Uitgever: Pluim
Pagina’s: 160
Prijs: €19,95
Waardering: ⭐️⭐️⭐️
Recensies

Thomas van der Meer – Welkom bij de club

Voor de Hebban debuutprijs 2020 jury, kreeg ik vier boeken toegewezen om te lezen en te beoordelen.

Dit boek, van Thomas van der Meer, was het eerste dat ik als jurylid in mei las.

Benieuwd wat ik er van vond? Je leest het hier!


“Thomas werd geboren met een andere naam in een ander lichaam. Wanneer hij besluit te worden zoals hij zich voelt, lopen de reacties sterk uiteen. Mevrouw Krabbenborg, zijn manager, steekt haar mening niet onder stoelen of banken en schept er plezier in steeds weer te benadrukken hoe ingewikkeld het is. Dennis van de IT verwelkomt hem met open armen in team XY. En zijn moeder geeft trots voor de tweede keer in zijn leven zijn naam op bij de gemeente.

Wanneer zijn transitie achter de rug is, besluit Thomas dat hij klaar is met de vooringenomen reacties, en gooit het roer om. Hij begint een nieuwe baan op een plek waar niemand weet van zijn verleden, maar zelfs dan gaat het niet allemaal vanzelf. Want het hokjesdenken zit er diep in, bij de meeste mensen.”


Het boek & de schrijfstijl

Thomas is geboren als meisje maar weet van jongs af aan al dat hij anders is dan andere meisjes. Hij loopt het liefst in jongenskleding rond, doet jongensdingen en wil op zijn vriendje Thomas lijken.

Wanneer hij volwassen is, is het dan ook voor niemand vreemd dat hij een proces doorloopt om zijn vrouwelijke leven te verruilen voor dat van een man en begint hij aan een traject met psychologen. Uiteindelijk is zijn operatie de laatste stap, waar hij met vlag en wimpel voor slaagt.

Op zijn oude werk weten ze dat hij het proces doorlopen heeft en Thomas wil eigenlijk gewoon een hele nieuwe start maken met zijn leven als man en besluit te verhuizen en een andere baan te zoeken.

Waar hij echter ook komt, hij blijft geconfronteerd worden door mensen die absoluut in hokjes blijven denken.

Eerlijk is eerlijk, ik zou dit boek nooit hebben opgepakt als ik niet in de Hebban jury had gezeten. En wat heeft het mij in positieve zin verrast!

Thomas heeft zijn proces heel duidelijk en helder zonder poespas opgeschreven en heeft zich hierbij enorm gericht op de reacties uit de omgeving. Ik vond dit onwijs leuk en interessant om te lezen en heb onwijs veel bewondering voor hoe hij hier mee omgaat.

Zijn schrijfstijl is daarnaast heerlijk en leest vlot weg waardoor je het boek eigenlijk zo uit hebt.

Uit ervaring in mijn naaste omgeving weet ik echter dat dit proces emotioneel en geestelijk ontzettend veel doet met een persoon die de verandering ondergaat.
Naar mijn idee ging Thomas er in dit boek iets te luchtig mee om. Misschien dat hij het werkelijk zo luchtig en gemakkelijk heeft ervaren, dat weet ik natuurlijk niet. Maar voor mijn gevoel was het te luchtig en te summier in dit boek.

Ik had graag nog iets meer over zijn eigen gevoel willen lezen.

Wat mij heel erg in dit boek raakte waren de sessies met lotgenoten na zijn operatie. Ik vond de leider van deze sessies absoluut niet geschikt om zijn werk te doen.

De discussie die enkele collega’s van Thomas hadden over gender neutrale maatregelen vond ik echt bekrompen. Het is absoluut en helaas de realiteit, maar soms zou ik deze mensen wel eens een tik voor hun bolleke willen geven.


Conclusie

Ik vond dit debuut van Thomas interessant, verhelderend en prachtig. Ik heb het met plezier gelezen en het heeft mijn kijk op de wereld weer een beetje extra verbreed.

Daar tegenover staat voor mij echter wel het contrast van de prijs en het aantal pagina’s. Ik blijf mij verbazen hoe een uitgever zoveel voor een boek kan vragen met maar zo weinig pagina’s. Dit maakt het voor kopers niet toegankelijk. En dat vind ik erg jammer, want Thomas heeft een mooie boodschap met zijn verhaal!


Over de auteur

Thomas van der Meer (1986) studeerde in 2019 af aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Hij vindt de werkelijkheid interessanter dan wat hij zou kunnen verzinnen, dus die vind je terug in alles wat hij schrijft. Welkom bij de club is zijn debuutroman, en met de opbrengsten van dit boek hoopt hij zijn nieuwe badkamer te kunnen financieren. Van der Meer schrijft regelmatig colums voor &C.

(Auteursfoto: Willemieke Kars)

Benieuwd worden naar dit boek? Bekijk het dan via mijn persoonlijke link hier onder!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!