Uitgever: HarperCollins
Vertaald door: Corry van Bree
Pagina's: 400
Prijs: €21,99
Waardering:⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Tina Frennstedt – Countdown (Cold Case 2)

Countdown‘ is het tweede boek van auteur Tina Frennstedt, en het tweede boek dat gebaseerd is op een echte cold case zaak.

Deze recensie bevat geen spoilers van het eerste boek en dit boek is in principe los te lezen van het eerste deel in deze reeks.

Benieuwd naar mijn recensie van ‘Verdwenen (Cold Case 1)‘? Deze recensie vind je hier.

(Ik mocht een exemplaar ontvangen van HarperCollins in ruil voor een eerlijke recensie)


“Op de ochtend van Goede Vrijdag wordt een controversiële kunstenares dood gevonden bij de vuurtoren van een nationaal park aan de kust. Op de plaats delict wordt bewijs gevonden dat teruggrijpt naar een moordzaak in Ystad van vijftien jaar geleden, waarbij een jonge pianist doodgestoken werd.

Tess Hjalmarsson en haar collega Marie Erling van het coldcaseteam in Malmö duiken in beide zaken, maar vinden verder geen overeenkomsten die de slachtoffers met elkaar in verband brengen. Tegelijkertijd dringt de tijd, omdat hun leidinggevende het coldcaseteam wil opheffen. Het nieuws over de moordzaak brengt echter een kettingreactie op gang. Zo begint een moeder van twee jonge kinderen te vermoeden dat haar echtgenoot niet is wie hij zegt te zijn…”


Het verhaal & de schrijfstijl

Wanneer het levenloze lichaam van een kunstenares wordt gevonden en de plaats delict overeenkomsten heeft met een moord van vijftien jaar geleden, wordt Tess Hjalmarsson van het Cold Case team op de zaak gezet.

Tess bijt zich samen met haar collega Marie vast in de zaak, omdat deze zaak wel eens hun laatste zou kunnen zijn.

Ze vinden echter geen enkele overeenkomst tussen de slachtoffers.

De teller tikt door en de tijd die Tess heeft gekregen om aan de zaak te werken slinkt.

Gaat Tess het redden om beide zaken op te lossen en anderen te behoeden voor nog meer geweld?

In ‘Countdown‘ keren we terug naar Tess Hjalmarsson, waarmee we kennis hebben gemaakt in het eerste boek van Frennstedt: ‘Verdwenen‘.

De boeken zijn naar mijn idee prima los te lezen, al zie je meer verdieping en ontwikkeling terug bij de personages als je ook het eerste boek hebt gelezen.

Het boek begint met een proloog dat zich afspeelt in 2004, waar we kort kennis maken met Max. Het slachtoffer van een gruwelijke moord.

Vanaf het eerste hoofdstuk volgen we Tess op de voet met een nieuwe zaak.

Het boek is verdeeld in dagen, met daarbinnen hoofdstukken. Hier en daar wordt afgewisseld tussen verleden (2004) en heden (2019). Dit zorgt dat we een compleet beeld krijgen van de cold case zaak en de huidige zaak.

Het verhaal wordt hoofdzakelijk geschreven vanuit Tess. Enkele hoofdstukken die zich afspelen in het heden, worden afwisselend vertelt vanuit een ‘onbekende echtgenote’, mogelijke slachtoffers en Lundberg, een collega van Tess. De hoofdstukken die in het verleden plaatsvinden, zijn geschreven vanuit Max.

Het klinkt mogelijk verwarrend en dat was het in het begin ook even, maar zodra je hier doorheen bent, besef je al snel dat alle perspectieven belangrijke toevoegingen zijn. Ook zorgen deze verschillende perspectieven voor een interessante opbouw aan spanning.

Bij Scandinavische thrillers mis ik soms de spanning die mijn aandacht blijft vasthouden.

Tina Frennstedt weet echter meteen de spanning op te bouwen door onderliggende problemen met het verhaal mee te laten sluimeren.

Haar schrijfstijl vind ik dan ook echt heerlijk. Ze weet wanneer ze informatie moet geven, maar ook wanneer ze iets achterwege moet laten.

Verder heeft het verhaal korte hoofdstukken, wat er zeker voor zorgt dat het vlot wegleest. Maar gezien de spanning in het verhaal, kun je eigenlijk niet anders dan verder lezen als een hoofdstuk is afgerond.

Tina Frennstedt heeft ook in dit tweede boek weer ruim voldoende aandacht besteedt aan achtergrond informatie.

Richting het einde toe worden hoofdstukken vanuit Tess en (mogelijke) slachtoffers in een hoog tempo afgewisseld, wat er absoluut voor zorgt dat Tina de spanning vasthoudt tot aan het einde.

Tina Frennstedt zorgt wederom voor een interessante verhaallijn en een geweldig uitgedacht plot dat je meeneemt naar een razend spannend einde en ontknoping.


Personages

Net als in het eerste boek, is Tess het hoofdpersonage als leider van het coldcaseteam.

Heel duidelijk is dat Tina veel onderzoek heeft verricht naar de zaak waar dit verhaal op gebaseerd is en daarnaast de werkwijze van een coldcaseteam.

Ze heeft wat mij betreft met deze combinatie iets unieks in handen.

In het verhaal is er ook voldoende aandacht voor het persoonlijke leven van Tess, en je ziet haar in dit tweede boek absoluut groeien als persoon. Toch vond ik het ook zeker fijn dat de focus meer op het werk lag.

Je ziet Tess vooral heel hard haar best doen om ervoor te zorgen dat haar team kan blijven bestaan.

Uiteraard hebben meerdere personages een rol en zien we vriendin en collega Marie en collega Lundberg terug. Ze vullen het verhaal absoluut goed aan en vormen gezamenlijk een fijn team.

Wat ik dit in dit tweede boek heel gaaf vond waren de hoofdstukken vanuit de (mogelijke) slachtoffers.

Deze waren wat mij betreft goed uitgewerkt en Tina heeft ook echt aandacht besteedt aan hun karakters. Hierdoor voelen de personages veel meer dan alleen slachtoffers, en kreeg ik ook met hen een band.


Conclusie

Countdown‘ vond ik eigenlijk zelfs nog beter dan het eerste boek van Tina Frennstedt.

Ondanks dat ik ze regelmatig lees, zijn Scandinavische thrillers niet mijn favoriete thrillers.

Tina Frennstedt is voor mij één van de auteurs die mij laat zien hoe gaaf ze zijn. Ik ben dan ook absoluut niet teleurgesteld in dit tweede deel!

Voor mij was het plaatje compleet en ik ben absoluut fan van de wijze waarop Tina de spanning opbouwt en vasthoudt in haar verhaal.

Ik heb absoluut genoten van ‘Countdown‘ en kan niet wachten op een derde deel in deze serie!


Ben je benieuwd geworden naar de Coldcase thriller van Tina Frennstedt? Bekijk ze dan zeker eens via mijn persoonlijke link hier onder!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!