Uitgever: HarperCollins Holland
Vertaald door: Neeltje Wiersma
Pagina's: 400
Prijs: €20,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Tina Frennstedt – Verdwenen (Cold Case 1)

Via HarperCollins Holland mocht ik een recensie exemplaar ontvangen van het boek ‘Cold Case: Verdwenen’ door Tina Frennstedt. Een nieuwe Scandinavische thriller wat weer een nieuw hoogtepuntje zou moeten zijn in thrillerland!

Of ik het daarmee eens ben? Je leest het hieronder in mijn recensie!

Cold Case: VERDWENEN is het eerste deel in een nieuwe verslavende Scandinavische topserie, waarvoor misdaadreporter Tina Frennstedt waargebeurde zaken als inspiratiebron gebruikt.

“Zestien jaar geleden verdween de negentienjarige Annika Johansson op een idyllische zomeravond in Zuid-Zweden. De zaak werd nooit opgelost en de vrouw is nog steeds vermist. Nu wordt Malmö geteisterd door een moordenaar die vrouwen in hun eigen huis aanvalt. Er zijn alarmerende overeenkomsten met de misdaden van de Deense moordenaar die jaren eerder vrouwen in Kopenhagen verkrachtte en vermoordde en nooit werd opgepakt.

De ambitieuze Tess Hjalmarsson, hoofd van het Zweedse coldcaseteam, wordt op de zaak gezet, samen met haar licht ontvlambare assistente Marie Erling. Het onderzoek verloopt moeizaam, tot vingerafdrukken van de Malmö-misdaden terugkomen in het dossier van de verdwenen Annika. Was Annika het eerste slachtoffer of verbergt ze de waarheid over haar verdwijning? En wat is de link met de Deense moordenaar?”


Het verhaal & de schrijfstijl

Tess is het hoofd van het Cold Case team en houdt zich al jaren bezig met zaken die nooit opgelost zijn. Een van die zaken is de zaak van de 19 jarige Annika, welke spoorloos verdween op de terugweg naar huis na een eindexamenfeestje in de buurt. Deze zaak is een van de ingewikkeldste die Tess onder haar hoede heeft en het laat haar maar niet los.

Als er bij Zware misdrijven een melding binnenkomt van een vermoorde vrouw, lijkt deze zaak een verband te hebben met een serieverkrachter welke enkele jaren geleden actief was in Denemarken en welke nooit is gevonden en gearresteerd.

Wanneer na DNA onderzoek blijkt dat er mogelijk een verband is met de verdwijning van Annika, staat Tess op scherp.
Maar niet alles is wat het lijkt.

Samen met haar Cold Case team en collega’s van Zware misdrijven duikt ze in de zaak en heropent zij daarnaast die van de vermiste Annika. Als er nog een slachtoffer valt, begint er een race tegen de klok om te ontdekken wie de dader is en wat daarnaast de link met de verjaarde zaak is.
Tess zet alles op alles om zoveel mogelijk informatie naar boven te halen in de hoop de moeder van het meisje eindelijk de rust te kunnen geven die zij zo hard nodig heeft.

Dit verhaal begint met een ijzersterk begin waar we direct te maken krijgen met een slachtoffer en de dader. Wat mij betreft is dit een super binnenkomer bij een thriller en ik zat dan ook direct in het verhaal. En dat verhaal heeft mij ook niet meer los gelaten.

Het boek is verder verdeeld in dagen zodat duidelijk is met hoeveel man en macht aan beide zaken wordt gewerkt.
Er is een hoofdstuk vanuit de slachtoffers en ook een hoofdstuk dat zich afspeelt in 2002.
Daarnaast wordt er vanuit nog drie andere personages geschreven; Anita (moeder van Annika), Louise (een mogelijke getuige) en Rickard (vroeger een verdachte).

Ondanks dat dit mogelijk verwarrend en veel klinkt, is dit dat absoluut niet. Al tijdens het lezen merk je dat ook deze hoofdstukken en personages van belang zijn voor het verhaal. Juist datgene dat zij te vertellen hebben, maken dat het verhaal spannender, ingewikkelder en onvoorspelbaarder wordt.

De meeste hoofdstukken worden uiteraard geschreven vanuit Tess en door de wijze van schrijven sta je echt naast haar en duik je met haar de zaak in.

Dit verhaal heeft naast een sterk begin, een meeslepende werking wat mij betreft. Er gebeurt heel veel in de lopende onderzoeken en dat maakt het verhaal wat mij betreft absoluut dynamisch en spannend.
Er zitten een hoop intriges in het verhaal verweven en er lijken een hoop mensen niet de waarheid te spreken.

Toch vond ik het verhaal hier en daar verwarrend omdat er twee zaken door elkaar lopen. Uiteraard is dat logisch gezien het bewijsmateriaal, maar ik had liever de focus meer op de Cold Case zaak gezien.

Het einde was volkomen onvoorspelbaar. Het plot heeft mij enorm verrast en dat is echt iets waar ik van hou in een thriller!


Personages

Uiteraard is Tess de belangrijkste persoon in dit verhaal! En wat mij betreft maakt zij ook echt dit verhaal. Het is een krachtig personage met absoluut goede kwaliteiten als hoofd van het Cold Case team.
Er is in dit boek absoluut voldoende aandacht besteed aan haar achtergrond en persoonlijk leven en dat maakte dat ik absoluut een hoop sympathie voor haar had en dat het verhaal daardoor ook echter aanvoelde.

Haar naaste collega, en ik denk ook vriendin, Marie vond ik echt briljant. Het ruige type en keihard aanwezig. Absoluut een rots in de branding in dit verhaal wat mij betreft!

In dit verhaal vinden we ook profiler Carsten Morris. Een man met een wel heel bijzondere verschijning. Zowel in zijn doen als zijn laten.
Ik vond hem absoluut een tof personage, maar ik vond de uitwerking net iets te geheimzinnig om een goed beeld te kunnen vormen. Omdat dit een eerste deel in de serie is, verwacht ik in de volgende boeken absoluut meer.

Een van de personages die ook een aantal eigen hoofdstukken in dit boek had was Rickard. Zijn personage heb ik in het begin als storend ervaren en zonder te spoileren lijkt zijn leven verweven te zijn met een film. Dit was echt even een puntje waarop ik mijzelf afvroeg wat hiervan de toegevoegde waarde was. Maar zeker aan het einde als plot en conclusie elkaar raken, begreep ik zijn karakter, de film en zijn gedrag veel beter. Ik ben absoluut met hem mee gaan leven.

Ik vind dat Tina haar personages absoluut goed uitgewerkt heeft en allen passen in dit verhaal. Ik ben heel benieuwd naar de volgende zaak van Tess!


Conclusie

In het dankwoord aan het einde van dit boek schrijft Tina dat ‘Cold Case: Verdwenen’ is geïnspireerd op de verdwijning van Helena Andersson in Mariestad 1992.

Dit in acht genomen, maakt het dit boek nog intenser dan dat ik het al vond. Kippenvel wanneer ik de artikelen lees over deze echte verdwijning.
Doordat deze thriller is geïnspireerd op deze verdwijning, maakt dat het voor mij echter aanvoelt. En daarnaast ook naargeestig.

Ik vond dit boek echt heel gaaf met hier en daar een kleine kanttekening voor mijzelf. Ik ben heel blij dat ik het heb mogen lezen en het volgende boek staat absoluut nu al op mijn verlanglijstje!
Ik vind het absoluut een aanrader voor thriller fans!


Over de auteur

Tina Frennstedt is een van de meest geprezen misdaadjournalisten van Zweden. Ze was redacteur bij Svenska Dagbladet, misdaadreporter bij Expressen en werkt nu als omroepmanager voor Crime Central op de Zweedse televisie. Ze groeide op in Zuid-Zweden en woont tegenwoordig met haar dochter in Stockholm.

(Bron: HarperCollins)Benieuwd geworden naar deze thriller? Ik vind het zeker een aanrader!
(EN, in 2020 verschijnt het volgende Cold Case boek al: ‘Countdown’!)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!