Uitgever: Karakter uitgevers
Vertaald door: Aad van der Kooij
Pagina’s: 219
Prijs: €12,50
Waardering:⭐️⭐️⭐️
Recensies

Nora Kreft – Wat is liefde, Socrates?

Wat als je verschillende bekende filosofen bij elkaar aan tafel zet en hen een onderwerp laat bespreken waar altijd vragen over zijn?

Nora Kreft deed dit en was vanuit eigen oogpunt nieuwsgierig naar welke gesprekken zouden plaatsvinden en welke discussies zouden ontstaan.

Met dank aan Karakter uitgevers mocht ik een exemplaar ontvangen van ‘Wat is liefde, Socrates?’.

Wat ik van dit boekje vond lees je hier in mijn recensie!


“Niets is (on)redelijker dan de liefde…

Wat als tijd even helemaal geen rol zou spelen en de grootste filosofen alles tijden samen aan een tafel zouden gaan zitten om te spreken over de liefde?

Nora Kreft brengt acht beroemde denkers samen en laat hen tijdens een fictief dinertje discussiëren over de liefde. Want wat is liefde? Wat betekent liefde filosofisch gezien? Socrates, Immanuel Kant, Augustinus van Hippo, Max Scheler, Iris Murdoch, Soren Kierkegaard, Sigmund Freud en Simone de Beauvoir nemen elkaar verbaal op de hak, gaan een felle strijd aan en bezingen gezamenlijk de liefde en het verlangen. Ze ruziën over het belang van datingapps en bediscussiëren de beperkingen van de liefde in dit geestige, inzichtelijke en inspirerende boek.”


Het boek & de schrijfstijl

Nora Kreft zet acht beroemde filosofen, met ieder een eigen kijk op de wereld, bij elkaar aan één tafel.
Tijdens een samenkomst en een diner, bespreken zij het grootste onderwerp aller tijden: liefde. Hierbij discussiëren zij ook over hedendaagse opvattingen en technieken zoals robots en datingapps.

Allereerst wil ik opmerken dat de leesbaarheid van dit boekje samenhangt met enige kennis van filosofie. En dan met name dat je begrijpt hoe filosofen denken en praten.

Voor een leek kan filosofisch denken en dus het lezen van filosofische gedachten verwarrend overkomen. Als je dus niets eerder hebt gelezen dat geschreven is door een filosoof kan het je wellicht moeite kosten dit boekje van Nora Kreft te lezen.

Wat ik heel mooi vond aan dit boekje was de wijze waarop Nora Kreft deze beroemde denkers bij elkaar aan tafel zet om een onderwerp te bespreken en te verdiepen.

Ze heeft alles in verhaalvorm opgeschreven waardoor het voelt alsof je werkelijk bij de denkers aan tafel zit. Dit maakte het lezen ervan voor mij des te interessanter.

Daarnaast vind ik het gaaf om terug te lezen hoe Nora de denkers en hun gedachten vertaald heeft naar het heden. Dit zonder afbreuk te doen aan hun daadwerkelijke gedachten en filosofie waarom zij bekend staan.

Dit levert een aantal mooie discussies op tussen de filosofen aan tafel welke het gesprek zeer boeiend maken.

Zo bespreken de filosofen onder andere de onvervangbaarheid van de geliefde, liefde en lust, of je van machines kunt houden, of de liefde ons beperkt in onze autonomie en of hedendaagse datingapps niet meer te maken hebben met kapitalisering dan iets anders.

De filosofen belichten alles vanuit hun eigen denken en gaan met elkaar in discussie. Hier en daar veranderd er een van mening, maar juist de toelichting van hun eigen denken vind ik persoonlijk zeer interessant.

Ik ben van mening dat Nora Kreft dit absoluut op bijzondere wijze heeft opgeschreven en heeft verwoord.

In tien hoofdstukken maak je kennis met de tafelgenoten, worden diverse hedendaagse onderwerpen besproken en samengevat. Hier en daar vind je ook wat extra informatie terug over de filosofen in hun eigen tijd, waardoor je de geschiedenis van elke unieke denker wat meer begrijpt.

Door het continue gevoel aanwezig te zijn bij het diner, verlies je jezelf in de discussie en het denken van de filosofen. Dit maakt dat je hier en daar een terugkoppeling maakt naar je eigen leven en je eigen kijk op de besproken onderwerpen. Je wordt dus zeker aan het denken gezet.

Persoonlijk had ik heel graag filosoof Levinas terug gezien in dit gezelschap. Met zijn kijk op de Ander denk ik persoonlijk dat hij een mooie toevoeging geweest zou zijn bij de discussie rondom het onderwerp liefde.

Nora Kreft sluit het boek af met een afsluitend hoofdstuk waarin Iris Murdoch de dag de revue laat passeren. Het hoofdstuk zie ik als een korte samenvatting / epiloog van het boek en vond ik prettig om mee af te sluiten.


Conclusie

Ondanks dat het concept niet nieuw is, las ik niet eerder een boek waarbij diverse filosofen aan tafel zijn gezet om een hedendaags onderwerp te bespreken.

Dit maakte dit boekje voor mij absoluut uniek en ik vind het heerlijk om een onderwerp eens te bekijken vanuit de oogpunten van verschillende grote denkers.

Dat het mij vervolgens ook aan het denken zet vind ik een groot pluspunt! Daarnaast ook het feit dat het in verhaalvorm is opgeschreven en dat je je dus echt deel voelt van de discussie.

De verminderde toegankelijkheid van het verhaal maakt dat het van mij toch net geen vier sterren kreeg. Ik had graag gezien dat het voor een breder publiek geschikt was geweest. Het is namelijk interessant kennis te maken met filosofen en hun denkwijzen. Maar nu merkte ik echt dat je enige voorkennis moet hebben wat filosofie betreft.

Al met al vond ik dit boekje absoluut een toevoeging voor mijn filosofie plank! Heerlijk om er eens bij te pakken en met eigen tafelgenoten in discussie te gaan.


Benieuwd geworden naar dit boek? Bekijk het dan via onderstaande link.

Heb je het boekje al gelezen? Laat mij dan in de comments hier onder weten wat jij er van vond!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!