Uitgever: Prometheus
Pagina’s: 272
Prijs: €15,-
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Özcan Akyol – Eus

Ik “ontmoette” Özcan Akyol (Eus) voor het eerst toen hij aanwezig was tijdens een uitzending van De Wereld Draait Door.

Meteen geïntrigeerd door zijn verschijning en zijn manier van spreken, bleef ik de uitzending afkijken. Hij sprak over de Nederlandse literatuur en over zijn eigen boek.

Veel later, zag ik hem met regelmaat te gast in het programma van Eva Jinek.

Omdat ik zelf toen (nog) geen lezer van literatuur was, heb ik mij nooit verdiept in zijn boeken.

Maar omdat Eus mij zo fascineerde, zeker tijdens de uitzendingen van Jinek, en ik mij daarnaast absoluut in zijn woorden over uiteenlopende onderwerpen kon vinden, besloot ik dat ik zeker zijn eerste boek eens wilde lezen.

Zijn debuut ‘Eus‘ verscheen eind oktober 2012 en werd uitgegeven door uitgeverij Prometheus.

Eus is een man die zijn mening niet onder stoelen of banken steekt. Hij haalt zich hiermee ook vaak kritiek op de hals. Dit lijkt hem echter niet veel te doen.

Zijn debuut kreeg vele lovende reacties, maar ook vele negatieve.

Sommige recensies waren niet mals.

Tijd voor mij om op onderzoek uit te gaan.“‘Wat een kutwereld, joh!’

Na talloze goedbedoelde pogingen om een normaal leven te leiden en evenzoveel mislukkingen is dat de enige conclusie die Eus, een Turkse tiener uit het oosten van het land, kan trekken. Op zoek naar afleiding verzandt hij in drankmisbruik en hobbyseks. Door zijn bijtende cynisme trekt hij overal de aandacht, maar of hij nu tussen familie, vrienden of wildvreemden is: Eus is nergens thuis. Hij leeft constant op gespannen voet met zijn norse vader, raakt bevriend met kampers, komt terecht in een gevalletje eerwraak en trekt op strooptocht door Europa.

In volle vaart en doorspekt met galgenhumor beschrijft Özcan Akyol het leven van een jongen die zich op een onorthodoxe manier probeert te ontworstelen aan het lot van randfiguur.

Dit is geen roman over multiculturalisme, geen successtory van een arme sloeber die zich opwerkt tot invloedrijke ondernemer of het sentimentele relaas van een crimineel die weer op het rechte pad komt. Dit is het verhaal van Eus.”Eus

Eus is een jongen van Turkse komaf, die opgroeit bij zijn ouders in Nederland.

Zijn ouders, ooit als Turkse gastarbeiders naar Nederland gehaald, spreken de Nederlandse taal nauwelijks en leiden een sober bestaan in een achterstandswijk.

Eus heeft twee oudere broers die beiden in Turkije geboren zijn. Eus is de enige die in Nederland geboren is.

Zijn vader is alcoholist en heeft geen werk, zijn moeder doet wat ze kan om het gezin draaiende te houden. Zijn vader terroriseert met regelmaat de boel thuis en de jongens hebben het niet makkelijk.

De gezinssituatie, alsook het feit dat Eus een in Nederland geboren Turk is, maakt zijn leven niet gemakkelijk.

Eigenlijk hoort hij nergens echt bij. Niet bij Nederlanders en ook niet bij de Turken.

Als zijn vader ook nog eens besluit dat hij op jonge leeftijd het huis uit moet en zelf maar moet zien hoe hij de eindjes aan elkaar knoopt, zinkt Eus steeds verder weg in de donkere, diepe zijde van de maatschappij.

Eus vreet van alles uit, hij zuipt, doet maar wat en probeert op allerlei manieren aan geld te komen.

Dit alles niet zonder gevolgen.

Het verhaal van Eus is een bijzonder verhaal. Is het hoopvol? Niet altijd.

Eus‘ is een semi autobiografische roman geschreven door Özcan Akyol. Een roman die in grote lijnen zijn verhaal vertelt en geschreven is nadat hij in de gevangenis tot de conclusie kwam dat literatuur een genre is dat iets heeft te vertellen.

Eus‘ is een schelmenroman. Een roman die het verhaal brengt van een sociale verschoppeling van zijn geboorte en kindertijd tot zijn jonge volwassenschap. Iemand die zonder bescherming van een normale gezinssituatie opgroeit, meerdere malen verhuist en van de ene in de andere situatie terecht komt. Ondanks de streken van de hoofdpersoon, is het wel een persoon die een goed hart heeft.

In een schelmenroman krijg je een scherpere kijk op het leven, de zeden en de leefgewoonten die in een bepaalde tijd aan de orde waren.

En dit is precies wat Özcan Akyol ons geeft met zijn roman ‘Eus‘.

Het boek is verdeeld in delen en daarbinnen vind je korte, vlotte hoofdstukken.

Özcan neemt ons mee naar een leven dat voor velen van ons onbekend is. Hij laat ons de rauwe werkelijkheid zien van wat een bepaalde manier van opvoeding en thuissituatie met een persoon kan doen.

Ook laat hij ons de culturele verschillen zien en onderbouwd hij zijn verhaal met het geven van achtergrondinformatie en verdieping.

Het verhaal wordt chronologisch vertelt en het eerste dat mij direct opviel, was de fijne schrijfstijl.

Özcan schrijft namelijk vlot, gebruikt straattaal en neemt geen blad voor de mond.

Sommige kritische lezers noemen hem grof. En ja, het verhaal is grof. En ik kan mij voorstellen dat je geschokt bent als je de vrouwonvriendelijke opmerkingen in het boek leest.

Gek genoeg heb ik van ieder woord “genoten” en waande ik mij volledig in zijn leven. Het boek wegleggen was voor mij ook echt geen optie.

Özcan is sarcastisch, maar heeft ook voldoende humor in zijn verhaal verwerkt. Dit maakt het verhaal niet alleen maar tragisch, maar laat ons hier en daar ook op adem komen.

De worsteling die Eus doormaakt en zijn zoektocht naar waar hij nu thuishoort, is heel duidelijk zichtbaar in zijn verhaal.

Hiermee heb je dan ook meteen de kern van het verhaal te pakken.

De thema’s in deze roman liegen er niet om. Met regelmaat lees je passages vol verbazing. Maar juist omdat het mij zo raakte, vond ik het geweldig.Conclusie

Na het lezen van het boek, kan ik concluderen dat ik het persoonlijk niet eens ben met de negatieve rondcirculerende recensies.

Ik vond ‘Eus‘ fascinerend en ik heb oprecht genoten van het verhaal van Özcan Akyol.

Zijn schrijfstijl is briljant en ik hou van de rauwigheid waarmee hij zijn verhaal heeft geschreven.

Het voelt puur en eerlijk. En het raakt mij.

Eus‘ is een boek dat je aanzet tot nadenken. Over het hier en nu, maar ook over het anders kijken naar andere culturen.

Het heeft mij de ogen nog meer geopend.

Ik kan dit boek absoluut aanraden. En zijn tweede roman ‘Toerist‘ ligt al op mij te wachten!Over de auteur

Özcan Akyol is columnist (Algemeen Dagblad, de Stentor, Tubantia, De Gelderlander, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, PZC, BN/De Stem, de VARAgids en Helden).

Hij is televisie- en radiomaker (De neven van Eus, Onze man in Deventer, Sterren op het Doek).

Maar bovenal is Özcan Akyol schrijver van twee heftige, spraakmakende en geweldige romans: ‘Eus‘ en ‘Toerist‘, en van het Boekenweekessay 2020, ‘Generaal zonder leger‘.

Wil je meer weten over Eus? Bezoek dan zeker zijn website eens of bekijk het interview dat hij had in het programma ‘24 uur met…’.

Website Özcan Akyol
24 uur metBen je benieuwd geworden naar de roman van Özcan? Bekijk hem dan eens via mijn persoonlijke link hier onder.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!