Uitgever: A.W. Bruna
Vertaald door: Ineke de Groot
Pagina's: 352
Prijs: €20,99
Waardering:⭐️⭐️⭐️
Recensies

Matt Wesolowski – Six Stories

Mijn volgers weten inmiddels dat ik een echte thriller fan ben.

Het is het genre waar ik steeds op terugval en dat helemaal binnen mijn comfortzone ligt.

Echter, maakt mij dit ook een kritische lezer.

Iets wat ik soms moet loslaten als ik een thriller in handen krijg die volkomen anders is, dan al die andere thrillers.

Six Stories‘ van Matt Wesolowski is er zo eentje.

Lees snel verder om te weten wat ik er van vond!

(Van uitgever A.W. Bruna mocht ik een exemplaar ontvangen in ruil voor mijn eerlijke mening)


“1997. Scarclaw Fell. Het lichaam van de tiener Tom Jeffries wordt gevonden. Als doodsoorzaak vermoedt men een noodlottig ongeval. Maar daarvan is niet iedereen overtuigd.
Wat er daadwerkelijk gebeurd is in de bosrijke omgeving van Scarclaw ligt besloten in de herinneringen van een hechte vriendenclub en wat vage getuigenissen van mensen in de omgeving.

2017. De mysterieuze onderzoeksjournalist Scott King, wiens podcastserie van complexe misdaadzaken de populariteit van Serial overstijgt, is een cultfiguur op internet.
In een serie van zes interviews probeert King erachter te komen hoe de dynamiek in een groep tieners en de mythische geschiedenis van de Fell hebben geresulteerd in de dood van Tom Jeffries.

Elk interview zorgt voor een nieuwe aanwijzing in de zaak en terwijl je de verschillende getuigenissen leest, word je gedwongen zelf uit te vinden hoe Tom stierf. Wie liegt? Wie kun je vertrouwen?”


Het verhaal & de schrijfstijl

In 1997 wordt het levenloze lichaam van tiener Tom Jeffries gevonden in het moeras. Een jaar eerder verdween hij spoorloos tijdens een vakantie met vrienden.

Scott King, een geheimzinnige onderzoeksjournalist, is een beroemd persoon op internet. Hij is de host van een misdaad podcast serie, waarin hij in gesprek gaat met getuigen van cold case zaken.

In zijn nieuwste serie probeert hij middels gesprekken met zes betrokkenen, meer informatie te krijgen over de dood van Tom Jeffries.

Elk interview dat hij afneemt zorgt voor nieuwe informatie en als lezer word je uitgedaagd om te ontdekken wat er al die jaren geleden met Tom Jeffries is gebeurd.

De vraag is, of alle getuigen wel betrouwbaar zijn.

Six Stories‘ is vanaf de achterflap tekst meteen al uniek. Je wordt geprikkeld om zelf mee te denken.

Ook kan ik je direct vertellen dat ook de inhoud van dit boek bijzonder en uniek is.

Het boek begint met een hoofdstuk waarin we kennis maken met Harry Saint Clement-Ramsey.

De hoofdstukken die na deze inleiding volgen, bevatten afleveringen uit de podcast onder leiding van Scott King.

In deze afleveringen gaat hij in gesprek met getuigen die het slachtoffer kenden.

Het boek lees je dus niet als verhaal, maar als uitgeschreven interviews.

Deze wijze van schrijven was voor mij zeker in het begin heel erg wennen, omdat Matt Wesolowski tijdens de interviews schakelt tussen personages en de host.

Alleen Harry heeft eigen hoofdstukken die zich tussen de podcast afleveringen afspelen. Zijn rol en het belang van zijn verhaal blijven lange tijd onduidelijk.

In elke podcast aflevering komt een betrokkene aan het woord. In totaal zijn het er zes, en allen geven een eigen en unieke kijk op de gebeurtenissen in het verleden. En elk interview zorgt voor meer informatie en achtergrond.

In dit boek ben je echt een luisteraar van de podcast en ben je vooral bezig met dat wat er wel en vooral niet gezegd wordt. Echte ‘whodunit‘.

De opzet van dit boek bleef mij tot aan het einde toe met regelmaat verwarren, omdat de host tijdens de afleveringen snel wisselt tussen personages.

De omschakeling naar een ander personage wordt in de tekst duidelijk aangegeven, maar toch voelt het soms zeer abrupt. Zeker wanneer je van alles probeert te onthouden.

Door de interviews krijg je wel een vermoeden van de mogelijke dader en wat zich in het verleden heeft afgespeeld. Toch weet Wesolowski je te verrassen met de wending die het verhaal aan het einde neemt.

Qua idee en opbouw zat het verhaal wat mij betreft goed in elkaar. Ook het plot was verrassend.

Wel zaten er elementen in het verhaal die ik niet kon plaatsen en waarvan mij tot op heden niet duidelijk is wat de toegevoegde waarde er van was.

De schrijfstijl is prettig, maar vanwege de manier waarop deze thriller is geschreven, voelde ik mij voornamelijk verward.

Wel is het absoluut een uniek concept. En eens een totaal andere thriller dan ik gewend ben.


Personages

In deze thriller komen meerdere personages aan bod.

Scott King zelf, leren we nauwelijks kennen. Hij is de mysterieuze podcast host en eigenlijk komen we niet veel over hem te weten.

Ditzelfde geldt voor Harry. Ondanks dat we hem regelmatig terugzien, heeft hij een rol die mij niet helemaal duidelijk was. Behalve dan dat hij wat meer duisternis toevoegt aan het verhaal.

De getuigen die aan het woord kwamen in de zes afleveringen, zijn de vrienden van het slachtoffer die samen met hem op vakantie waren, een begeleider en een plaatselijke bewoner die lange tijd werd verdacht.

Door de interviews met hen en mensen uit hun omgeving, krijg je een helder beeld van hun karakters. Ik vond hen dan ook het beste uitgewerkt.

Ook blijkt maar weer eens dat niet alles is wat het lijkt. Vriendengroepen zijn zeer complex. En dat de vriendengroep in dit verhaal complex is, dat wordt heel snel duidelijk.

Ook aan het slachtoffer is ruim aandacht besteed in deze thriller. Ondanks dat juist hij er niet meer is, krijgen we wel een heel duidelijk beeld van de persoon die hij was.

Mede dankzij de interessante ontwikkelingen aan het einde van dit boek, vond ik Brian Mings het meest interessante personage.


Conclusie

Six Stories‘ was absoluut een verrassend boek.

Ik ben fan van het concept, en als je eenmaal in het verhaal en de structuur zit, is het absoluut interessant.

Ik denk echter dat ik niet heel erg fan ben van deze manier van schrijven. Ik miste echt opbouw aan spanning vanwege de interviews.

Daarnaast vielen personages in herhaling ondanks hun eigen kijk op het verleden. Dat vond ik jammer.

De twist einde aan het einde maakte het trage begin wel goed. Ook al leek het een beetje uit de lucht gegrepen te zijn. Er bleven hier en daar bij mij nog vragen over die ik graag beantwoord had willen zien.

Ook sluimert er hier en daar iets duisters door het verhaal heen wat naar de kant van horror neeg, maar voor mij klopte het totaalplaatje niet.

Een leuke thriller voor tussendoor. Wel ben ik heel benieuwd naar zijn volgende boek in deze serie. En vooral benieuwd hoe Matt Wesolowski zich hierin ontwikkelt als auteur.


Over de auteur

Matt Wesolowski (1981) geeft bijles aan jongeren die extra zorg nodig hebben. Hij begon zijn schrijf carrière als horrorschrijver en was de winnaar van de pitchwedstrijd op het literaire festival Bloody Scotland, waarmee hij een uitgeefcontract verdiende.
De filmrechten voor zijn debuut Six Stories zijn aangekocht door een grote Hollywoodstudio.

(Bron: A.W. Bruna)


Ben je benieuwd geworden naar deze interessante thriller? Bekijk hem dan via mijn persoonlijke link hier onder.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!