Uitgever: Gottmer
Vertaald door: Dennis Keesmaat
Pagina's: 384
Prijs: €18,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Tom Pollock – Heartstream

Van uitgeverij Gottmer mocht ik een vooruit leesexemplaar ontvangen van ‘Heartstream‘ het nieuwste boek van Tom Pollock.

Dit boek verschijnt op 16 september 2020.

Tom Pollock is bekend van zijn young adult thriller ‘Wit konijn/Rode wolf‘.

Ik heb dit boek zelf nog nooit gelezen en had ook niet eerder van Tom Pollock gehoord.

Tijd om dit te veranderen!


“Cat is verliefd. En niet op zomaar iemand. Ze heeft een relatie met de leadzanger van een van de allergrootste bands ter wereld. Als de fans van de band erachter komen dat hun idool een relatie heeft, zullen ze woedend zijn. Cat houdt de relatie angstvallig geheim, maar dan wordt ze zwanger…

Amy is beroemd. Ze is een enorm fenomeen op Heartstream, een app waarmee je al je diepste gevoelens met je fans kunt delen. Amy streamt zelfs hoe ze zich voelt tijdens de begrafenis van haar moeder.

Als Amy na de begrafenis van haar moeder thuiskomt, staat er een onbekende vrouw in haar woonkamer. Ze is van top tot teen behangen met explosieven. Ze weigert te vertrekken voordat ze Amy heeft gesproken. Wat zou ze willen?”


Het verhaal & de schrijfstijl

Twee tieners, allebei verbonden met de wereld van social media.

Cat is groot aanhanger van een boyband fandom die hard werken om geruchten in stand te houden.

Amy is een bekende gebruiker van de app Heartstream, waarmee je je volgers kunt laten voelen wat jij voelt.

Wanneer Cat een relatie krijgt met een jongen van de band, staat haar wereld op zijn kop en probeert ze zichzelf te beschermen tegen de agressieve fans van de band. Social media kan je tenslotte maken of breken. Tot dat ze zwanger wordt en de vader voor de keus stelt…

Amy deelt via Heartstream haar gevoel met haar volgers tijdens de begrafenis van haar moeder. Wat ze echter niet verwacht bij thuiskomst, is een vreemde vrouw die zich gedraagt alsof ze Amy heel goed kent. Het feit dat ze een mogelijke stalker is, is al angstaanjagend. Dan blijkt ook nog eens dat ze een bomvest aan heeft en schijnbaar iets heel belangrijks wil vertellen tegen Amy…

In ‘Heartstream‘ volgen we de verhalen van Amy en Cat, die beide zeer actief zijn via social media.

Het eerste hoofdstuk begint met het verhaal van Amy, maar na elk hoofdstuk wordt afgewisseld met het verhaal van de ander.

Waar Amy juist alles online deelt, is het voor Cat in dit verhaal juist van belang dat niemand haar geheim kent of te weten komt. Wat voor haar erg lastig is met een vriendin die een groot social media netwerk heeft.

Al vanaf de eerste pagina’s neemt Tom Pollock je mee het verhaal in om je niet meer los te laten.

Zijn schrijfstijl is wat mij betreft echt briljant en meeslepend. Hier werd ik dus echt enorm door verrast!

Het boek is verdeeld in drie delen en daarbinnen worden de hoofdstukken afwisselend geschreven vanuit Amy en Cat. De drie delen geven een heel duidelijk begin, midden en einde aan en dat maakt het verhaal overzichtelijk.

Meteen door naar mijn grootste pluspunt van dit verhaal. (Zonder spoilers uiteraard!)

Op het eerste oog lijken de twee verschillende verhalen niets met elkaar te maken te hebben. En dit gevoel is heel lang bij mij gebleven tijdens het lezen. Ik begon mij zelfs af te vragen waarom het boek de titel ‘Heartstream’ had gekregen.

Totdat je het laatste deel en de laatste hoofdstukken nadert. Er ontvouwt zich namelijk een plot dat zo gaaf en ingewikkeld is, dat het kippenvel op je armen verschijnt.

Het plot en de uiteindelijke verhaallijn zaten zo goed in elkaar dat ik bijna geen adem meer kon halen tot dat het boek uit was.

Wat was dit briljant!!!


Personages

De twee belangrijkste personages in dit boek zijn natuurlijk Amy en Cat. Beide leer je goed kennen door hun eigen verhalen.

Ik had persoonlijk het meeste met het personage van Cat omdat ik Amy een beetje egoïstisch vond overkomen. Dit had vooral te maken met de redenen waarom ze de app Heartstream gebruikt.

Cat viel voor mij in eerste instantie in de categorie van naïef meisje, omdat ze zich zo laat leiden door wat zich online afspeelt.

Toch leefde ik het meest mee met Cat in dit verhaal, omdat haar gevoelens zo duidelijk waren opgeschreven.

Tom Pollock heeft beide personages wel echt heel realistisch weten weer te geven en heeft zich goed kunnen inleven in de leeftijdsfase waarin ze zich bevinden. Ik vind het heel fijn als een auteur dit op een goede manier doet en dan ook nog eens in vrouwelijke personages!

Er zijn niet heel veel personages aan dit verhaal toegevoegd die een belangrijke rol spelen en zelf vond ik het heel fijn om niet om te hoeven vallen van de hoeveelheid aan personages.

In het verhaal van Cat speelde haar oudere vriendin en beheerder van het fandom een grote rol en in het geval van Amy was dat Polly, de vrouw die haar opwacht in haar huis na de begrafenis van haar moeder.

Beide hebben een flink grote rol te spelen die pas op het einde een knaller geeft.


Conclusie

Heartstream‘ is een boek dat duidelijk maakt hoe gevaarlijk social media kan zijn. Vooral als je heel veel persoonlijke dingen deelt.

Tom Pollock heeft dit heel duidelijk laten zien in dit boek.

Maar het belangrijkste van alles… Dit boek is echt een ontzettend gave pageturner! Je wordt volledig in de war gebracht en overdonderd door het geweldige einde dat hij bedacht heeft!

Ik had het einde van het verhaal wellicht liever iets verder uitgewerkt en afgerond gezien, maar dat is dan ook echt mijn enige kleine puntje.

Als je op zoek bent naar een young adult thriller die je weet te verrassen, ben je met dit boek echt aan het juiste adres!

Bij mij staat zijn eerste boek in ieder geval nu ook op mijn verlanglijstje!


Ben je benieuwd geworden naar dit boek van Tom Pollock? Bekijk het dan zeker via mijn persoonlijke link hier onder!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!