Uitgever: Matador - Troubador Publishers
Pagina's: 288
Prijs: €18,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Stefanie Sybens – Letters from the what-went-before

Via mijn Bookstagram account kwam ik in contact met auteur Stefanie Sybens. Zij vroeg mij of ik haar boek zou willen lezen en daarnaast zou willen recenseren.

De titel en de synopsis spraken mij enorm aan. Dit boek heb ik letterlijk in één adem uitgelezen. Je leest hier onder wat mij zo raakte aan dit boek en waarom een ieder dit zou moeten lezen!


“Another brutal beating. Another trip to A&E. This time, a social worker alerts the authorities and Abby’s teenage life gets turned upside down. The woman she thought had died at her birth – is alive – and now is taking her home.

One year later, a step-dad gets added to the family unit and this latest relationship takes its toll. Lost, Abby tries to escape by moving to London but locking the door to the past is never easy, even with the help of her long-time gay best friend Joshua and Instagram icon, Luna.

That is, until she meets someone. Jay, a puzzle she can’t figure out and yet the simplest answer to a question she’s been asking herself for years. Finally she might have the reason she started suffering in the first place.”


Het verhaal & de schrijfstijl

Abby groeit vanaf kleins af aan op binnen een gezin waar mishandeling de normaalste zaak van de wereld is.

Na de laatste mishandeling belandt zij wederom in het ziekenhuis, waar zij besluit deze keer de waarheid te vertellen. De waarheid laat een balletje rollen en een sociaal werker zorgt voor een veilig onderkomen.

Abby wordt geplaatst bij een vrouw in huis. Het blijkt haar echte moeder te zijn. De persoon waarvan zij dacht dat ze was overleden.

Abby’s leven staat op zijn kop wanneer het systeem in gang is gezet en haar leven in een razend tempo veranderd.

Als haar moeder na een jaar ook nog een relatie krijgt, voelt het voor Abby te benauwend en vlucht ze naar Londen waar haar beste vriend Joshua zich bevindt. De enige persoon in de wereld die er altijd voor haar is en waar ze haar hele leven mee heeft gedeeld.

In Londen raakt ze bevriend met Luna en leert ze daarnaast Jay kennen.

Al snel ontdekt Abby dat vluchten voor het verleden geen zin heeft en dat sommige gebeurtenissen gewoonweg niet vergeten kunnen worden. Abby verliest zichzelf en haalt emotioneel uit naar de mensen om haar heen.

Als Jay iets bij haar losmaakt, iets dat nooit had mogen gebeuren, raakt Abby de weg kwijt en lijkt het gat waarin zij valt steeds dieper en zwarter te worden.

De vraag is of Abby hier nog uit komt en of zij in staat is de mensen om haar heen dichterbij te laten komen.

Het boek wordt geschreven vanuit drie verschillende perspectieven. We lezen zowel vanuit Christina (de moeder van Abby), als Joshua en natuurlijk vanuit Abby.

Deze drie verschillende perspectieven geven een mooi compleet beeld van het verhaal en vullen elkaar perfect aan. Heel duidelijk komt naar voren hoe het leven van Abby eruit ziet en hoe het zich ontwikkelt.

Als vanzelfsprekend bij een YA zie je hoe een tiener zich afzet tegen haar ouders. Maar in dit verhaal gaat het veel dieper dan dat. Abby heeft een hoop meegemaakt wat haar heeft gevormd tot de persoon die zij nu is.

Stefanie heeft met dit boek een geweldig maar aangrijpend verhaal geschreven dat tot het einde toe raakt. Daarnaast stelt het absoluut ingrijpende onderwerpen aan de kaak, waarvan ik het persoonlijk heel belangrijk vind dat ze verteld worden.

Mijn verwachtingen waren in eerste instantie een Young Adult die op luchtige wijze bepaalde onderwerpen naar voren liet komen, maar Stefanie heeft met dit verhaal laten zien dat het ook anders kan. Soms moet iets gewoon opgeschreven worden puur zoals het is.

En dat is wat raakt!

De schrijfstijl is prettig, het Engels gemakkelijk te lezen en het boek leest daardoor vlot weg.

Onderwerpen die absoluut aan bod komen zijn; familie, liefde, vriendschap, mishandeling, misbruik en psychiatrische problematiek.

Het verhaal is absoluut goed opgebouwd. Het heeft een sterk begin en absoluut een sterk einde. Wat ik mooi vond was het feit dat er middels onbeantwoorde vragen ook nog een opbouw aan spanning aanwezig was.

Na dit verhaal gelezen te hebben kan ik vrij kort concluderen dat dit wellicht schokkende passages bevat, waarbij je je kunt afvragen of het geschikt is voor jonge personen, maar zodra je het einde hebt gelezen weet je hoe belangrijk juist dit verhaal kan zijn!


Personages

Meestal als ik een boek lees welke een verhaal vertelt vanuit verschillende perspectieven, voel ik mij toch vaak verbonden met maar een persoon.

In dit geval leer je drie personen en hun beweegredenen goed kennen en dat maakte dit verhaal voor mij absoluut bijzonder.

Het boek begint met het verhaal vanuit Christina en vanuit daar wordt langzaamaan duidelijk wat er gebeurt is in het verleden. Gaandeweg lees je heel duidelijk de ontwikkeling die zij doormaakt als moeder en hoe de relatie tussen haar en haar dochter zich ontwikkelt. Dit is zo waarheidsgetrouw opgeschreven dat het zeer echt aanvoelt.

Vanuit Joshua leren we een kant van Abby kennen die we pas later zullen ontmoeten. Josh is hun hele leven al haar steun en toeverlaat geweest. Op het moment dat hij gaat studeren veranderd hun relatie en door beide kanten te lezen krijg je een compleet beeld.

Josh worstelt al heel wat jaren met een probleem en pas aan het einde van het verhaal kom je hier achter.

Het verhaal draait natuurlijk om Abby. Alhoewel ik soms moeite had met haar gedrag, is dit gezien haar verleden volledig te verklaren.

Abby is een beschadigd meisje en dit komt echt onwijs goed over in het verhaal. Je ziet de miscommunicatie tussen haar en de mensen om haar heen en je voelt haar wanhoop en angst. De manier waarop Stefanie ook haar verdedigingsmechanismen heeft beschreven is absoluut briljant.

Wellicht het enige dat ik wellicht een klein beetje miste was hoe het af is gelopen met het gezin waarin Abby is opgegroeid. Toch is dat voor mij niet leidend geweest in dit verhaal.

Ik vind dat alle personages en hun onderlinge verhoudingen goed zijn uitgewerkt. Evenals de ontwikkelingen die de personages doormaken. Het heeft mij echt tot diep in mijn hart geraakt.


Conclusie

Wat mij betreft is ‘Letters from the what-went-before’ een boek dat je absoluut zou moeten lezen!

Verwacht geen luchtig verhaal. Het is pittig door de gebeurtenissen, maar het leest wel vlot weg. Het einde vond ik ontroerend en heeft mij echt onwijs geraakt.

Stefanie heeft in haar boek onderwerpen bespreekbaar durven maken op een manier die je niet snel ziet in andere boeken en daarvoor bewonder ik haar enorm!


Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!