Uitgever: The House of Books (Overamstel)
Vertaald door: Michel Bolwerk
Pagina's: 352
Prijs: €21,99
Waardering:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Sebastian Fitzek – De patiënt

Via uitgeverij The House of Books (onderdeel van Overamstel uitgevers) mocht ik een recensie exemplaar ontvangen van het nieuwste boek van Sebastian Fitzek.

Eerlijk is eerlijk, dit is het eerste boek dat ik lees van Fitzek, ondanks dat mijn man een aantal boeken van hem in de kast heeft staan.

Ik was dan ook onwijs benieuwd wat ik van zijn boek zou vinden!


“Hij heeft twee kindermoorden bekend, maar nu zwijgt Guido T. De politie is er zeker van: hij is ook de ontvoerder van de zesjarige Max, die spoorloos is verdwenen. De onderzoekers hebben echter enkel indirect bewijs. Zonder de verklaring van de gedetineerde loopt het onderzoek vast.

Drie maanden na de verdwijning van Max plaatst het onderzoeksteam de wanhopige vader undercover als patiënt in het psychiatrisch gevangenisziekenhuis waar Guido T. zit. Zo kan hij toenadering zoeken tot de kindermoordenaar en hem een bekentenis afdwingen. Tenminste, als hij zelf zijn verstand niet verliest…”


Het verhaal & de schrijfstijl

Als kindermoordenaar Guido Tramnitz wordt opgepakt, zwijgt hij in alle talen over zijn laatste slachtoffer en diens vindplaats. Hij laat zich, met dank aan zijn advocaat, door de rechter ontoerekeningsvatbaar verklaren en verdwijnt in een zwaar beveiligde psychiatrische inrichting. Inclusief bijbehorende goede zorg.

Till Berkhoff, vader van de zes jaar oude Max, welke vermoedelijk het laatste slachtoffer is geweest van Guido, kan niet verkroppen dat hij niet weet wat er met zijn zoon is gebeurd en waar hij nu is.

De politie heeft indirect bewijs dat Guido op de hoogte is, maar kan hier niets mee. Dit doet Till besluiten drastische maatregelen te nemen.

Met behulp van zijn zwager neemt hij een andere identiteit aan en laat zich opnemen in hetzelfde psychiatrische ziekenhuis als de kindermoordenaar.

Dit in de hoop met hem in contact te komen en te kunnen ontfutselen waar hij het lichaam van zijn zoontje gelaten heeft.

Bij aankomst in het psychiatrisch ziekenhuis ontdekt Till al echter snel meer over de identiteit die hem is gegeven. En hier wordt hij niet heel erg vrolijk van.

Al gauw beseft Till dat dit idee wellicht niet zo heel best was en moet hij vrezen voor zijn eigen leven. Zal hij de waarheid ontdekken? Of gaat hij ten onder in zijn eigen wanhoop?

Het boek wordt vanuit meerdere perspectieven geschreven. Zo begint het eerste hoofdstuk vanuit een van de slachtoffers. Dit eerste hoofdstuk zet meteen de toon voor de rest van het boek, en kon wat mij betreft niet beter beginnen!

Verder lezen we een hoofdstuk van Peter de Winter, de man waarvan Till later de identiteit overneemt.

We lezen uiteraard vanuit Till en ook zijn enkele hoofdstukken geschreven vanuit de gedachten van een mede patiënt, de moordenaar en een arts.

Ik vond de afwisseling hier en daar even wennen omdat er zeker in het begin op deze manier best veel op je af komt. Echter geeft het wel de juiste verdieping aan het verhaal. Hierdoor is het verhaal compleet en heeft het daarnaast de juiste opbouw aan spanning.

Het verhaal was bij vlagen gruwelijk, maar daarnaast vooral onwijs spannend. Door de psychologische aspecten is het onwijs intrigerend en word je volledig meegesleept in het verhaal en de gebeurtenissen.

Emoties van personages kwamen op mij echt super goed over en de schrijfstijl was goed gedetailleerd.
Dat in combinatie met de niet al te lange hoofdstukken, heb ik het boek geen moment weg kunnen leggen.

Omgeving en gebeurtenissen zijn zo geschreven dat je ze voor je ziet en daar ben ik absoluut fan van!

Doordat ik niet eerder een boek van Fitzek gelezen had, wist ik absoluut niet wat ik kon verwachten. Juist dat heeft er voor gezorgd dat ik razend enthousiast ben over dit boek!

Ik ben volledig op het verkeerde been gezet, ik voelde mij halverwege het boek langzaamaan gek worden. ‘Heb ik nou iets gemist?’

Sebastian Fitzek weet spanning op een bizar geweldige wijze op te bouwen en het verhaal en plot zitten echt briljant in elkaar! Het einde was een oprechte klapper en ik moest er ook echt even van bijkomen!

Wat heeft deze auteur een fantastische wijze van schrijven en een geweldige manier van denken! Het verhaal was echt spannend en verrassend!


Personages

Sebastian Fitzek is onwijs goed in het beschrijven van zijn personages en het geven van de verdieping rondom zijn personages.

Hij beschrijft hen uitvoerig, gewoon tussen de regels door. Dit maakt dat het niet saai of langdradig wordt.

De beschrijving van kindermoordenaar Guido Tramnitz vond ik fenomenaal! Wat heeft hij hier een creepy maar gaaf personage neergezet!

Ook Till vond ik een onwijs goed personage. Zijn emoties en wanhoop zijn letterlijk voelbaar. Aan het einde, als alles duidelijk wordt, duizelt je hoofd van de informatie en wellicht de tekenen die je eerder gemist hebt.

Het plot met deze personages is gewoon briljant! Ik heb echt letterlijk op het puntje van mijn stoel gezeten!

Uiteraard bevat dit verhaal nog veel meer personages. Wat ik zonder spoilers hierover wil zeggen, is dat de onderlinge verhoudingen werkelijk waar goed beschreven en uitgedacht zijn!


Conclusie

Ik ben om. Ik ben fan! Wat een geweldige psychologische triller was ‘De patiënt’.

Ik heb op het puntje van mijn stoel gezeten en genoten van alle bizarre ontwikkelingen in het verhaal, plot en einde!

Ik vond de schrijfstijl en het verhaal gewoon briljant. Het klopt. Het klopt allemaal!

Ook het dankwoord van de auteur was absoluut bijzonder en een speciaal verhaal op zich! Niet eerder las ik een dankwoord in deze vorm!

Dit is absoluut niet het laatste boek dat ik lees van Fitzek, en ik kan wel zeggen dat ik zijn andere boeken nu ook durf op te pakken!


Benieuwd geworden naar dit boek? Schaf hem dan aan via mijn persoonlijke partnerschap link op bol.com!

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!