Uitgever: Boekerij
Vertaald door: Annemarie Lodewijk & Jet Matla
Pagina's: 936
Prijs: €22,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Sarah J. Maas – Huis van aarde & bloed (Crescent City 1)

Op de eerste plaats gaat mijn dank uit naar uitgeverij Boekerij, voor het mogen ontvangen van dit oh zo gewilde recensie exemplaar.


In 2018 las ik op advies van mijn beste vriendin de serie ‘Het hof van doorns en rozen‘ van Sarah J. Maas. Dit was meteen mijn eerste kennismaking met deze auteur.

Ik heb alle vier de boeken letterlijk verslonden en kon er geen genoeg van krijgen!

Ook de ‘Glazen troon‘ serie ben ik inmiddels gestart.

De voorgaande series van Sarah J. Maas waren Young Adult series.

Het huis van aarde & bloed‘ is het eerste deel uit een serie voor volwassenen.

Ik heb vanaf de aankondiging van dit boek tot aan verschijnen een jaar met spanning zitten wachten! Ik was dan ook blij verrast dat de vertaling op dezelfde datum zou uitkomen als het origineel.

Daarnaast was ik onwijs benieuwd of mijn hoge verwachtingen zouden worden waargemaakt. De Young Adult serie vond ik namelijk echt heel gaaf! Of deze eerste volwassen fantasy deze verwachtingen heeft waargemaakt? Je leest het hieronder in mijn recensie.


“Crescent City is een bruisende, moderne stad waar mensen en magische wezens op gespannen voet met elkaar samenleven. De stad strekt zich uit in zeven districten, van het knusse stadshart en chique woonwijken, tot duistere uithoeken en de beruchte markt waar van alles te koop is, van vers vlees tot smokkelwaar.

In de stad maken vier huizen de dienst uit. Bryce Quinlan – half mens, half Fae – behoort tot het huis van aarde & bloed, net als alle andere mensen, dieren, heksen en Fae. Samen met haar vrienden geniet ze volop van alles wat Crescent City te bieden heeft. Maar als de stad wordt getroffen door een wrede moord, komt er abrupt een einde aan haar zorgeloze leven. Bryce krijgt de opdracht de dader te ontmaskeren, samen met de beruchte huurmoordenaar Hunt Athalar. Maar hun verwoede poging het mysterie op te lossen, zet meer in beweging dan ze lief is.


Het verhaal & de schrijfstijl

Bryce, halfbloed Fae, geniet van het leven in Crescent City. Samen met haar vrienden maakt zij met regelmaat de stad onveilig. En als zij niet aan het werk is, dan is zij te vinden in verschillende clubs.

Als zij na zo’n avondje uit iets gruwelijks aantreft, staat haar leven volledig op zijn kop en behoort alles zoals zij het kende tot de verleden tijd.

Haar leven verdwijnt in een zwart donker gat en zelfs de stad waarvan zij zo genoot kan haar daar niet uithalen.

Wanneer Bryce de opdracht krijgt om op zoek te gaan naar de dader van een vreselijke moord en daarbij samen moet werken met huurmoordenaar Hunt Athalar, gaat zij tot het uiterste om gerechtigheid te vinden.

In hun zoektocht naar de dader stuiten zij echter op nog grotere en hele andere problemen die een bedreiging voor de stad vormen.

Houdt alles met elkaar verband of is er nog veel meer aan de hand?

Het huis van aarde & bloed‘ is opgedeeld in vier delen die heel duidelijk aangeven waar je je bevind in het verhaal.

Meteen in het eerste deel maken we kennis met Bryce en haar gelukkige leven. Hier komt echter al abrupt een einde aan, waarna we direct naar twee jaar later doorschakelen.

Het verhaal wordt verteld vanuit de drie belangrijkste personen. In dit geval vanuit: Bryce, Hunt en Ruhn Danaan.
Juist door vanuit deze verschillende perspectieven te lezen krijg je een compleet beeld van datgene dat er zich afspeelt, zowel van voor als achter de schermen.

De schrijfstijl is, evenals bij de andere boeken van Sarah, gedetailleerd en rijk aan informatie. Ook in dit boek vind je grof taalgebruik en pikante scenes terug.

Met betrekking tot de details, vond ik de eerste 200 pagina’s enorm overweldigend. Ik heb langzaam moeten lezen om de nieuwe wereld mij eigen te maken en hier en daar had ik echt het gevoel dat het ‘too much’ was.

Desalniettemin, is het fijn en een pluspunt dat Sarah veel aandacht heeft besteed aan haar world building. Want alhoewel het overweldigend is, klopt het wel allemaal.

Waar we in de Young Adult boeken vooral met mensen en Fae te maken hebben gehad, gooit Sarah in Crescent City alles op een grote hoop en maken we kennis met diverse lagen en wezens van de bevolking. Hierbij schuwt ze het thema van onderdrukking en slavernij niet.

Het verschil met de Young Adult boeken is voor mij de toevoeging van politieke machtsspellen en daarnaast het geweld. Vooral de details hiervan. Op de achterzijde werd het verhaal al vergeleken met ‘Game of Thrones‘ en ‘Lord of the Rings‘, en hier kan ik mij absoluut in vinden. Zeker wat betreft de uitgebreide world building en de hiërarchie in deze wereld.

Ik durfde eventjes niet van personages te gaan houden, al doe je dat uiteindelijk toch wel. Maar ik hield mijn hart vast voor dat wat komen ging.

Sarah zou Sarah niet zijn, als er geen geweldige twist in het verhaal zou zitten. Ook in dit boek zet ze je volledig op het verkeerde been. Hoofdstuk 66 in het derde deel van het boek was voor mij echt de klapper! Wat een plottwist vinden we daar!

Ook de beschrijving van emoties en gevoelens spatte van het boek af.
Ik heb met deze (meer dan) 900 pagina’s alles gevoeld wat ik kon voelen.

Ik heb mij euforisch gevoeld, geliefd. Ik heb gelachen en gehuild. Ik voelde wraak en kwaadheid en ik heb gejuicht uit woede na een aantal gebeurtenissen. Ik voelde mij verraden en bedonderd. Het was er allemaal!

Dit verhaal leefde. Intens. Je rook, je zag, je voelde en je proefde. En daardoor heb ik er intens van genoten!

Dan heb je wat mij betreft een geweldig verhaal geschreven!

Het boek eindigt met een epiloog dat je achterlaat met vragen en uiteraard het verlangen naar meer! Hoe kan het ook anders? Kom maar op met dat tweede deel!


Personages

Zoals eerder beschreven zijn de personages van waaruit we meelezen op de eerste plaats Bryce, vervolgens Hunt en Ruhn Danaan.

De afwisseling tussen deze personages maken het verhaal dynamisch en compleet en maken dat het verhaal zelf vlot weg leest.

In eerste instantie wist ik niet goed wat ik van Bryce moest vinden. Een half mens en half Fae. Ik vond haar wolven vriendin Danika Fendyr absoluut aantrekkelijker. Maar naarmate het verhaal vordert en je Bryce beter leert kennen, kreeg ik echt bewondering voor haar.

Net als Feyre uit ‘Het Hof van‘, vond ik haar een badass vrouw met een hoop problemen, maar absoluut een die het kaas niet van haar brood laat eten en strijd voor gerechtigheid. Ik ben echt van haar gaan houden!

Ditzelfde geldt voor huurmoordenaar Hunt en Fae prins Ruhn. Ook zij zijn beide geen perfecte personages en dat maakt hun aanwezigheid en handelen indrukwekkend in dit verhaal.

Uiteraard komen er nog veel meer personages in dit boek aan bod. Hoe kan het ook anders met dat aantal pagina’s?

En het mooie is, is dat Sarah alles tot in de puntjes heeft uitgewerkt. Personages, karakters en omgeving. Hoe ze dit gedaan heeft is in mijn ogen echt briljant. Zeker ook de wijze waarop ze personages neerzet. Ze hebben allen een individuele rol in het verhaal, maar zeker ook een gezamenlijke rol.

Sarah kan zorgen dat je sympathie voelt voor personages die dat eigenlijk nauwelijks verdienen. Ik hou er van!


Conclusie

Het begin is misschien wat overweldigend, maar wat mij betreft heeft Sarah J. Maas echt weer een topper van een boek geschreven!

En deze keer een adult fantasy.

De worldbuilding is fantastisch, de personages zijn gaaf en passen volledig in het verhaal en daarnaast is verhaal meeslepend en heeft het absoluut een geweldig gave plottwist die je niet ziet aankomen!

Ik ben absoluut fan van dit eerste deel in de Crescent City serie en ik kijk nu al onwijs uit naar het volgende deel!

Dit is wat mij betreft echt een aanrader!!!


Over de auteur

Sarah J. Maas

“Sarah J. Maas (1986) is de auteur van de internationale bestsellerseries De glazen troon en Hof van doorns en rozen. Het eerste deel van De glazen troon schreef ze toen ze nog maar zestien jaar oud was. Maas groeide op in New York, maar woont tegenwoordig in Pennsylvania. Ze houdt van sprookjes en ballet, is gek op thee en kijkt veel te veel tv. Als ze niet aan het schrijven is, wandelt ze graag met haar man en hond. Sarah deed de opleiding Creative Writing en studeerde in 2008 cum laude af.

Het eerste deel van de Throne of Glass-serie verscheen in 2012. Het eerste deel van A Court of Thorns and Roses verscheen in 2015. Elk deel van de Hof van doorns en rozen-serie stond op nummer 1 in de New York Times bestsellerlijst en werd al verslonden door duizenden fans. De boeken van Sarah J. Maas verschijnen in meer dan 30 landen en er zijn miljoenen exemplaren van verkocht.”

(Bron: Boekerij & Bol.com)


Benieuwd geworden naar dit nieuwste boek van Sarah J. Maas?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!