Uitgever: Boekerij
Pagina's: 456
Prijs: €20,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Thomas Olde Heuvelt – Orakel

Thomas Olde Heuvelt brak internationaal door met zijn boek ‘Hex’ en kreeg lovende woorden van Stephen King himself.

Toen ik hem in 2019 ontmoette, was hij in Nederland op tour met zijn nieuwste boek ‘Echo’.

Toen ik ‘Hex’ las, wist ik meteen dat zowel het verhaal als de schrijfstijl van Thomas bij mij pasten.

Tot mijn verbazing was ik bij het signeren de enige in de boekhandel. Gelukkig voor mij, want ik had Thomas even helemaal voor mijzelf 😉

Zijn nieuwste boek ‘Orakel’ verscheen in maart. En na het lezen van dit boek ben ik er van overtuigd dat ik de volgende keer in een mega lange rij moet staan om een handtekening van Thomas te bemachtigen.

Waarom ik dat denk? Je leest het hier in mijn recensie.

En ben je benieuwd naar mijn recensies van ‘Hex’ en ‘Echo’? Die vind je via de linkjes hier onder.

Hex
Echo

(Van Boekerij mocht ik een exemplaar ontvangen in ruil voor mijn eerlijke mening)


“Op een mistige winterochtend zien Luca Wolf en Emma Reich een achttiende-eeuws zeilschip in een bollenveld bij de duinen liggen. Orakel, staat er op de achtersteven. Het ligt er, in alle opzichten, verkeerd. Emma kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en gaat het luik op het hellende dek binnen. Niemand ziet haar nog terug. Luca blijft verbijsterd achter: hij wilde haar wel achternagaan, maar iets hield hem tegen. De uitdrukking op haar gezicht toen ze door het luik ging, maakte hem bang…

Niet veel later zijn er elf mensen verdwenen, worden Luca en zijn moeder afgeschermd van de wereld vastgehouden en staan de geheime diensten voor een raadsel. Alles moet uit de kast worden gehaald om een mediastorm te voorkomen. Maar als men graaft in een ver verleden om het mysterie van de Orakel te ontrafelen, blijkt het schip een voorbode te zijn van iets onheilspellends.”


Het verhaal & de schrijfstijl

Wanneer Luca samen met zijn beste vriendin Emma op een mistige winter ochtend naar school fietst, ontdekken ze iets in een weiland wat hun mond doet open vallen van verbazing.

Een oud zeilschip lijkt vanuit het niets te zijn verschenen. Het hoort daar niet en het voelt ook niet juist.

Emma en Luca kunnen hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en bekijken het schip van dichtbij. Wanneer Emma een luik ontdekt, is het voor haar niet meer dan logisch om op onderzoek uit te gaan. Ondanks de bezwaren van Luca, verdwijnt ze het schip in. Om er nooit meer uit te komen…

De verschijning van het schip en de verdwijning van Emma, zetten een reeks gebeurtenissen in gang die niemand had kunnen voorspellen. Er verdwijnen nog elf personen, betrokkenen en getuigen worden afgeschermd voor de media en de geheime diensten staan voor een raadsel. Totdat men, met behulp van een oude bekende, in het verleden van het oude zeilschip de Orakel begint te graven. En dat verleden? Dat belooft niet veel goeds…

Orakel‘ is verdeeld in delen en geschreven vanuit verschillende perspectieven. De delen in het boek geven het verhaal een zeer duidelijke structuur. Hier en daar worden de delen onderbroken door intermezzo’s die ons meer achtergrond informatie geven en verschillende gebeurtenissen laten zien die allemaal samenhangen met de Orakel. Hoofdstukken zijn overigens nergens te lang en bevatten voldoende afwisseling, zodat het ook echt fijn leest.

Direct vanaf de eerste pagina zit de spanning in het verhaal. De vreemde ontdekking van een achttiende-eeuws zeilschip midden in een bollenveld en de verdwijning van Emma zetten een hoop gebeurtenissen in gang.

Thomas heeft een zeer vlotte en beeldende wijze van schrijven. Het kost je geen enkele moeite om voor je te zien wat hij schrijft. Je bent daar waar hij wilt dat je bent. Mede door deze fantastische en uitgebreide schrijfstijl, blijft de spanning in het verhaal continu aanwezig en voelbaar. Het was meeslepend!

Anders dan bij zijn boeken ‘Hex’ en ‘Echo’, vinden we in dit boek veel meer actie. De geheime dienst speelt in dit boek een grotere rol.

Heel duidelijk is dat Thomas niet alleen onderzoek gedaan heeft naar de omgeving waar het verhaal zich afspeelt, maar ook onderzoek gedaan heeft naar werkwijzen van betrokken diensten.

Hierdoor kwam het verhaal, ondanks de bovennatuurlijke aspecten, zeer realistisch op mij over en kon ik niet stoppen met lezen.

De bizarre gebeurtenissen en de actie in deze thriller houden je aandacht vast en laten je pagina na pagina omslaan. Bijna zonder adem te halen.

Mijn volgers weten dat ik weinig boeken lees die zich in ons eigen land afspelen. Ik heb daar gewoon niets mee. Echter is Thomas tot nu toe de enige die mij heeft weten te overtuigen dat er wel degelijk boeken zijn die mij weten te raken, ondanks dat ze zich afspelen in ons eigen kikkerlandje. ‘Hex’ was er al zo één, maar ‘Orakel’ heeft mij echt overtuigd.

In dit verhaal val je van de ene in de andere gebeurtenis. Maar alles is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit verhaal is zo ontzettend compleet. Het bevat spanning, het is eng, het is duister, het overvalt je soms en bovenal bevat het ook nog eens actie tussen goed en kwaad.

Heden en verleden zijn in dit boek vervlochten en vooral de geschiedenis gaf mij kippenvel.

Thomas heeft werkelijk waar aan alles gedacht.

Het verhaal en de spanning zijn goed opgebouwd. Thomas werkt met deze geweldige opbouw toe naar een plot waar je u tegen zegt. Het verhaal neemt her en der verrassende wendingen en heeft een geweldig einde dat je nog lange tijd na het lezen bijblijft.


Personages

In dit boek komen diverse personages aan het woord. Wat mij meteen opvalt, is dat het ondanks de hoeveelheid aan personages, niet overweldigend voelt. En dat vind ik persoonlijk fijn.

Wat ik heel sterk vind, is dat Thomas personages aan het woord laat die ook echt iets toevoegen aan het verhaal en daarmee uiteraard aan het grotere geheel.

Luca is één van de personages die we volgen in dit verhaal en alhoewel hij pas dertien is, is het absoluut geen domme jongen. Door dat wat hij meemaakt in dit boek, zie je hem groeien en de weg vinden naar volwassenheid. Hij wordt geconfronteerd met zeer traumatische gebeurtenissen, maar zijn jeugdige flexibiliteit is zichtbaar.

Voor mij was hij dan ook echt de held van het verhaal.

Een ander personage waar ik meteen fan van was, is natuurlijk Robert Grim. De lezers van ‘Hex’ zullen hem direct herkennen en wat was ik blij om hem terug te zien.

Dat ‘Orakel’ hiermee een lijntje heeft met ‘Hex’ vond ik echt fantastisch! Vooral de epiloog van dit boek liet mijn hart sneller kloppen.

(Overigens is ‘Orakel’ prima los te lezen van ‘Hex’).

Het is bijna niet te doen om alle personages stuk voor stuk te benoemen en te beschrijven. Wat mij al duidelijk was en nu nog duidelijker is geworden, is dat Thomas geweldig goed is in het bedenken en ontwikkelen van zijn personages.

Ze hebben allemaal een eigen karakter en tijdens het lezen is het alsof je naar een film kijkt, zo goed is alles op elkaar afgestemd. Mijn thriller hart gaat echt sneller kloppen van goede personages!

Eén van mijn favorieten was absoluut Eleanor Delveaux. Hoofd van de geheime eenheid die belast is met het onderzoek naar de Orakel, maar ook het in de doofpot stoppen van de bovennatuurlijke gevolgen.

Is ze een slechterik in dit verhaal? Of is ze ook een slachtoffer? Haar uitwerking is wat mij betreft briljant. Je krijgt een hekel aan haar, met name door de keuzes die zij maakt en het laat je twijfelen in je eigen geloof. Ik vond haar zowel angstaanjagend als fascinerend.

Elk personage in dit boek heeft een rol. Zowel in heden als verleden. Ze hebben een eigen persoonlijkheid, een eigen verhaal. Daarnaast maken allen een ontwikkeling door die absoluut duidelijk terug te lezen is.

Dat de Orakel hun leven voorgoed veranderd is een ding dat zeker is.


Conclusie

De lovende woorden van Stephen King heeft Thomas absoluut verdiend. Dat hij kan schrijven wist ik natuurlijk al, maar dit boek is gewoon volmaakt.

Zijn boeken zijn van een genre dat men vergelijkt met de boeken van Stephen King. Maar eerlijk gezegd, vind ik de boeken van Thomas beter.

Thomas weet het bovennatuurlijke zo in het verhaal te verwerken dat het echt voelt.

Hex’ liet mij kennis maken met Thomas, ‘Echo’ stal mijn hart voor het bovennatuurlijke. ‘Orakel’? Met ‘Orakel’ heeft Thomas zichzelf overtroffen!

Dit boek had alles wat ik zocht en wilde. Het is een geweldige mix van spanning, bizarre en lugubere details, bovennatuurlijke fenomenen, geschiedenis, mythes en geloof. Het had een grote dosis toffe actie en personages die meer dan goed zijn uitgewerkt.

Het verhaal en het plot zaten geweldig in elkaar en het einde was verrassend. Het einde smaakt naar meer en ik kan nu al niet wachten op een volgend boek van Thomas!

Dit is hoe een thriller hoort te zijn wat mij betreft!


Over de auteur

Thomas Olde Heuvelt (1983) won in 2015 als eerste Nederlandse auteur een Hugo Award. In 2016 brak hij internationaal door met HEX, waarvan de vertaalrechten verkocht zijn aan meer dan 25 landen. Hierna schreef hij het alom geprezen Echo.

Thomas Olde Heuvelt – Website
Thomas Olde Heuvelt – Facebook
Thomas Olde Heuvelt – Twitter
Thomas Olde Heuvelt – Instagram


Ben je benieuwd geworden naar deze of de andere thrillers van Thomas Olde Heuvelt? Bekijk ze dan eens via mijn persoonlijke links hier onder!

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!