Uitgever: Meulenhoff
Pagina's: 87
Prijs: €10,-
Waardering: ⭐️⭐️⭐️
Recensies

Tim Hofman – Gedichten van de broer van Roos

Al vanaf het moment dat ik kennis maakte met Tim Hofman bij het programma ‘Spuiten en Slikken‘, heb ik een zwak voor hem als persoonlijkheid.

Maar pas bij zijn online programma ‘#Boos‘ veranderde hij in mijn held.

Ik wist al dat hij een gedichtenbundel had uitgebracht, maar omdat ik geen poëzie / gedichten las, heb ik er nooit naar gekeken.

Nu ik een aantal keer uit mijn comfortzone ben gestapt, vond ik het tijd worden om dan nu eindelijk eens een bundel van Tim Hofman op te pakken.

Als kersvers lid van Bibliotheek de Boekenberg was dit het eerste boek dat ik opzocht in de catalogus en uit de kast meenam naar huis.

Een langgekoesterde wens: Tim Hofman in mijn handen…

Wat ik van zijn eerste bundel vond? Je leest het hier!


“Je kent Tim Hofman waarschijnlijk als presentator van programma’s als Je Zal Het Maar Hebben of #BOOS, de documentaires van Spuiten & Slikken op Reis of anders als winnaar van Wie Is De Mol? 2016.

Maar, zoals hij zelf zegt, televisie overkwam hem gewoon, zijn eigenlijke passie is altijd de rijmkunst geweest: het lezen, maar vooral toch het schrijven ervan. En dat blijkt, want sinds zijn veertiende schrijft Tim al gedichten.

Nu, veertien jaar later, is daar eindelijk een gebonden werk. Variërend van rijmpjes geschreven op de grap, tot heel technische stukken – maar gerust ook bijna lyrische gedichten die strak op rijm over liefde, de maatschappij of de dood gaan – neemt hij je aan de hand mee zijn hoofd in. Soms light verse, soms klassiek. Soms makkelijk, soms een puzzel. Soms zwaar, soms licht. Maar elke keer raakt het iets. Een beetje om te lachen, een beetje om te huilen.”


De bundel

Wie Tim kent van televisie of van zijn online programma, weet dat hij geen blad voor de mond neemt.

Tim is voor gelijkheid en kan net als ik erg slecht tegen onrecht. Hij komt op voor mensen die dit nodig hebben en laat dit in niet mis te verstane taal aan anderen weten.

Dit is absoluut iets dat ik enorm bewonder in Tim. Daarnaast ben ik van mening dat hij zijn bekendheid op de juiste manier inzet om veranderingen in gang te zetten en mensen bewuster te maken van dat wat er gebeurt.

Dat hij intelligent was wist ik al. En dat hij ontzettend goed is in het gebruik van taal was mij niet vreemd.

Het verraste mij dan ook niet dat zijn gedichten en woordgrapjes in zijn bundel van hoog taalniveau zijn.

Hij speelt op briljante wijze met woorden en waar het ene gedicht misschien grappig is, weet hij je met anderen ook enorm te raken omdat ze wat duisterder zijn en veel dieper gaan dan je denkt.

De bundel bevat verschillende gedichten, versjes en taalkundige hoogstandjes en de onderwerpen lopen enorm uiteen.

Wel voelen de gedichten persoonlijk aan en is het alsof Tim je een kijkje in zijn ziel geeft. Hij geeft zichzelf bloot met dat wat hij schrijft en dat voelde voor mij heel intiem.


Favoriet

Waar ik bij voorgaande gedichtenbundels geraakt werd door een specifiek gedicht had ik dit bij de bundel van Tim niet.

Er was niet één gedicht dat er direct voor mij uitsprong. Ik had dit wel verwacht, juist omdat hij zo enorm goed is in het beschrijven van gevoel.

Onderstaand gedicht kwam het meest in de buurt van een gedichtje dat een blijvende indruk achterlaat.

Voor mij staat het versje voor het loslaten van je emoties en hoe dit kan opluchten. Dit is uiteraard mijn eigen vrije interpretatie.


Whine

Ik liet me lekken in het glas
wat water bij de wijn, mag ik?
en hoewel het tranen zijn, zag ik
dat het toch halfvoller was
Conclusie

Na het lezen van deze bundel ben ik heel nieuwsgierig geworden naar waar Tim zijn inspiratie vandaan heeft gehaald. Wat heeft gemaakt dat hij tot deze woorden is gekomen?

Ik vond het absoluut een bijzondere bundel om te lezen, maar ik ben eigenlijk meer onder de indruk van zijn woordkeuze dan van de gedichten zelf.

Toch heeft het mij nieuwsgierig gemaakt naar zijn andere bundels en ik weet zeker dat ik ook die nog eens mee naar huis neem!


Tim Hofman

Tim Hofman (1988) is sinds 2012 werkzaam bij BNN, waar hij onder meer de programma’s Spuiten & Slikken, De Social Club en Je zal het maar hebben presenteerde. Hij werd de winnaar van het zestiende seizoen van het spelprogramma Wie Is De Mol?. Hij was tafelheer bij DWDD en maakt ook het YouTube-kanaal #BOOS. Tim schreef al eerder columns voor onder andere Nieuwe Revu, maar zijn poëzie heeft hij niet eerder aan het grote publiek toevertrouwd.

(Bron: Bol.com & foto van Tim Hofman twitter)


Deze unieke bundel ook lezen? Bekijk hem dan via mijn persoonlijke link hier onder of ga zeker op zoek bij je lokale bibliotheek!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!