Uitgever: Boekerij
Vertaald door: Annemarie Lodewijk
Pagina's: 272
Prijs: €20,99
Waardering:⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Stephen King – Later

Stiekem heb ik een beetje een haat-liefde verhouding met Stephen King.

De beste man heeft zoveel boeken geschreven en naar mijn idee soms zelfs op zo’n verschillende manier, dat ik echt niet alles goed vind.

Waar ik mij door het ene boek heen moet worstelen (It), lees ik het ander in één ruk uit (De Buitenstaander).

Toch ben ik altijd nieuwsgierig naar het volgende boek van Stephen King. Zo ook naar ‘Later‘.

(Van Boekerij mocht ik een exemplaar ontvangen in ruil voor mijn eerlijke mening)


“Normaal ziet hij de doden maar voor een paar dagen. Maar wat als ze ervoor kiezen om langer te blijven?

Jamie Conklin is enig kind. Als zoon van een alleenstaande moeder die lastig rond kan komen, wil hij niets liever dan een normale jeugd. Maar jammer genoeg voor Jamie is hij allesbehalve normaal…

Geboren met een bovennatuurlijke gave die hij van zijn moeder geheim moet houden, ziet Jamie dingen die niemand anders kan zien en weet hij meer dan eigenlijk mogelijk zou moeten zijn. Wanneer een rechercheur van de New Yorkse politie hem betrekt bij de klopjacht op een moordenaar, komt Jamie oog in oog te staan met een overledene. Maar de prijs die staat op het gebruiken van zijn gaven is veel hoger dan hij ooit had gedacht – deze geest is namelijk niet van plan om weg te gaan.

Later is een krachtig en spookachtig verhaal met ondertonen van de klassieke thriller It. Een onvergetelijke zoektocht naar wat ervoor nodig is om op te staan tegen het kwaad en al zijn gezichten.”


Het verhaal & de schrijfstijl

Jamie Conklin is enig kind en weet van jongs af aan al dat hij anders is dan andere kinderen.

Samen met zijn moeder bewoont hij een riant appartement en zij is de enige die op de hoogte is van zijn gave.

Jamie kan namelijk overledenen zien en met hen praten. Pas overledenen blijven maar een aantal dagen voor hem zichtbaar en aanspreekbaar.

Wanneer een vriendin van zijn moeder Jamie om hulp vraagt bij de klopjacht op een moordenaar, ontdekt Jamie dat niet alle overledenen binnen een paar dagen weg gaan.

Soms blijft er eentje hangen.. Misschien wel voor altijd. Het is aan Jamie om op te staan tegen het kwaad en te zoeken naar verlichting. Maar tegen welke prijs?

De samenvatting van ‘Later‘ sprak mij eigenlijk direct aan. Ik heb een voorkeur voor bovennatuurlijke verhalen. Weliswaar was ik een klein beetje huiverig gezien de aanwezige ondertonen van ‘It‘, aangezien ik hier moeilijk doorheen kwam.

Gelukkig viel ‘Later‘ reuze mee.

Het boek is geschreven door Jamie vanuit de eerste persoon. Hij vertelt als volwassene zijn verhaal en vertelt ons dat het zeker een horror verhaal is.

Hij neemt ons mee terug naar zijn kindertijd, daar waar alles begon, en vertelt ons daarnaast over zijn ontmoetingen met de doden.

Het verhaal van Jamie vond ik ontwapenend.

Stephen King heeft dit verhaal zo geschreven dat je echt in het hoofd van Jamie zit en je alleen maar met hem mee kunt leven. Het feit dat hij met overledenen kan spreken voelt bijna “normaal”.

Daarnaast is Stephen King uiteraard meester in het beeldend beschrijven van omgeving en gebeurtenissen, dus het kost geen enkele moeite daar aanwezig te zijn waar Jamie ook is.

Het boek heeft korte vlotte hoofdstukken en dat maakt dat het boek fijn weg leest.

Al tijdens het lezen vertelt Jamie ons dat hij later op dingen terugkomt. En langzaamaan laat hij ons in zijn verhaal zien, hoe zijn leven is geweest, wat hij heeft meegemaakt, maar ook hoe hij de rest nog voor zich ziet.

Geplaagd door zijn demonen, is er een onderhuidse spanning aanwezig. Toch voelde dit boek meer als een roman met bovennatuurlijke aspecten. Niet echt spannend of angstaanjagend. Wel absoluut spannend genoeg om je aandacht vast te houden en te willen blijven lezen.

Het einde bevatte weer een heerlijke psychologische twist zoals we van Stephen King gewend zijn.

Een twist die nog dagen bij mij bleef hangen en liet nadenken over de waarheid.

Maar misschien krijgen we dat later nog eens te horen..

In ieder geval gaven vooral de laatste hoofdstukken echt dat thriller gevoel en daar heb ik oprecht van genoten! Verrassende wendingen zoals we van Stephen King gewend zijn, die ook zeker dingen aan de verbeelding van de lezer overlaten.


Personages

Later‘ draait om Jamie en zijn gave. Doordat hij ons zijn verhaal vertelt, voelen zijn ervaringen persoonlijk.

Zijn woorden zijn meeslepend en je hangt letterlijk aan zijn lippen.

Jamie komt absoluut over als een zeer open persoon en vanaf zijn kindertijd is hij al zeer wijs. Waarom hij deze gave heeft is niet duidelijk. Maar misschien komen we daar later nog eens achter.

Stephen King is absoluut een meester in het ontwikkelen en neerzetten van personages. En dat blijkt ook maar weer eens in dit boek. Dit is geen boek van Stephen, maar een boek van Jamie.

En daar ben ik absoluut van onder de indruk.

Belangrijkste personages naast Jamie, zijn natuurlijk zijn moeder, diens vriendin Liz en buurman Professor Burkett.

Allen zijn meer dan voldoende uitgewerkt in dit verhaal en daarnaast is hun individuele rol absoluut duidelijk.

Mijn favoriete personage? Therriault. Zonder spoilers, de wijze waarop Stephen King hem heeft geïntroduceerd in het verhaal, en heeft laten blijven, vond ik briljant.


Conclusie

Mogelijk had ik ‘Later‘ iets “griezeliger” verwacht, maar het verhaal is mij absoluut niet tegen gevallen. Zeker aan het einde krijg je meer het thriller gevoel. Dus ik ben zeker niet teleurgesteld.

Vooral van de schrijfstijl ben ik wederom onder de indruk.

Stephen King kan als geen ander personages tot leven wekken en je daarnaast laten voelen dat bovennatuurlijke zaken de normaalste zaken van de wereld zijn.

De twist aan het einde, die je aan het denken zet over mogelijke informatie die je gemist hebt, maakt het verhaal voor mij absoluut af. Ik hou van zijn ‘Laten we er nog even over nadenken’ toevoegingen!

Dit nieuwste boek heeft mij absoluut weer positief verrast!


Ben je benieuwd geworden naar dit nieuwste boek van Stephen King? Bekijk het dan zeker eens via mijn persoonlijke link hier onder.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!