Uitgever: Boekerij
Pagina’s: 376
Prijs: €21,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Sarah J. Maas – De Donkere Kroon (Deel 2)

Let op! Deze recensie kan spoilers bevatten uit het eerste boek van de Glazen Troon-serie; ‘De Glazen Troon’.


“Het spannende en romantische vervolg op De glazen troon.
In De donkere kroon raakt Celaena verstrikt in een onontwarbare kluwen van liefde, macht en trouw.

Celaena Sardothien is een achttienjarige sluipmoordenaar in het koninkrijk Adarlan, een corrupt land met een tirannieke heerser. Na een jaar gevangenschap wordt haar haar vrijheid beloofd, mits ze een toernooi wint en zo de nieuwe kampioen van de koning wordt. De Glazen troon-serie volgt Celaena als ze onverwachte bondgenootschappen sluit, verstrikt raakt in samenzweringen, vecht en steeds meer geheimen ontrafelt over het koninkrijk. Maar de ontdekkingen die ze doet over zichzelf zijn misschien nog wel schokkender…

Ze mag er dan voor hebben gekozen de koning te dienen als kampioen, Celaena’s trouw aan de kroon is nihil. Ze balanceert op een levensgevaarlijk koord dat bij één verkeerde beweging kan breken. Dan blijken er nog meer duistere krachten aan het werk dan ze al vermoedde en komt alles wat ze liefheeft in gevaar. Celaena zal keuzes moeten maken: wie kan ze vertrouwen en wie is het waard om voor te vechten?”


De eerste boeken die ik las van Sarah J. Maas, waren de boeken in de serie ‘Het Hof van Doorns en Rozen’. Ze waren mij min of meer opgedrongen door mijn vriendin die ze eerder al had gelezen. Ik heb geen moment spijt gehad van deze geweldige serie, en ondanks ik alle boeken vanuit de bibliotheek gelezen had, heb ik vrijwel snel erna mijn eigen exemplaren gekocht.

De Glazen Troon-serie was er deels al eerder als deze serie. Vanuit veel recensies kwam naar voren dat men een sterke voorkeur had voor 1 van beide series en werd veel benoemd dat als je de ene leuk vond, je de ander niet zo gaaf zou vinden.

Niets is wat mij betreft echter minder waar. Waarvan ik mij bewust ben geworden is dat je beide series los van elkaar moet zien. Hoewel er overlap is m.b.t Fae en de wereld waarin het verhaal zich afspeelt, zijn deze series niet meer elkaar te vergelijken en moet je ze echt los van elkaar zien om van beide te kunnen genieten. Mij is dit gelukt. Ik hoop dat met mijn woorden het anderen ook zal lukken!
Wat mij betreft zijn beide series gaaf en hebben ze beide hun charme!

Op bol.com staat bij de specificaties beschreven dat dit boek ook los te lezen zou zijn. Hier ben ik het absoluut niet mee eens. Een rare opmerking ook. Het is duidelijk een deel 2 in een serie en is een duidelijk vervolg op. Wat mij betreft moet je ook echt het eerste deel lezen wil je weten waar je in deel 2 in belandt.


Het verhaal
In het eerste deel van de serie maak je al snel kennis met sluipmoordenaar Celaena en haar ontsnapping uit Endovier om vervolgens deel te nemen aan het toernooi van de koning om zijn kampioen te worden.
Niet verassend dat Celaena het toernooi wint (uiteraard niet geheel zonder slag of stoot) en in dit tweede deel zien wij haar dan ook haar schuld inlossen als de kampioen van de koning.

Als sluipmoordenaar heeft Celaena uiteraard als taak het vuile werk voor de koning op te knappen en diens vijanden uit de weg te ruimen.

Het eerste gedeelte van het verhaal vond ik wat traag op gang komen, er werd vooral ingegaan op de werkzaamheden die Celaena verricht voor de koning en daarnaast het dagelijks leven op het kasteel.
De relatie tussen Dorian en Celaena is bekoeld, haar relatie met Chaol echter, neemt andere vormen aan.
Vele lezers zullen hierbij gaan smullen en juichen van vreugde! Sarah zou Sarah niet zijn als er echter nog een gave plottwist in het verhaal komt.

Na de wellicht wat trage start, worden hier en daar verwijzingen gemaakt naar het verleden van Celaena, wat erg prettig is aangezien je nu echter wat meer over haar te weten komt.
Dit geldt niet alleen voor haar als personage, maar tevens voor Chaol en Nehemia!
Eindelijk meer informatie! Heerlijk!

Het verhaal komt vervolgens lekker op gang met bizarre gebeurtenissen, vertrouwenskwesties en samenzweringen. Wie is er nog te vertrouwen? Je ziet Celaena worstelen met het weinige vertrouwen dat zij in de mensen heeft en daarnaast haar instinct als sluipmoordenaar.

Naast de briljante gebeurtenissen, onderlinge spanningen en verhoudingen, gebeuren er ook een hoop magische dingen en ontrafelt Celaena langzaam maar zeker een groot en ingrijpend geheim.
Bezit Celaena de kwaliteiten om de mensen in het koninkrijk te redden? Of is ze een lafaard die alleen maar vrij wil zijn?

Het einde is wat mij betreft de ultieme klapper en maakt dat dit boek het nog meer waard is om te lezen! Ik vond de ontdekking van bepaalde geheimen briljant en de onbeantwoorde vragen die aan het einde overbleven zenuwslopend!


Personages
In navolging op het eerste deel van deze serie, gaan we met dit tweede boek lekker de verdieping in, leren we meer over alle personages en worden bijzondere verhoudingen, intriges en geheimen onthult!

Om een voor een de personages af te gaan lijkt mij ietwat overbodig aangezien ik er vanuit ga dat je het eerste deel hebt gelezen.

Celaena vind ik in dit tweede deel enorm groeien en ik vind haar echt een enorm gaaf personage! Ze is lekker hard, moordlustig en wanneer we er achter komen waar dit allemaal vandaan komt….. G E W E L D I G! Echt waar! Hands up voor Sarah J. Maas voor deze gave ontwikkeling!

Wat ik ontzettend gaaf vond in dit tweede deel is de ontwikkeling van het personage van Dorian! Dorian draagt een geheim met zich mee waarvan hij blijkbaar zelf ook nog niet op de hoogte was. De onthulling hiervan plaatst het verhaal van deze serie in een volledig ander perspectief en geeft wat mij betreft echt de boost die het eerste deel nodig had! Heerlijk hoe alles op zijn plek valt in dit tweede deel!

Ook Nehemia en Chaol blijven mijn favoriete personages. Ook de verdieping in hun personages is absoluut een fijne toevoeging aan het verhaal!


Schrijfstijl
Wat kan ik nog meer zeggen over de schrijfstijl van deze auteur dan dat het niet uitmaakt wat je van haar leest; het is spannend, vlot, leest geweldig goed weg en je kunt het boek gewoon niet wegleggen. Je moet gewoon weten wat het volgende is dat er gebeurt en hoe dit afloopt.

In dit boek krijg je echt een band met de personages en de beschrijvingen van de gebeurtenissen laten het verhaal echt leven!
Ik vind nog steeds dat er iets minder aandacht is voor de omgeving, op de een of andere manier kan ik mij die nog niet altijd even duidelijk voor mij zien, maar toch heb ik het niet heel erg gemist in dit verhaal.
Ik ben wel heel benieuwd naar de world building in de volgende boeken, want het einde van dit boek beloofd echt een hele andere omgeving te worden!


Conclusie
Dit tweede boek is beter dan deel 1. Meer verdieping in het verhaal en de personages, bizarre gebeurtenissen, geweldige geheimen, verassende wendingen en een knallend einde!

Het zit vol spanning en avontuur. Ja, er zit liefde in het verhaal, nee dit is niet zo uitgebreid beschreven als in de ‘Hof van…’ serie. Maar het is cute. Het speelt niet de hoofdrol in deze serie en persoonlijk vind ik het geen gemis in dit verhaal.

Dit tweede boek vraagt echt om meer, dus deel 3 ligt dan ook meteen op mij te wachten!


Fan van Sarah J. Maas? Dan mag deze serie echt niet ontbreken!

2 reacties

  • Emma Anna

    I LOVED IT!!!

    En inderdaad, Celeana is in dit deel echt een badass! Eerlijk gezegd had ik gedacht dat ik dat niet zo leuk zou vinden, maar op de momenten dat ze ‘zichzelf’ was en die woede voelde en voor haar vrienden door het vuur gaat, voelde ik gewoon met haar mee. Super goed beschreven!

    Ik wil ook heel snel deel 3 lezen! 😀

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!