Uitgever: L.S. Amsterdam
Vertaald door: Karin Breuker
Pagina's: 416
Prijs: €24,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Naomi Novik – Een dodelijke opleiding (De Scholomance 1)

Niet eerder las ik een boek van Naomi Novik, alhoewel ze al enige tijd zeer bekend is onder liefhebbers van sprookjes en fantasy.

Haar boeken ‘Ontworteld‘ en ‘Zilvergaren‘ waren een groot succes.

Nu komt Novik met een nieuw boek welke het begin is van een nieuwe serie.

Een zeer dodelijke serie nog wel..

Met heel erg veel plezier las ik de synopsis en dook ik met hoge verwachtingen het boek in.

(Ik mocht van uitgeverij L.S. Amsterdam een recensie exemplaar ontvangen in ruil voor mijn eerlijke mening)


“In dit eerste deel van de nieuwe Scholomance-trilogie van Ontworteld-auteur Naomi Novik, maken we kennis met El, en de magische school die je maar op twee manieren kunt verlaten: dood of met diploma.

Ik besloot dat Orion Lake moest sterven nadat hij mijn leven voor de tweede keer redde. Iedereen houdt van hem, behalve ik. Wat mij betreft houdt hij zijn opzichtige magische kunstjes voor hemzelf. Ik heb geen hulp nodig om deze school te overleven. Vergeet al die dodelijke monsters en vervloekte artefacten, ik ben waarschijnlijk het gevaarlijkste wezen dat hier rondloopt. Geef me een minuutje en ik breek hele bergketens af, vermoord miljoenen mensen. Ik zou mezelf zonder tegenspraak kunnen uitroepen tot de Koningin der Duisternis. Tenminste, dat is wat iedereen van mij verwacht.

De meeste studenten hier zouden juichen als Orion mij ombrengt, net als een van de vele andere duistere wezens die uit de afvoer omhoog kruipen. Soms denk ik dat ze gewoon willen dat ik in de kwaadaardige heks verander waarvoor ze mij houden. De school zelf wil dat zeker. Maar ze krijgen niet wat ze willen. Zeker Orion Lake niet. Ik mag dan niet zijn droomvoorbeeld zijn van een held, maar ik ga deze plek levend verlaten, en ik ga geen duizenden mensen afslachten om dat doel te bereiken. Hoewel ik toch serieus overweeg om er tenminste één te vermoorden.”


Het verhaal & de schrijfstijl

Galadriel, of kort gezegd El, bezit een bijzondere magische kracht waar zelfs voorspellingen van gaan schuilen.

Ze is leerling op de Scholomance school. Een school voor leerlingen die magie bezitten. Een school die ooit gebouwd is om hen te beschermen, omdat zij in hun jeugd het meest kwetsbaarst zijn.

Echter is de school op dit moment van schrijven, een school waar je letterlijk zult moeten zien te overleven en moet hopen dat je niet voortijdig de dood vindt.

Het is geen Zweinstein, waar je op je gemak kunt ronddwalen.

Nee, deze school is vele en vele malen gevaarlijker. Binnen deze schoolmuren ligt overal gevaar op de loer. Op ieder moment kun je worden vermoord. En leraren? Die zijn er niet.

El, zit in het derde schooljaar en heeft geen vrienden. Wil ze echter het laatste jaar halen, dan zal zij op enig moment een verbond met iemand moeten sluiten om genoeg krachten te verzamelen om het laatste jaar en het examen te overleven.

Lukt het haar om een verbond te sluiten met iemand? Of jaagt haar duistere magie en voorkomen iedereen bij haar weg?

Omdat ik enthousiast word van duistere verhalen, werd ik direct enthousiast van dit verhaal. Daarnaast is de cover echt een plaatje!

Het boek is volledig geschreven vanuit El en El is degene die het verhaal aan ons verteld. Ik kwam hier en daar tegen dat anderen hier heel erg aan moesten wennen, maar persoonlijk had ik daar niet veel moeite mee.

Wel kom je direct binnen in een verhaal met termen over magie en andere zaken die je zo nu en dan in de war kunnen brengen. Een kleine woordenlijst was prettig geweest.

Wanneer je eenmaal in het verhaal zit, raak je vertrouwd met de termen en krijg je vanuit El stukjes informatie die uiteindelijk een compleet beeld vormen wat achtergrond en verdieping betreft.

Als vanzelfsprekend vindt het verhaal plaats in de Scholomance school en Naomi Novik heeft absoluut een heerlijke beeldende wijze van schrijven.

Ondanks dat het verhaal vlot leest, heeft het wel vrij lange hoofdstukken.

Niet alleen leest het vlot en voelt het magisch, ook zie en voel je de school om je heen ademen als een tweede huid.

De school is geen veilige plaats waar je op een veilige manier magie kunt beoefenen, maar een plaats waar je altijd alert zult moeten zijn om veilig te blijven en het volgende schooljaar te halen.

Alleen de school al met diens duisternis geeft het verhaal een heerlijk naargeestig en spannend tintje.

Net als El, ben je continue op je hoede. Om te overleven heb je bondgenoten nodig en als je iets wilt hebben wordt er gewerkt met ruilhandel.

Ondanks de spanning van het onbekende in het verhaal, lag de focus soms iets te veel op de ruihandel tussen de leerlingen. In het verhaal wordt meerdere keren herhaald waarom het belangrijk is. Ook wordt met regelmaat herhaald hoe belangrijk het is om bij een enclave te horen en waarom men anderen nodig heeft om later het examen jaar te overleven.

Deze herhalingen leken af en toe meer op opvulling dan een toevoeging. Ook haalde dit hier en daar de vaart een beetje uit het verhaal.

Omdat het een eerste boek is in een serie, vind ik het echter niet erg om meer informatie te krijgen over hoe alles werkt en hoe de wereld in elkaar zit. En ik ben dan ook van mening dat dit eerste boek zeker wel een goede en uitgebreide basis is voor de rest van de serie.

Wat ik heel tof vond aan dit verhaal is, dat magie hier niet vanzelfsprekend is. Je moet hard werken om je magie te kunnen gebruiken. Dat maakt dit verhaal anders dan andere verhalen over magie.

Ondanks dat er een onderhuidse spanning aanwezig is in het verhaal, was ik absoluut aan het wachten op actie. Gelukkig word je niet teleurgesteld en krijg je hiervan voldoende tegen het einde van het boek. Het einde zit zeker vol verrassingen.

Dit maakt dan ook dat ik absoluut niet kan wachten op het tweede deel, omdat ik echt ontzettend benieuwd ben naar wat het laatste schooljaar voor El en de anderen in petto heeft. Ook ben ik echt ontzettend nieuwsgierig naar de buitenwereld!

Dit eerste boek bevat in ieder geval een duidelijk verhaal en een mooie worldbuilding, al had een woordenlijst dus wel handig geweest.


Personages

Galadriel, El, is het hoofdpersonage en zij vertelt ons haar verhaal.

‘ Ik heb geen affiniteit voor weermagie, of transformatie spreuken. Of fantastische vechtmagie. Ik heb een affiniteit voor massavernietiging.’Persoonlijk vond ik El meteen een leuk personage. Ze is chagrijnig, sarcastisch en komt heerlijk bot uit de hoek. Met name tegen Orion en andere klasgenoten.

Echter is dit haar manier om zichzelf te beschermen.

El laat meteen duidelijk weten dat ze geen vrienden heeft en dat ze ondanks dat het verstandig is, niet bij een enclave wil horen omdat die naar haar mening misbruik maken van de zwakkeren om zelf zo veilig en sterk mogelijk te blijven.

El kan dus niet tegen onrecht. En gek genoeg vond ik El als personage ontzettend op mijzelf lijken.

Er ontstaat een ietwat vreemde vriendschap tussen haar en klasgenoot Orion en die vriendschap maakt het verhaal echt heerlijk om te lezen. Het gaf het verhaal ook zeker iets positiefs.

Juist door deze vriendschap, zie je ook een duidelijke ontwikkeling bij beide personages.

In dit boek is er weinig aandacht voor andere personages, maar dit komt omdat je het verhaal vanuit El leest, en ook zij natuurlijk niet van alles op de hoogte is.

De personages die geïntroduceerd worden zie je door haar ogen. Ze zijn echter wel stuk voor stuk interessant en maken het verhaal ook echt af.


Conclusie

Naomi Novik heeft wat mij betreft met ‘Een dodelijke opleiding’ een gave start geschreven voor de Scholomance serie!

Ik ben echt ontzettend benieuwd hoe dit verhaal zich in de volgende delen gaat ontwikkelen en of er meer actie en spanning komt.

Ondanks dat de focus hier en daar teveel op de uitleg lag, vormt alles bij elkaar wel een solide basis. Zeker voor een fantasy serie.

Ik ben in ieder geval absoluut fan van haar schrijfstijl en daarnaast het idee voor deze nieuwe serie!


Over de auteur

Naomi Novik (New York, 1973) schreef de populaire Temeraire-reeks. Peter Jackson nam een optie op de verfilming ervan, met het plan er een tv-serie van te maken. De auteur is onder andere bekend van haar boeken Ontworteld en Zilvergaren, en komt in 2020 met een serie. 


Ben je benieuwd geworden naar dit nieuwste boek in een heerlijke nieuwe serie van Naomi Novik? Bekijk het boek dan via mijn persoonlijke link hier onder!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!