, lijkt zijn rol bijna ondergeschikt.Conclusie

Val’ is een thriller die net even anders is als andere thrillers. De focus ligt op achterliggende beweegredenen en verhoudingen. Dit maakte het een psychologische thriller.

Het verhaal is absoluut interessant en heeft op geheel andere wijze een bepaalde mate van spanning. Ik vind het interessant dat het einde onvoorspelbaar is en dat maakte dat ik het boek niet kon wegleggen.

Mijn eerste kennismaking met Toni Coppers is absoluut goed bevallen en het boek heeft mij zeker weten verrast!Over de auteur

Toni Coppers is zonder twijfel Vlaanderens favoriete misdaadauteur. Hij won elke thrillerprijs die er te winnen valt en verkocht ondertussen al meer dan 100.000 exemplaren. In 2018 vierde hij tien jaar schrijverschap. Naar aanleiding daarvan verschenen zijn boeken in een gloednieuwe vormgeving.

(Bron: Uitgeverij Standaard en (c) Patrick Lemineur)


Benieuwd geworden naar dit boek van Toni Coppers? Bekijk het boek dan via mijn persoonlijke link!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!