Uitgever: Gopher
Pagina’s: 162
Prijs: 19,95
Waardering:⭐️
Recensies

Rosita Bruijn – Bloemen voor Pierna Podeck

Per e-mail kreeg ik een oproep binnen van uitgeverij Gopher voor deelname aan een blogtour.

Er was een nieuwe misdaad/thriller verschenen.

Zowel de cover als de synopsis spraken mij enorm aan en ik heb mij dan ook meteen opgegeven. De auteur kende ik niet, maar het is altijd leuk om te ontdekken of het een nieuw pareltje is.

Wat ik van ‘Bloemen voor Pierna Podeck‘ vond? Je leest het hier!


“Pierna Podeck heeft een bloemen- en souvenirwinkel in een Oost-Europees bergdorp, dat door het toerisme enigszins welvarend is geworden.

Als er op een goede dag in haar omgeving een Britse
toeriste wordt vermoord, is ze geschokt. Al snel krijgt ze een vermoeden van de mogelijke dader, een lid van de presidentiële familie, waaraan ze minder prettige herinneringen heeft. In eerste instantie houdt ze zich afzijdig en past er wel voor zich ermee te bemoeien. Tot ze uiteindelijk toch besluit haar verdenkingen openbaar te maken en tot actie over te gaan. Het is het begin van een zenuwslopend kat-en-muisspel, waarbij Pierna steeds verder in het nauw gedreven wordt en tenslotte haar leven niet meer zeker is…”


Het verhaal & de schrijfstijl

Pierna Podeck is bloemist in een Oost-Europees bergdorp. Ze leeft en woont daar alleen en maakt vrijwel niets mee in haar dagelijks leven.

Eens in de zoveel tijd moet ze de streng gecontroleerde grens over om inkopen te doen bij de veiling. Wanneer ze tijdens één van deze ritten op een parkeerplaats de benen strekt, ontmoet ze kort een Engelse toeriste die op weg is om te gaan hardlopen in de bergen.

Pierna besteed hier nauwelijks tot geen aandacht aan, totdat ze bij het verlaten van de parkeerplaats bijna wordt aangereden door iemand die lid is van de presidentiële familie. Een woordenwisseling tot gevolg en Pierna besluit gauw verder te gaan.

Wanneer zij weer thuis in haar eigen dorp en winkel aankomt, blijkt een Engelse vrouw in de bossen te zijn gevonden en vermoedelijk vermoord.

Pierna begint zelf de conclusie te trekken dat ze weet wie de dader is, en alhoewel ze er aanvankelijk niets mee wil doen, besluit ze later toch aangifte te doen.

Dit is het begin van… Ja wat eigenlijk.

De synopsis klonk ontzettend spannend in mijn oren. Maar uiteindelijk bleek deze synopsis voor mij net als een trailer van sommige films; het beschrijft de beste delen en dat is het dan.

Vanaf de start van het boek is niets duidelijk. In welk land ligt het Oost-Europese bergdorp? Hoe heet het dorp? Welk politiek regime is aanwezig? Welke taal wordt er gesproken? In welk jaar zijn we?

Er is nul komma nul verdieping en geschiedenis in dit verhaal. Aan het einde word je ondanks de warrige schrijfstijl toch een beetje ingelicht over het verleden van Pierna en haar relatie tot de presidentiële familie, maar echt uitgewerkt is het bij lange na niet. Het is zeer oppervlakkig.

Ik vond de schrijfstijl, naast dat het warrig was, geen pretje om te lezen. De zinnen waren kort en bondig en er zat geen enkele flow in. Dit gold ook voor de dialogen. Enkele dialogen gingen helemaal nergens over in mijn ogen. Er werd bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan het eten van een pizza, terwijl de synopsis toch duidelijk aangaf dat het om een thriller ging, dus je verwacht een spannend verhaal. Dit soort toevoegingen maakte het boek saai en daardoor miste het de spanning die het zou moeten hebben volgens de achterzijde.

Ook met betrekking tot de oplossing van de moord kom je geen steek verder. Het waarom en hoe is volkomen onduidelijk.

Wat mij betreft was er dus absoluut geen opbouw aan spanning en was de richting die de auteur met het verhaal op wilde volkomen onduidelijk.
Er liep een onduidelijke verhaallijn qua de moord, een vage verhaallijn rondom de bloemenwinkel, maar zonder er echt dieper op in te gaan.

Als de auteur een echt boek hadden willen schrijven, had het echt meer uitgewerkt mogen worden. Heeft ze het bedoeld als kort verhaal, dan had ze beter één sterke verhaallijn moeten pakken zoals ook staat beschreven in de synopsis.


Personages

Personages in dit boek waren er vrij weinig. Hoofdzakelijk lees je over Pierna, welke ik persoonlijk een verschrikkelijk personage vond.

Hoe oud is ze en waar komt ze vandaan? Ze kwam dom over mede door de schrijfstijl. Het was alsof haar hersenen te snel werkten voor haar mond en sommige reacties en dingen die zij deed droegen wat mij betreft niet bij aan het verhaal. Het voelde hier en daar zelfs wat stigmatiserend. Een westerse persoon die schrijft over een Oostblokker die niet te verstaan is. Het leek alsof ze niet helder kon denken.

In dit boek maken we kort kennis met een Amerikaan, die we later nooit meer terugzien of horen. Behalve een vermoedelijk gebeurtenis. Geen enkel idee wat de toegevoegde waarde van zijn rol was.

Dit zelfde geldt voor personage John, een Duitse journalist. Met zijn intrede in het verhaal verwacht je een spannende twist. Maar hier kun je lang op wachten want die komt er niet. Wellicht wierp hij wat meer licht op het slechte karakter van de “bad guy” in het verhaal, maar dat hadden we zonder hem ook geweten. Zijn liefde voor Pierna in een korte periode voelt zeker aan het einde echt onrealistisch aan.

Dus mijn vraag is, wat is de toegevoegde waarde van deze personages?

Je maakt ook kennis met de boosdoeners in het verhaal, presidentiële familie Broda.

Wederom is er nauwelijks achtergrond, verdieping of geschiedenis. Wie zijn die lui en waarom doen zij wat ze doen?

De auteur heeft een plottwist willen toevoegen aan het verhaal door je met iets onverwachts te confronteren, maar doordat het gehele verhaal zo slecht is uitgewerkt, komt dit absoluut niet uit de verf.


Conclusie

Zoals je al hebt kunnen raden, sloeg ik dit boekje met een zware zucht van teleurstelling dicht.

Het hangt aan elkaar vast met losse feiten en is te summier om een boek te worden genoemd. Er is gewoon weinig tot niets uitgewerkt. Er is geen duidelijk plot en het heeft een vreemd einde. Door alle onduidelijkheden voelde het verhaal zeer ongeloofwaardig en onrealistisch.

Waar de schrijfster met dit verhaal naar toe wilde is mij volslagen onduidelijk.

Ik ben een fan van thrillers, van romans, lees literatuur en zo’n beetje alles wat los en vast zit. Maar ik ben bang dat dit boekje de domper van het jaar is voor mij. Het voelde niet als een roman en ook niet als een thriller.

Wat ik helaas ook erg pijnlijk vind, is dat het boekje maar 162 pagina’s bevat. Te weinig om een goed verdiepend en interessant verhaal neer te zetten.
En naar mijn mening te slecht geschreven om een goed en krachtig kort verhaal te zijn.

‘Waarom?’ is een vraag die alle bladzijden lang bij mij is gebleven. En het is ook de vraag waarmee ik het boek sloot.

De prijs voor dit boek, met 162 pagina’s, voelt voor mij een beetje surrealistisch. Ik hoop dat de uitgever hier nog naar kijkt, want die prijs is het wat mij betreft niet waard.

Om positief af te sluiten; de cover is absoluut een plaatje. Ik had graag gezien dat het verhaal paste bij de cover.

Het verhaal klonk onwijs gaaf, maar dit was een gevalletje van dat de uitwerking even iets minder was.

Het boek krijgt van mij 1 ster. Die is voor de cover en het idee.


Laat ik als laatste noot aan deze recensie toevoegen, dat deze recensie berust op mijn persoonlijke mening. Ik ben door niemand beïnvloed. Een recensie is altijd persoonlijk.
Daarnaast ben ik van mening dat je te allen tijde een eerlijke recensie over een boek moet schrijven. OOK als je mee doet met een blogtour of als je een exemplaar van een uitgeverij hebt mogen ontvangen.

Ik schrijf geen recensies voor gratis boeken en ben er niet om de uitgever te pleasen.

Daarnaast respecteer ik het absoluut als een ander een andere mening heeft over een boek.


Over de auteur

Rosita Bruijn is schrijfster van thrillers. Ze houdt ervan een spannend verhaal te vertellen, maar dan wel met enige psychologische en maatschappelijke diepgang. Reizen naar het buitenland inspireren haar. Ze kijkt graag over landsgrenzen heen naar mensen met een andere cultuur en historie. Rosita woont in het noorden des lands. Naast romans schrijft ze ook korte verhalen en doet ze journalistiek werk voor een landelijk vrouwenmagazine.


Toch benieuwd geworden naar ‘Bloemen voor Pierna Podeck’ en wil je zelf je mening vormen? Check hem dan via mijn persoonlijke link hier onder.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!