Uitgever: L.S. Amsterdam
Vertaald door: Edith Sybesma
Pagina's: 364
Prijs: €17,50
Waardering:⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Sofie Sarenbrant – Berouw (Emma Sköld 1)

Toen L.S. Amsterdam mij vroeg of ik mee wilde lezen in de nieuwste thriller van Sofie Sarenbrant, hoefde ik daar absoluut niet over te twijfelen.

De cover is oprecht een plaatje en het verhaal klonk ontzettend interessant!

Benieuwd wat ik van ‘Berouw‘ vond? Je leest het hier!


“Berouw is het eerste deel van de Scandinavische thrillerserie over de eigenzinnige politievrouw Emma Sköld.

In een woning in Stockholm wordt een vader dood aangetroffen door zijn zesjarige dochter. Politie-inspecteur Emma Sköld verdenkt de vrouw des huizes, die van haar gewelddadige man wilde scheiden. Maar als er meer slachtoffers vallen en haar bloedeigen zus bij het onderzoek betrokken raakt, raken werk en privé met elkaar verstrengeld. En dat terwijl Emma, met een baby op komst en een ex die haar lastigvalt, toch al het nodige voor haar kiezen krijgt.


Het verhaal & de schrijfstijl

Een man wordt dood aangetroffen door zijn zesjarige dochtertje. Zijn vrouw, die van hem wilde scheiden, wordt meegenomen voor verhoor en blijkt een goede reden te hebben om van hem af te willen.

Hoewel de bewijzen zich opstapelen voor de politie en alles richting de vrouw van de vermoorde man wijst, blijft politievrouw Emma een vreemd gevoel overhouden aan de zaak. Er klopt iets niet helemaal, maar wat?

Wanneer er een nieuwe moord wordt gepleegd, terwijl de vrouw in hechtenis zit, wordt het belangrijk de juiste puzzelstukjes bij elkaar te vinden. En er zo snel mogelijk achter te komen wie wat gedaan heeft en hoe de zaak in elkaar steekt.

Berouw’ is verdeeld in dagen en data en daarbinnen met verschillende hoofdstukken vanuit verschillende perspectieven.
We lezen onder andere vanuit Emma, maar ook vanuit haar zus Josefin en Cornelia.

De gebeurtenissen starten op zondag dertig maart en begint met de moord op Hans, man van Cornelia en vader van Astrid.

Het verhaal heeft vanaf de start een donker grauw randje en omdat er hier en daar hoofdstukken aanwezig zijn van de vermoedelijke dader, blijft de spanning opbouwen.

Deze hoofdstukken van de vermoedelijke dader zijn geschreven vanuit de eerste persoon, dus je zit in het hoofd van deze persoon en kijkt met hem of haar mee. Dit voelde heel intens.

Daar het een Scandinavische thriller is, moet je wel rekening houden met een langzame opbouw aan spanning. Iets dat onderhuids blijft sluimeren.
Na de gruwelijke vondst van het lichaam van Hans, richt het verhaal zich vooral op het onderzoek en het sluiten van het bewijs rondom Cornelia.

Daarnaast wordt het leven van Emma, maar ook van haar zus Josefin uitgelicht en verdiept.
Het verhaal richt zich dus op meerdere aspecten. Iets wat ik persoonlijk herkenbaar vind aan Scandinavische thrillers.

Als bijna aan het einde van het boek werk en privé voor Emma door elkaar heen gaan lopen, krijgt het verhaal een beklemmend en angstaanjagend gevoel. Het lijkt alsof de dader de dans ontspringt en voor mij was het volkomen onduidelijk wie hij of zij was en wat zijn of haar relatie is met de slachtoffers.

Sofie Sarenbrant heeft mede hierdoor een onwijs goede opbouw aan spanning geschreven, wat mij enorm heeft verrast!

Op sommige pagina’s wilde ik het haast uitschreeuwen van frustratie. ‘Wie ben je en wat wil je?’.


Personages

Omdat het verhaal vanuit meerdere perspectieven is geschreven voelt het verhaal hier en daar onwijs intens. Je leert verhoudingen en relationele banden begrijpen en kennen. Er is hier en daar spanning en frictie tussen personages en dit komt goed naar voren.

De introductie van de personages kan wat overweldigend aanvoelen in het begin.

Vooral de drie vrouwen in het verhaal komen het meest aan het woord en eerlijk gezegd heb ik niet echt een favoriet.

Juist omdat het verhaal vanuit meerdere perspectieven wordt geschreven, kreeg ik niet echt een band met één specifiek personage.

Dit stoorde mij overigens niet.

Ik vond de personages verder wel goed uitgewerkt en ze hadden precies de juiste verdieping voor dit verhaal. Met natuurlijk een flinke klapper aan het einde die ik echt niet zag aankomen!


Conclusie

Berouw‘ is een thriller die je mee neemt in het duistere verleden van verschillende personages, en die ook thema’s als mishandeling niet schuwt.

Zoals ook bij andere Scandinavische thrillers wordt ook hier de spanning langzaam opgebouwd en ligt de focus op onderlinge relaties.

Het geeft je een beklemmend en een onderhuids kriebelend gevoel dat je al tijdens het lezen aan het denken zet. Het einde is absoluut onvoorspelbaar wat mij betreft.

Ben je liefhebber van Scandinavische thrillers? Dan mag deze niet op jouw plank ontbreken!

Het vervolg in de Emma Sköld serie, ‘Jaloezie‘, komt uit in 2021!


Over de auteur

Sofie Sarenbrant is een van de succesvolste misdaadauteurs van Zweden. In 2019 was ze uitgeroepen tot crime writer of the year. Van haar boeken werden ruim 2 miljoen exemplaren verkocht.

(Bron: L.S. Amsterdam)Ben je benieuwd geworden naar de nieuwste thriller van Sofie Sarenbrant? Bekijk hem dan via mijn persoonlijke link hieronder!

Ik ontvang een kleine commissie bij elke aankoop via mijn blog!

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!