Uitgever: Brave New Books
Pagina’s: 309
Prijs: €22,11
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Michelle van Dijk – Twee Zonnen

“Myra en Maarten zijn met hun kinderen en wolfshond Faye op vakantie in de Dordogne. Ze verblijven in het huis van Myra’s ouders. Myra en Maarten kampen met relatieproblemen.

Het noodlot slaat toe als Maarten tijdens een ruzie met Myra woedend wegloopt en de weg kwijt raakt in het bos. Het schilderachtige woud blijkt het geesteskind te zijn van de Kunstenaar en zijn overleden geliefde, een schrijfster.

Terwijl Myra in haar wanhoop alles doet om Maarten te vinden ontmoet Maarten de vervreemde jongen Goedvolk. Maarten krijgt te maken met een jongen, die al zijn hoop op hem heeft gevestigd maar hem soms ook tegenwerkt met het temperament van een puber. Een statig edelhert met een eigenaardig en nors karakter, ontfermt zich over Maarten en Goedvolk en dient als gids op hun reis langs vele barrières. 

Onderweg worden alle hoofdpersonen gedwongen om een psychische groei door te maken. Hierdoor worden ze geconfronteerd met hun angsten, en donkere fantasieën. Hond Faye blijkt een belangrijke rol te hebben en Maarten en Goedvolk komen onderweg hulp tegen in een olijk jasje.

Sleurt de Kunstenaar hen mee in het donkerste deel van zijn creatie? En wat verzwijgen Myra’s ouders?”


Auteur Michelle van Dijk benaderde mij via instagram met de vraag of ik haar fantasyroman zou willen lezen en recenseren.
Ik geef (nog) onbekende auteurs graag een kans en heb dan ook meteen gezegd dat ik dit zeker wel wilde doen!

Alleen al de synopsis klonk geheimzinnig en beloofde bijna een wereld vol wonderen. Juist deze synopsis laat meteen zien dat de auteur aandacht heeft besteed aan het boek.

De cover vind ik overigens echt een plaatje! Het is alsof je letterlijk een schilderij in je handen hebt. Laat een geheimzinnige kunstenaar nou net voorkomen in het verhaal… Prachtig gedaan!


Het verhaal

Myra en Maarten zijn samen met hun kinderen en hond Feye op vakantie in Frankrijk. Door spanningen en druk op het werk bij Maarten staat hun relatie onder spanning.
Myra hoopt dat de vakantie hem wat rust gaat geven en goed zal doen. Maarten vindt het heerlijk om te fotograferen en Myra hoopt dat de omgeving hem zal inspireren.

Tijdens een wandeling in het bos krijgt het stel echter onenigheid en trekt Maarten zonder Myra en de kinderen verder het bos in.
Myra blijft alleen achter met de kinderen en Feye en uiteindelijk besluit ze vast terug te lopen naar hun huisje.

Als Maarten uiteindelijk niet meer thuis komt opdagen, weet Myra dat er iets goed mis is.

Maarten loopt ondertussen verdwaald rond in een stuk bos dat hij niet herkend en waar de weg naar huis onvindbaar lijkt…

Het verhaal begint ontzettend sterk met een verdwijning van een man, een vader. Er wordt al snel een zoektocht op touw gezet maar deze blijkt tevergeefs.

De spanning in het verhaal wordt langzaam opgebouwd, maar door de geheimzinnigheid van het verleden, het heden en de personages wil je verder lezen.

Het verhaal is overzichtelijk opgedeeld in hoofdstukken met een eigen titel. Daarnaast wordt er afwisselend geschreven vanuit Maarten en Myra. Op deze wijze krijg je van beide personages mee hoe zij de situatie beleven.

Hond Feye blijkt een belangrijke factor in dit verhaal te zijn, omdat zij als enige de juiste weg weet te vinden.
Hieruit blijkt nog maar eens hoe sterk de band tussen hond en baas kan zijn!

Michelle heeft de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt bijzonder realistisch omschreven waardoor de omgeving echt tot leven komt en je het bijna kunt zien en proeven!

Het schilderachtige karakter van dit boek, daarnaast ook een van de thema’s, komt heel mooi over en geeft het verhaal daarnaast ook zeker een naargeestig randje.

Persoonlijk kwam het verhaal voor mij meer over als een sprookje. In positieve zin. Dit had vooral te maken met de wereld waarin Maarten zich bevindt en de personages die hij daar tegen komt. Het is werkelijk als een betoverend bos.

De belevenissen van de hoofdpersonen houden het verhaal levendig en op gang. En dat maakt het absoluut prettig en vlot leesbaar!

Het blijft lang spannend en de vraag ‘komt alles nog goed?’ blijft door sudderen!

Wat ik ook heel mooi vond aan dit verhaal was het bijna filosofische karakter. In dit verhaal zijn veel belangrijke thema’s verwerkt: o.a. rouw, depressie, hechting, familie, geschiedenis, kunst, liefde.
Door de groei die de personen maken in dit boek stel je jezelf gaandeweg vragen over je eigen situatie. Echt ontzettend mooi!


Schrijfstijl

De beschrijvingen van omgeving en personages waren voor mij echt briljant! Heerlijk als iemand zo’n fantasie heeft en dit dan ook kan verwerken tot een verhaal!

In het begin moest ik ontzettend wennen aan de schrijfstijl van Michelle. Het waren heel vaak vrij korte zinnen en dit haalde voor mij de flow uit het verhaal. Dit werd gaandeweg zeker wel iets beter, maar ik moet wel eerlijk zeggen dat het niet mijn schrijfstijl is.

De uitgebreide omschrijving van gebeurtenissen was soms iets too much, maar eerlijk is eerlijk, het zorgde er absoluut voor dat je je beter in het verhaal kon verplaatsen!


Personages

Ik vond de personages ontzettend bijzonder in dit boek! De verschillende soorten verzonnen karakters gaven het verhaal echt het sprookjes gehalte en levendigheid.

Myra en Maarten vond ik zeer mooie personages. In het begin vond ik Myra nog wat vervelend overkomen, maar gaandeweg in het boek voel je de liefde van het koppel voor elkaar door het verhaal heen. Dit was absoluut een zeer mooie ervaring!

Ik vind alle personages van toegevoegde waarde in dit verhaal. Het is zo ontzettend mooi te lezen hoe allen verweven zijn met elkaar en de gebeurtenissen die plaatsvinden. En daarnaast was het ook ontzettend mooi te lezen wat de gebeurtenissen met allen heeft gedaan.

De personages waren wat mij betreft absoluut goed uitgewerkt!


Conclusie

Michelle heeft absoluut een prachtige fantasyroman geschreven. Eentje met een bijzonder verhaal gecombineerd met kunst.
Ik zal vanaf nu af aan anders kijken naar schilderijen.

Haar liefde voor de omgeving en de personages voel je in elke zin die zij schrijft. Ontzettend mooi.

Alhoewel de schrijfstijl niet helemaal mijn stijl is, weet ik zeker dat anderen dit juist als prettig kunnen ervaren.

Als de thematiek je aanspreekt, zou ik je zeker aanraden dit boek te lezen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!