Uitgever: HarperCollins
Pagina's: 304
Prijs: €24,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Melanie During – De laatste lente van de dinosauriërs

Melanie During was voor mij geen onbekende. Als liefhebber van het dinosauriërs tijdperk, had ik natuurlijk al van haar gehoord.

Toen HarperCollins een boek van Melanie aankondigde, twijfelde ik dan ook geen moment. Dit wilde ik lezen!

Benieuwd of dit ook een boek voor jou is? In deze recensie vind je het antwoord!

(Van HarperCollins mocht ik een exemplaar ontvangen in ruil voor mijn eerlijke mening)


“De rockster van de paleontologie schijnt nieuw licht op de uitsterving van dinosauriërs.

Triceratops, Tyrannosaurus en Brachiosaurus… We kennen ze allemaal, maar toch weten we alleen wat hun botten over hen vertellen. Wat zou een oermens hebben gedacht bij het vinden van een dinosaurusskelet? En waarom fascineert hun massale uitsterving ons zo?

Paleontoloog Melanie During neemt ons mee door de geschiedenis van de dinosauriërs en hun onderzoekers en schijnt nieuw licht op het uitsterven van de dino’s. Zij ontdekte zelfs het (bijna) precieze moment waarop dat gebeurde. Eén lentedag, 66 miljoen jaar geleden, veranderde de koers van het leven op aarde voorgoed. Van het allereerste besef dat er zoiets als een dinosaurus heeft bestaan tot de nieuwste ontdekkingen in de paleontologie: De laatste lente van de dinosauriërs is hét verhaal van de reuzen die ooit onze aarde bevolkten.”


Kun je aan iemands lippen hangen tijdens het lezen?

Ah well, of het nu wel of niet kan, ik deed het in ‘De laatste lente van de dinosauriërs‘ geschreven door Melanie During, vertebratenpaleontoloog en woonachtig in Zweden.

Als er iets is dat mij altijd enorm fascineert, is het het dinosauriërs tijdperk. Maar eigenlijk begint mijn fascinatie al bij de totstandkoming van onze aarde. En deze fascinatie gaat door tot en met het heden en de verwachtingen van de toekomst.

Want wie zegt dat onze aarde niet nog eens vergaat/uitsterft?

Maar eerst terug naar het begin.

In ‘De laatste lente van de dinosauriërs‘ neemt Melanie During ons mee op reis terug in de tijd.

Aan de hand van wetenschappelijke basiskennis, die ze begrijpelijk maakt voor leken, neemt ze ons mee naar de periode waarin de aarde is ontstaan, welke levensvormen onze aarde gekend heeft, de evolutietheorie en natuurlijk de periode waarin de grootste wezens op onze aarde rondliepen: de dinosauriërs.

Uiteraard is dit mijn korte versie van de omvangrijke inhoud van dit bijzondere en zeer informatieve boek.

Melanie vertelt ons over de belangrijke en beschikbare informatie waar het gaat om de dinosaurus, van uitsterving tot ontdekking en vooral ook wat deze ontdekkingen voor ons betekenen en wat wij hiervan als mensen kunnen leren.

Hierbij vertelt Melanie ons ook meer over de geschiedenis van paleontologie en hoe zij als jonge vrouw koos om van haar passie een carrière te maken.

Laat ik op de eerste plaats benoemen dat de passie van Melanie voor haar vakgebied, maar ook zeker haar liefde voor deze geschiedenis, ontzettend goed en duidelijk naar voren komt.

En ondanks de hier en daar wat lastige wetenschappelijke termen, is het die passie en liefde die mij aan haar lippen deed hangen.

Pagina na pagina neemt ze je mee in deze bijzondere ontdekkingsreis. Waarbij ze voor leken gebruikt maakt van voorbeelden waardoor het voor de lezer behapbaar blijft.

Eerlijkheid gebied mij wel te zeggen dat de lezers van dit boek wel enige interesse in dit topic dienen te hebben.

De stof is soms behoorlijk taai en als je interesse niet naar achtergrond en naar onderzoek uitgaat, kan dit mogelijk als overweldigend worden ervaren.

Voor mij persoonlijk zaten er een aantal delen in die ik iets minder interessant vond, maar zeker vanaf de helft heb ik alle informatie verslonden.

Het is niet alleen het interessante en intensieve onderzoek dat Melanie gedaan heeft tijdens haar studie, maar ook de ontdekking die zij deed dat het seizoen waarin de dinosauriërs uitstierven, toch zeker wel de lente moet zijn geweest.

Nu kun je je als lezer afvragen, ‘Wat moeten we met die info?’.

Maar in dit boek wordt meer dan duidelijk hoe belangrijk dit onderzoek is en hoe belangrijk het is dat we meer weten over de geschiedenis van onze planeet en de wezens die erop geleefd hebben.

Want wist je dat onze planeet al vijf massa uitstervingen heeft meegemaakt? En dat we afstevenen op een zesde?

Een doel dat we gezien de geschiedenis beter niet kunnen nastreven…

Met alles wat onderzoekers voor ons ontdekken, en met elk onderdeel dat onderzocht is/wordt, leren we meer over onze planeet. En elk beetje informatie laat ons zien wat er gebeurt is, waarom en hoe wij als mens ons best kunnen doen om te schade voor de toekomst te beperken.

Tussen alle informatie in dit boek door, heeft Melanie ook ruimte gemaakt voor haar persoonlijke verhaal. En dit vond ik persoonlijk een prettige afwisseling.

Natuurlijk gaat ze niet diep in op haar persoonlijk leven, maar wel laat ze ons zien hoe haar carrière pad is verlopen en wat dit haar gebracht heeft.

Ik denk dat zij hiermee zeker een inspiratie is voor de volgende generatie.

Het hoofdstuk waarin Melanie ons meeneemt naar haar ontdekking van het seizoen waarin dinosauriërs zijn uitgestorven, vond ik absoluut fascinerend.

Ik heb nooit geweten dat je uit fossielen van vissen zoveel informatie kunt halen.

De beschrijving van dit proces vond ik dan ook ontzettend boeiend!

Melanie sluit haar boek af met een belangrijke boodschap en alleen vanwege die boodschap al zou ik dit boek aanraden.


De laatste lente van de dinosauriërs‘ is, behalve informatief, fascinerend en inspirerend.

Melanie probeert ons in dit boek in begrijpelijke taal uit te leggen wat paleontologie is en hoe haar vakgebied en dat van andere wetenschappers, bijdragen aan onze ontwikkeling als mens.

Ze laat ons zien hoeveel we kunnen leren van de dinosauriërs al die miljoenen jaren geleden en dat deze onderzoeken zoveel meer zijn dan het vinden van botten en deze reconstrueren.

Ze zet paleontologie op de kaart en het belang van onderzoek komt duidelijk naar voren.

De ‘wat als’ vragen aan het einde van het boek hebben mij absoluut aan het denken gezet en dit boek in zijn geheel heeft mij nog meer bewust gemaakt van onze planeet en hoe wij met onze planeet omgaan.

Een toekomst is niet altijd vanzelfsprekend en het is belangrijk om dingen te veranderen voor de generaties na ons.

Ben je opzoek naar een “gewoon en luchtig” leuk boek over dinosauriërs, dan ben je misschien niet helemaal aan het juiste adres met dit boek.

Dit boek van Melanie is namelijk veel meer dan dat en bevat ook nog eens een heel belangrijke boodschap.

Wat mij betreft zeker een aanrader!


Als kind was Melanie During een buitenbeentje; ze verzamelde fossielen en las veel boeken. Als volwassene besloot ze dit te omarmen. Nu is ze een vertebratenpaleontoloog en ze promoveert binnenkort in het Zweedse Uppsala.



Benieuwd geworden naar dit boek? Je vindt het via mijn persoonlijke link hier onder.


In de app Podimo vind je nu ook een toffe podcast over dinosauriërs: ‘DinoCast‘.

In deze podcast gaat Gijs Rademaker samen met Maarten van Rossem op onderzoek uit naar alles dat te maken heeft met deze wezens.

Via mijn linkje hier onder kun je de app gratis een maand uitproberen en DinoCast is wat mij betreft echt een aanrader!

Probeer Podimo 30 dagen gratis

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!