Uitgever: Self Published
Pagina's: 172
Prijs: €11,32
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Stefanie Sybens – The Alliance of Outcasts

Vorig jaar maakte ik kennis met Stefanie Sybens en las ik haar debuut ‘Letters from the what-went-before‘.

Ik was direct onder de indruk van haar schrijfstijl en van het verhaal.

Toen Stefanie mij vroeg of ik haar tweede boek wilde lezen en recenseren, hoefde ik niet eens na te denken over mijn antwoord. Het antwoord was keihard ‘JA!’, en dat terwijl ik nog niet eens wist waar het over zou gaan.

Ik ben het boek direct gaan lezen toen het binnen kwam en ik kan vandaag al heel fijn mijn recensie met jullie delen!

(Van Stefanie Sybens mocht ik een exemplaar ontvangen van haar nieuwe boek in ruil voor mijn eerlijke mening)


“A summer camp… to make you normal?!

When Maddie has another episode at school, her mum decides it’s been enough. She sends her off to Camp Mind – the ultimate cure for anxiety.

There, she meets new best friend Lily and potential boyfriend Alex. For once, life seems pretty good… Until they discover the reason why they’re all there. Together, they embark on an emotional adventure figuring out how to be themselves in a world that’s constantly trying to change them.”


Het verhaal & de schrijfstijl

Wanneer Maddie wederom een zware paniekaanval krijgt op school, is het voor haar moeder genoeg. Maddie heeft het zwaar en zo kan het niet langer.

Haar moeder meldt haar aan voor een twee weken durend zomerkamp, waar Maddie aan de slag zal moeten gaan met zichzelf en haar angststoornis. Maddie zit er echter absoluut niet op te wachten. Hoe kan een kamp van twee weken met andere “gekken” nou zorgen dat je weer “normaal” wordt?

Op het kamp maakt ze al vrij vlug vrienden met andere deelnemers. Kamergenoot Lily en de knappe mysterieuze Alex.

Wanneer duidelijk wordt wat de bedoeling is van het kamp, worden ze allen geconfronteerd met zichzelf, hun verleden, gedachten en gevoelens.

Samen gaan ze dit zware en emotionele avontuur aan. Op zoek naar een manier om zichzelf te kunnen zijn in een wereld die continu verandering van hen vraagt. Zal dit kamp hen helpen? Of maakt het hun problemen alleen nog maar groter?

Stefanie Sybens heeft met haar eerste boek al bewezen dat ze zeer belangrijke onderwerpen met betrekking tot mentale gezondheid prachtig kan verwerken in een YA verhaal.

Ook in ‘The Alliance of Outcasts‘ is dit het geval.

The Alliance of Outcasts‘ is geschreven vanuit Maddie in de eerste persoon.

In de proloog maken we kennis met haar en de reden waarom zij door haar moeder naar een zomerkamp wordt gestuurd.

Dit proloog maakte meteen duidelijk welke gevoelige onderwerpen in deze YA aan bod komen en de belangrijke reis en ontwikkeling die Maddie te wachten staat.

Net als in haar eerste boek, weet Stefanie je vanaf de eerste pagina mee te nemen in het verhaal van Maddie.

Dit is mede te danken aan de fijne vlotte schrijfstijl, maar daarnaast ook aan de realistische gedachten, emoties en gebeurtenissen. Maddie lijdt aan een ziekteangststoornis en het is absoluut duidelijk dat Stefanie vanuit persoonlijke ervaring heeft geschreven.

Zelf ben ik helaas ook bekend met deze angststoornis, en dit was het eerste boek waarin ik mij direct herkende in een hoofdpersonage.

Juist omdat het verhaal zo realistisch is opgeschreven, heeft het mij enorm geraakt.

Dit verhaal is vooral heel erg gericht op Maddie en haar persoonlijkheid. De omgeving komt wellicht iets minder aan bod in dit verhaal, maar dat maakt Stefanie zeker goed met de uitwerking van haar personages.

Qua uitwerking van het verhaal heb ik echter wel enkele kanttekeningen.

Hier en daar werd, zonder witregel, midden in de tekst abrupt vooruit “gesprongen” naar een andere gebeurtenis of activiteit. Aan het verhaal an sich veranderde het niets, maar persoonlijk had ik het fijn gevonden daar een witregel te zien, zodat duidelijk was dat een bepaalde gebeurtenis of gesprek eindigde.

Ook zaten er in het boek tegen het einde aan, twee volledig witte pagina’s. Mogelijk is dit een fout van het publicatie proces?

Ook de tijdlijn was niet altijd even duidelijk. Het was volgens mij de bedoeling dat Maddie twee weken op het kamp zou blijven, maar soms voelde het korter en soms zelfs langer door enkele gebeurtenissen.

Ondanks dat het verhaal voor mij zeker compleet was en ik de uitwerking prachtig vond, had ik hier en daar graag nog iets meer verdieping gezien in de hulpverleningssituaties. Heel soms voelde het een klein beetje te gemakkelijk en oppervlakkig, ondanks het heftige onderwerp.

Ook had ik graag iets meer willen lezen over de gezamenlijke activiteiten op het kamp om zo nog meer te zien van de ontwikkeling van de personages en vriendschappen onderling.

Desalniettemin heeft Stefanie Sybens echt weer een belangrijke en prachtige Young Adult geschreven die fijn wegleest en belangrijke onderwerpen bespreekbaar maakt.

Thema’s die je terugvindt in dit boek: automutilatie, zelfmoordgedachten/pogingen, angststoornis, ziekte angst, liefde, vrienden en familie.


Personages

The Alliance of Outcasts‘ draait om de personages.

Maddie in het bijzonder.

Stefanie heeft met Maddie als hoofdpersonage absoluut een goed uitgewerkt en realistisch personage neergezet.

Het is heel duidelijk waar Maddie mee worstelt, hoe dit gekomen is en hoe zij zich voelt en hoe zij denkt.
Emoties kwamen echt ontzettend goed over en persoonlijk vond ik onwijs veel herkenning.

Ook de ontwikkeling die Maddie doormaakt en het proces dat zij doorloopt is heel mooi en duidelijk omschreven.

‘Being abnormal was the most normal thing in the world.’


Wel had dit hier en daar nog iets uitgebreider gemogen wat mij betreft, omdat ik er nog niet aan toe was om Maddie los te laten. Toch is het voor een YA absoluut voldoende en zeker niet te langdradig.

In dit verhaal leren we ook enkele andere personages kennen, die net als Maddie deelnemen aan Camp Mind.

Zo ontmoeten we Lily, Oliver en Alex in het verhaal. Meteen vanaf de eerste dag is er een klik tussen dit viertal.

Ook zij hebben daarnaast hun eigen problematieken en redenen om op het kamp aanwezig te zijn, al vond ik die van Alex wat dubieus.

Van deze drie andere personages vond ik Lily het best uitgewerkt naast Maddie. Ook zij heeft absoluut mijn hart gestolen. Ze worstelt met hele andere problemen dan Maddie, en haar personage voegt daardoor echt iets toe aan het verhaal.

Stefanie gaat geen onderwerp uit de weg en hoewel dit soms heftig kan zijn om te lezen, is het echt belangrijk om hierover te schrijven. Stefanie doet dit echt op een hele liefdevolle wijze.


Conclusie

‘Normal didn’t do it for me anymore. Give me utterly flawed, crooked and unusual.’


The Alliance of Outcasts‘ heeft mij, net als haar eerste boek, ervan overtuigd dat Stefanie Sybens een goede auteur is.

Niet alleen haar wijze van schrijven is fijn en liefdevol, maar Stefanie durft hele belangrijke thema’s bespreekbaar te maken in haar boeken.

Iets wat ik alleen maar kan bewonderen.

Qua uitwerking miste ik hier en daar iets in dit tweede boek, en hadden enkele zaken mogelijk iets anders gekund. Maar dat heeft mijn leesplezier zeker niet weggenomen.

Omdat ik mij herkende in Maddie, kwam dit boek extra bij mij binnen. Ik ben dan ook absoluut onder de indruk van de uitwerking van haar personage.

Stefanie heeft op zeer realistische wijze diverse belangrijke onderwerpen en thema’s onder de aandacht gebracht, verpakt in een heerlijke Young Adult.

Ik kan nu al niet wachten op haar volgende boek.

En super goed nieuws voor de Nederlands lezers: Dit boek gaat worden vertaald door Dutch Venture Publishing!
Hou de instagram pagina van Stefanie Sybens in de gaten voor meer informatie!


Over de auteur

Young-adult fiction writer with an interest in mental health and LGBTQ+.

Author of Letters from the What-Went-Before and The Alliance of Outcasts.


Ben je benieuwd geworden naar de boeken van Stefanie? Bekijk ze dan eens via mijn persoonlijke link hier onder.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!