Uitgever: Blossom Books
Vertaald door: Mariella Manfre
Pagina's: 284
Prijs: €18,99
Waardering:⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Sara Holland – Havenfall

Sara Holland is bekend geworden met haar debuut ‘Everless‘.

Zelf heb ik dit boek en het vervolg nog niet gelezen. Mijn aandacht werd echter wel meteen getrokken door ‘Havenfall‘.

Via Blossom Books mocht ik een exemplaar ontvangen, waarvoor mijn dank.

Wat ik van mijn eerste Sara Holland vond? Je leest het hier!


“Een veilige plek tussen vier magische werelden. Een meisje dat belooft het te beschermen – tegen elke prijs.

Diep in de bergen van Colorado ligt Havenfall, een plek waar eeuwenoude werelden met elk hun eigen magie samenkomen. De herberg daar beschermt iedereen die zijn toevlucht zoekt binnen de muren, en iemand die de vrede verstoort kan nooit meer terugkeren.

Maddie hoopt dat ze ooit de rol van Innkeeper erft van haar oom. Voor Maddie Marrow zijn de zomers in de herberg namelijk meer dan een kans om magie van dichtbij te zien. Havenfall is een ontsnapping uit de werkelijkheid, waar haar moeder in een dodencel zit en beschuldigd wordt van de moord op Maddies broertje. Havenfall is ook de plek waar ze verliefd werd op de knappe soldaat Brekken, uit de Fiorden-wereld.

Maar dan gebeurt er iets waar niemand ooit rekening mee had gehouden: er wordt een lijk gevonden, en de fragiele vrede van de herberg is daarmee onmiddellijk verstoord. Tot overmaat van ramp wordt Brekken vermist, is haar oom ernstig gewond, is er een levensgevaarlijk wezen ontsnapt en is Maddie plotseling verantwoordelijk voor de veiligheid van iedereen in Havenfall. Ze zal er alles aan moeten doen om de moordenaar op te sporen, zelfs als ze daarvoor moet samenwerken met haar mysterieuze collega Taya, die meer lijkt te weten dan iedereen denkt. Als er duistere geheimen aan de oppervlakte komen, wordt een ding duidelijk voor Maddie: niemand is te vertrouwen, en niemand is veilig.


Het verhaal & de schrijfstijl

Havenfall, het episch centrum waar afgevaardigden van drie verschillende werelden bijeenkomen voor de viering van het vredesverdrag en het in stand houden daarvan.

Alles onder leiding van de herbergier die alles in goede banen leidt en als neutraal persoon de verbinding is tussen de verschillende afgevaardigden.

Een veilige plaats waar ruimte is voor onderhandelingen en het in stand houden van onderlinge afspraken.

Madeline is het nichtje van de herbergier en hoopt op een dag in de voetsporen te treden van haar oom als enige erfgenaam.
Havenfall is haar thuis.

Als Havenfall bedreigt wordt en daarmee ook de veiligheid in het geding komt, krijgt Madeline onvoorbereid de rol van herbergier toebedeeld. Is zij in staat geschillen op te lossen en daarnaast de vrede te bewaren tussen de verschillende werelden? En kan zij de veiligheid waarborgen die Havenfall de afgevaardigden altijd heeft geboden?

Havenfall‘ is het nieuwste boek van Sara Holland. Een magisch verhaal dat draait om de neutrale plaats Havenfall in het stadje Haven. Alle bestaande werelden kruisen elkaar bij Havenfall; Haven (aarde, mensen zonder magie), Fiordenkill, Byrn en Solaria. Solaria is echter een gesloten en verbannen wereld.

Alles draait in Havenfall om de jaarlijkse vredesconferentie. Een langere periode waarin afgevaardigden van de werelden bijeenkomen in de herberg en het verdrag van vrede vieren en in stand houden maar ook om samen te handelen en uit te wisselen.

Sara zet met dit boek wat mij betreft meteen een goed verhaal uiteen. Een die wat mij betreft net even anders is dan andere fantasy. Wat ik persoonlijk heel gaaf vind zijn de verschillende werelden met daarin hun eigen personages met hun eigen vormen van magie. Ze weet dit alles samen te brengen in een neutrale omgeving geleid door een herbergier die hierin een belangrijke taak vervuld.

Wat mij betreft heeft ze voor een eerste boek uit een nieuwe serie dan ook voldoende aandacht besteed aan de uitwerking van de ontstaansgeschiedenis en de diverse werelden. Het is duidelijk hoe de hiërarchie in elkaar zit en er is (gelukkig) ruimte overgelaten voor meer verdieping. Er is namelijk nog veel meer te ontdekken zoals blijkt in dit verhaal. En ik ben blij dat Sara ervoor gekozen heeft niet alle vragen meteen te beantwoorden in dit eerste boek.

Ik vond het politieke concept in dit verhaal absoluut interessant. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe het verhaal wordt vervolgd gezien het einde van dit boek.

Wat mij echter verraste was de snelheid van het verhaal. Sara Holland leek enorm veel haast te hebben in haar verhaal. In vier dagen tijd komt Madeline, na weer een rot jaar thuis, eindelijk aan in Havenfall waar al meteen iets mis blijkt te zijn, en gebeurt er van alles in deze vier dagen dat haar hele wereld op zijn kop zet.

Deze snelheid had wat mij betreft een tandje lager gemogen. Er gebeurt te veel in een te korte tijd, dat het bijna onrealistisch maakt. Bedenk daarnaast ook nog eens dat alle gebeurtenissen op het bordje komen van een zestienjarige.

Juist door deze snelheid miste ik hier en daar iets aan verdieping van personages, ondanks een toch heldere uiteenzetting van belangrijke aspecten in het verleden.

Desalniettemin, vond ik de schrijfstijl ondanks de vaart van het verhaal prettig en heb ik menigmaal op het puntje van de bank gezeten. Het was nieuw, spannend en smaakt absoluut naar meer!


Personages

Je leest het verhaal vanuit Madeline, ook wel Maddie genoemd. Hierdoor leer je haar als personage het best kennen en voel je sneller een band met haar. In dit eerste boek wordt naast het verhaal over de magische werelden, voldoende aandacht besteed aan het verleden van Madeline, wat ik in dit geval een absoluut pluspunt vond.

Ook de samenhang tussen haar verleden en de recente gebeurtenissen in Havenfall vond ik een interessante ontwikkeling en goed uitgedacht. Het gaf het verhaal juist de extra twist die het nodig had!

Wat ik heel tof vond, is dat Madeline verre weg van perfect is. Ze maakt verkeerde keuzes, handelt niet altijd even juist. Dat maakt dat zij juist een interessant personage is.

De personages die voor mij echt uit dit verhaal sprongen waren Taya, de Erfgename en de Zilveren Prins. Hun rollen in dit verhaal waren even belangrijk als die van Madeline wat mij betreft.

Juist door deze personages leer je meer over Madeline en haar denkwijze, maar zie je ook de ontwikkeling die Madeline doormaakt in deze dagen.

De Zilveren Prins was absoluut een van mijn favoriete personages uit dit boek. Ik hou van slechte personages en zijn uiterlijk en karakter zoals (onwijs goed!) beschreven kon ik echt voor mij zien. Ik wil absoluut meer van hem lezen!


Conclusie

Havenfall‘ had wat mij betreft alles dat een eerste boek uit een nieuwe serie zou moeten hebben.

Een goede opbouw in hoofdlijnen, spanning, magie en een gave plottwist!

De schrijfstijl was ondanks het tempo van het verhaal heerlijk vlot en hield je aandacht absoluut bij het verhaal. Beschrijvingen waren gedetailleerd. Waar ik persoonlijk van hou.

Er is in dit boek zelfs rekening gehouden met diverse actuele thema’s; Vriendschap, familie en liefde.

Ik ben onwijs benieuwd wat het tweede boek voor ons in petto heeft, en ik ben er bijna van overtuigd dat wij in een volgend boek de grens van Havenfall zullen passeren….


Over de auteur

Sara Holland grew up between small-town Minnesota and the countless fictional worlds of books. She graduated from Wesleyan University and worked in a tea shop, a dentist’s office, and a state capitol building before heading to New York to work in publishing.

These days, she can be found exploring the city’s bookstores or finding new ways to put caffeine in her bloodstream. Everless is her debut novel and is followed by Evermore. Visit her online at www.sarahollandwrites.com

(Bron: Bol.com)


Ben jij benieuwd geworden naar ‘Havenfall’? Check hem dan zeker via de link hier onder!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!