Uitgever: ImaginaryBooks
Pagina's: 277
Prijs: €16,95
Waardering:⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Suzanne van Bilderbeek – Zolang je van me houdt

Als een vriendin op instagram jou vraagt of je haar debuut wil lezen, zeg je natuurlijk geen nee toch?

Precies wat ik dus dacht toen Suzanne mij vroeg of ik haar New Adult debuut wilde lezen. (En toen wist ik nog niet eens waar het boek over zou gaan of wat de titel van het boek zou worden).

Niet alleen is het een ontzettend grote eer, ook is het heel erg spannend. Want wat als je het boek niet zo leuk vindt?

Mijn volgers weten inmiddels dat ik eerlijk ben waar het gaat om mijn recensies van boeken. Ik probeer zo goed mogelijk mijn leeservaring te beschrijven. Hierbij probeer ik ook rekening te houden met de doelgroep natuurlijk.

Zowel zenuwachtig als enthousiast, dook ik het boek van Suzanne in!

(Van Suzanne mocht ik een exemplaar van haar eerste boek ontvangen als deelnemer aan haar blogtour en in ruil voor mijn eerlijke mening)


“Toen Sasha en Daniel friends with benefits werden, hadden ze beiden nooit gedacht dat het zo gecompliceerd zou zijn. Ze worden geconfronteerd met zichzelf en het verleden. En dat wordt alleen maar lastiger wanneer je het meest aan jezelf twijfelt.
Als situaties van buitenaf zich voordoen, worden Sasha en Daniel behoorlijk op de proef gesteld. Ze moeten leren met het verleden om te gaan, om de toekomst en zichzelf een kans te bieden. Niets is oneindig. Zij wel?

Gevoelens zijn lastig, zeker wanneer je daar geen raad mee weet. Zowel voor Sasha als Daniel is dit een opgave, hoe kan je gelukkig zijn als het lot parten met je blijft spelen?

Wat houdt liefde in, wanneer het lastig te begrijpen is?”


Het verhaal & de schrijfstijl

Sasha en Daniel zijn al lang vrienden. Inmiddels zijn ze ‘friends with benefits’. Ze hadden echter nooit gedacht dat deze deal, die ze jaren geleden sloten, zo confronterend zou zijn. Want wat als er toch gevoelens bij komen kijken? En wat als de ander verliefd wordt op iemand anders?

Is de vriendschap tussen Sasha en Daniel bestand tegen invloeden van buitenaf? Of gooien hun innerlijke strijd en hun eigen onzekerheden alles overhoop?

Bestaat er echt geluk en ware liefde?

Zolang je van me houdt’ is een New Adult verhaal dat geschreven is vanuit twee perspectieven. Zowel Sasha als Daniel komen in dit boek aan het woord.

Juist deze afwisseling maakt dat we beide beter leren kennen, zeker waar het gaat om hun gedachten en gevoelens.

Liefde en vriendschap staat centraal in dit verhaal. Met name de band tussen Sasha en Daniel. Omdat het verhaal zo gericht was op de personages, miste ik hier en daar een beetje variatie waar het gaat om bijkomende gebeurtenissen.

Wel weet Suzanne je, mede door haar prachtige beschrijvende schrijfstijl, mee het verhaal in te trekken. Ook denk ik dat de onzekerheden en achtergronden van de personages herkenbaar zullen zijn voor jong- volwassenen.

Suzanne laat namelijk met haar verhaal zien, wat de betekenis van vriendschap is, maar ook wat het is om verliefd te worden en daarbij te dealen met onzekerheden.

Het verhaal laat zien welke stappen Sasha en Daniel nemen in het leven, in de zoektocht naar hun eigen geluk. Een weg die nooit zonder hobbels is, maar wel dat het hobbels zijn om te overwinnen. Samen of alleen. Dat zij kunnen leren van hun fouten en het alleen maar beter kunnen doen.

Hier en daar had ik in het verhaal wel wat moeite met de realiteit van sommige situaties. Soms was er iets te veel drama om niets, maar ook was er een vrij heftige gebeurtenis waar te makkelijk overheen werd gestapt. Daar had de uitwerking absoluut beter en realistischer gekund. Die gebeurtenis was best een big deal zeg maar. Juist omdat die uitwerking miste, voelde het verhaal voor mij hier en daar wat oppervlakkig aan.

New Adult verhalen staan ook bekend om intieme scènes. En mijn grote complimenten aan Suzanne voor de manier waarop zij deze heeft vormgegeven en beschreven. Dit was voor mij één van de weinige keren dat ik mij niet stoorde aan intieme scènes geschreven door een Nederlandse auteur.

Is het een verhaal met een spannende verhaallijn? Voor mij niet, omdat dit verhaal echt draaide om de relatie tussen twee personen. Wel was het heerlijk om bepaalde onzekerheden te herkennen die iedereen wel eens tegen komt in zijn of haar leven.


Personages

Zoals gezegd, draait dit verhaal om Sasha en Daniel.

Emotioneel gezien, en in het hier en nu, vond ik beide personages redelijk goed uitgewerkt. Emoties, gevoelens en gedachten komen goed naar voren. Wel had ik hier en daar mijn twijfels bij de realiteit er van.

Soms oogde vooral Sasha iets jonger dan ze in werkelijkheid is.

Doordat het verhaal vanuit beide is geschreven, is het niet lastig om een band met hen te krijgen.

Toch voelde ik persoonlijk meer een connectie met Daniel. Ik herkende mijzelf terug in zijn persoonlijke verhaal en dat raakte mij op een goede manier. Ik ben dan ook absoluut nieuwsgierig naar een vervolg, omdat ik gewoon moet weten hoe het met hem verder gaat. Wel hoop ik dat zijn personage in het tweede deel iets beter wordt uitgewerkt en verdiept, waardoor zijn gedrag verklaarbaarder wordt.

Qua verdieping van de personages had ik vooral wat het verleden betreft, ook meer gewild. Ik had net iets meer willen lezen over het ontstaan van hun vriendschap en de manier waarop zij de ‘friends with benefits’ deal sloten.

Wat ik een heel mooie toevoeging aan dit verhaal vond, was de persoonlijke thuissituatie van Sasha. Uiteraard ga ik geen spoilers weggeven, maar dit raakte mij. Wel had dit van mij een iets grotere rol mogen spelen, omdat ook dit behoorlijk heftig is. Nu werd ook daar vrij makkelijk overheen gestapt voor mijn gevoel.

In dit verhaal vinden we ook wat side characters terug. Met name Simone vond ik geweldig neergezet door Suzanne. We hebben toch allemaal wel eens zo iemand in ons leven waar we een hekel aan krijgen door diens ware aard? Ik kan je vertellen dat ik met de introductie van Simone in ieder geval de behoefte had om hardop te gaan schreeuwen en even langs haar huis te rijden. Well done!

En dan nu my guilty pleasure. Suzanne heeft absoluut gedacht aan diversiteit in haar verhaal. Dit komt in de vorm van een fantastisch stel; Shawn en Milan.

Mijn god, wat ben ik verliefd op die twee mannen. Shawn raapt Sasha bij elkaar als dat nodig is, Milan is er altijd voor een goed en serieus gesprek. Ze waren voor mij helaas net iets te weinig in beeld, maar wat vond ik ze leuk! Ik zou ontzettend graag meer over hen willen lezen, en stiekem hoop ik dat ze ooit hun eigen verhaal krijgen.


Conclusie

Alweer aanbelandt bij de conclusie, was ik even bang dat ik niet de juiste woorden zou kunnen vinden om dit boek te beschrijven. Maar volgens mij is dat toch gelukt.

Zo lang je van me houdt’ is een modern New Adult verhaal over twee bijzondere mensen die hun plaats in de wereld aan het zoeken zijn. Twee mensen die zowel individueel als samen moeten dealen met hun onzekerheden in de hoop elkaar en het geluk te vinden.

Het is een verhaal waar nog een staartje aan zit en daar ben ik zeker benieuwd naar.

Suzanne heeft een prachtige schrijfstijl en haar woorden nemen je mee het verhaal in.

Het verhaal gaat niet alleen om vriendschap en liefde. Maar bevat ook diversiteit, rouw en gaat over het leven in algemene zin.

Toch vind ik absoluut dat er meer aandacht had mogen gaan naar de uitwerking wat betreft de verdieping van de personages, hun gedrag en beweegredenen.

In eerste instantie wilde ik het boek dan ook drie sterren geven.

Dat ik uiteindelijk op vier sterren ben uitgekomen heeft te maken met de potentie die ik zie en zeker wel genoten heb van datgeen dat ik gelezen heb. En ook omdat bepaalde emoties zeker bij mij binnen kwamen. En dat is iets wat ik in dit genre belangrijk vindt.

Ik ben heel benieuwd naar de ontwikkeling van Suzanne als auteur!


Over de auteur

Verhalen ontspannen, ontroeren, bevrijden, spiegelen, amuseren, informeren, inspireren. Het is een krachtig middel, wereldwijd. Ik maak graag deel uit van deze creatieve wereld. Als auteur vind ik het heerlijk om mijn wereld met de wereld te delen. Als corrector en proeflezer help ik graag andere dromers hun droom te verwezenlijken.

(Bron: Website Suzanne)

Wil je Suzanne op de voet volgen? Bezoek en volg zeker haar instagram pagina.


Blogtour

Mijn recensie is onderdeel van een blogtour.

Benieuwd naar de meningen van de andere deelnemers?

Bekijk hun recensies via instagram!


Ben je benieuwd geworden naar het debuut van Suzanne? Bekijk het boek dan via mijn persoonlijke link hier onder.

Het boek van Suzanne is ook te bestellen via haar eigen website.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!