Uitgever: HarperCollins
Vertaald door: Angela Knotter
Pagina's: 400
Prijs: €21,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Nadine Matheson – De Puzzelman

Als groot liefhebber van thrillers, heb ik mijn voorkeuren.

Het liefst lees ik thrillers met zoveel mogelijk gruwelijke details.

Toen ik werd geattendeerd op ‘De Puzzelman‘ sloeg ik het boek meteen op in mijn gedachten.

Van HarperCollins ontving ik een verrassingspakketje met een vooruitleesexemplaar van dit boek!

Het boek werd een aantal maal uitgesteld, maar nu is hij er dan eindelijk!

(Van HarperCollins mocht ik een vooruitleesexemplaar ontvangen in ruil voor mijn eerlijke mening)


“Hij zoekt je. Hij vindt je. Hij jaagt op je.

Het menselijk lichaam is een prachtige puzzel, uniek in zijn precisie en zijn gecoördineerde perfectie!

De Puzzelman houdt meer van puzzels dan van wat dan ook. Maar een perfecte puzzel is er een die is opgesplitst in zijn afzonderlijke delen. Dit is de enige manier waarop hij de ware schoonheid ziet, door elk onderdeel apart te bekijken. Handen, voeten, benen, armen, hoofden. En zoiets moois moet worden verspreid, toch? Het liefst overal in de stad…

Word jij zijn volgende slachtoffer?

Als er lichaamsdelen nabij de Theems worden gevonden in de Londense wijk Deptford, wordt inspecteur Anjelica Henley van de Serial Crime Unit op de zaak gezet. De aanwijzingen doen haar denken aan het werk van Peter Olivier, beter bekend als De Puzzelman, die een levenslange gevangenisstraf uitzit voor zijn daden. Zijn methode was gruwelijk. Hij deelde zijn slachtoffers op in stukken: hoofd, benen, armen, handen en voeten.

Wanneer er korte tijd later een afgehakt hoofd bij inspecteur Henley wordt afgeleverd, realiseert ze zich dat de moordenaar zijn slachtoffers niet willekeurig uitkiest, maar er een persoonlijk spel van maakt. Om de waarheid te achterhalen moet Henley haar eigen demonen in de ogen kijken. En als Peter Olivier uit de gevangenis ontsnapt, zit ze achter twéé uiterst meedogenloze seriemoordenaars aan…”


Het verhaal & de schrijfstijl

Wanneer inspecteur Anjelica Henley een verontrustende oproep krijgt over gevonden lichaamsdelen, wordt zij direct herinnert aan een zaak die haar leven voorgoed veranderde.

De gevonden lichaamsdelen doen haar denken aan de gruwelijke werkwijze van seriemoordenaar Peter Olivier. Echter, zit hij een levenslange gevangenisstraf uit. Dus wie doet dit dan?

Wanneer Anjelica persoonlijk wordt geconfronteerd met een lichaamsdeel voor haar eigen deur, beseft ze dat de nieuwe moordenaar een spel speelt. Een wel heel persoonlijk spel. Alle zeilen worden bijgezet om de moordenaar te vinden voor hij nog meer mensen kwaad kan doen.

Als dan plotseling Peter Olivier uit de gevangenis ontsnapt, heeft Anjelica ineens twee losgeslagen moordenaars die zij zal moeten vinden voor het te laat is.

‘De Puzzelman’ begint met een fantastisch spannend proloog waarin drie verschillende mensen gruwelijke ontdekkingen doen. Dit proloog zet meteen de toon voor het verhaal en heeft direct je aandacht.

De spanning in deze thriller, is met dit proloog direct aanwezig.

Het verhaal wordt vanuit meerdere perspectieven verteld. Zo lezen we uiteraard het perspectief van inspecteur Anjelica Henley, maar ook van haar collega Salim Ramouter. Daarnaast lezen we een hoofdstuk vanuit een vermoedelijke dader, maar ook vanuit seriemoordenaar Peter Olivier.

Deze perspectieven samen zorgen voor een zeer compleet beeld van het verhaal en zorgen dat de spanning in het boek aanwezig blijft.

De hoofdstukken zelf zijn niet te lang en vooral heel erg vlot geschreven. Nadine heeft een fijne beschrijvende schrijfstijl en gaat in op details. De spanning die vanaf de proloog aanwezig is, houdt ze hiermee goed vast en dat is echt heel fijn om te lezen. Het zwakt wat mij betreft nergens af.

Ook gebeurt er voldoende qua afwisseling in het boek waardoor je blijft lezen.

De Puzzelman‘ is het thrillerdebuut van Nadine Matheson. Wat ik juist daardoor nog fascinerender vond, is dat het lijkt alsof het al een tweede thriller is.

We blikken in dit boek namelijk samen met Anjelica terug op haar optreden tijdens de zoektocht naar seriemoordenaar Peter Olivier. Zij hebben dan ook een verleden samen en de nieuwe zaak toont vergelijkingen. Aangezien dit een debuut is, weten wij als lezer niets van Anjelica persoonlijk of de voorgaande zaak. En toch worden we in dit boek ook meegenomen naar dat verleden.

Nadine houdt ook hiermee je aandacht goed vast, want gaandeweg leer je de personages en hun verleden kennen. Heel erg gaaf gedaan!

Mogelijk voelt het verhaal hier en daar aan alsof het keurig volgens vaste lijnen is geschreven. Maar het is absoluut een goed verhaal. Nadine heeft aan alles gedacht. Qua verhaallijn, maar zeker ook aan de details en een interessante moordzaak.

De opbouw aan spanning is wat mij betreft echt goed en heel fijn dat dit het gehele verhaal zo blijft. Er zitten gave plottwist’s in en daarnaast heeft het een einde dat zeker smaakt naar meer.

Eén van mijn allergrootste pluspunten aan dit boek, is de diversiteit van de personages. Anjelica is een gekleurde vrouw, evenals enkele collega’s. Nadine maakt hiermee ook het racisme bespreekbaar dat heerst binnen officiële instanties. De wijze waarop zij dit gedaan heeft vond ik respectvol.

Veel thrillers bevatten “blanke” hoofdpersonages en juist naar deze diversiteit was ik op zoek.

Dit boek bevat, naast dat het een thriller is, ook enkele belangrijke thema’s. De volgende thema’s komen duidelijk naar voren: PTSS, dementie, balans tussen werk/privé en daarnaast problemen in de relationele sfeer.

Nadine heeft deze thema’s op een zeer interessante maar ook zeker realistische wijze in haar verhaal verwerkt.


Personages

De Puzzelman‘ heeft stuk voor stuk zeer interessante personages.

Ze hebben allemaal een eigen karakter en dat komt echt duidelijk naar voren in het verhaal.

We leren de personages goed kennen door verleden en heden en dat maakt het verhaal een stuk intenser en interessanter. Er is echt voldoende aandacht besteedt aan de achtergronden van de betrokken personages. Er was ruimte voor hun privéleven naast hun professionele rol.

Een pluspunt rondom de personages, naast de hierboven genoemde diversiteit, is dat geen enkel personage perfect is. Ik hou van niet perfecte personages, omdat dit ze realistischer en menselijker maken.

Anjelica was absoluut één van mijn favoriete personages. Ze heeft een mooie persoonlijkheid en juist vanwege haar imperfecties komt ze realistisch over. We leren haar goed kennen en ik ben nu al heel benieuwd naar haar ontwikkeling in een volgend boek.

Ook Peter Olivier, de seriemoordenaar (aka De Puzzelman), was absoluut interessant. We krijgen in dit verhaal een fascinerend kijkje in de gedachten van een seriemoordenaar. Duidelijk is dat Nadine hier onderzoek naar gedaan heeft. Hij is gedetailleerd uitgewerkt en zijn gedrag is zowel angstaanjagend als fascinerend.


Conclusie

De Puzzelman‘ is het debuut van Nadine Matheson en als dit haar debuut is, dan wil ik heel snel meer.

Het lange wachten werd beloond, want ik ben nu al absoluut fan van Nadine!

Ze heeft een no nonsens schrijfstijl, het is lekker vlot, heeft voldoende afwisseling en bezat de gruwelijke details waarop ik hoopte.

Haar personages zijn goed uitgewerkt, evenals het verhaal en het plot. Het einde van dit boek smaakt absoluut naar meer, dus ik hou haar zeker in de gaten wat een volgend boek betreft!

Ik denk dat dit boek zeker geschikt is voor fans van Helen Fields en Mo Hayder.


Over de auteur

Nadine Matheson is geboren en getogen in de Londense wijk Deptford, waar ze nog steeds woont.

Ze werkt als strafrechtadvocaat en past haar kennis toe in haar boeken.

De Puzzelman‘ is haar thrillerdebuut.


Ben je benieuwd geworden naar deze gave thriller? Bekijk hem dan zeker eens via mijn persoonlijke link hier onder!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!