Uitgever: Lebowski Publishers
Vertaald door: Monique Ter Berg
Pagina's: 320
Prijs: €22,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Matt Haig – Middernachtbibliotheek

Toen ik dit boek in het Engels online zag rond circuleren, hoopte ik met heel mijn hart dat het vlug vertaald zou worden.

Ik kende Matt Haig helemaal niet, maar zowel de titel als het verhaal spraken mij direct aan. Ik voelde mij er emotioneel tot aangetrokken.

Toen ik de vertaling in de brochure van Lebowksi voorbij zag komen, werd ik ontzettend blij.

Mijn eerste Matt Haig is een feit. En wat ik er van vond lees je hier.

(Van Lebowski Publishers mocht ik een vooruitleesexemplaar ontvangen in ruil voor mijn eerlijke mening)


“Als je alles waar je spijt van hebt ongedaan kunt maken, zou je dat dan ook doen?

Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een ander leven: waarin ze Olympisch zwemkampioen is, wél bij haar ex is gebleven of haar droom om gletsjeronderzoeker te worden daadwerkelijk heeft waargemaakt. In elk bestaan probeert ze haar weg te vinden. Terwijl ze door de Middernachtbibliotheek struint moet ze de ultieme vraag onder ogen komen: wat maakt het leven de moeite waard?
Middernachtbibiliotheek is een betoverende en hartverwarmende roman die toont dat er altijd nog andere mogelijkheden zijn als je het somber inziet. Een ode aan het leven, ook als dat gebreken vertoont.”


Het verhaal & de schrijfstijl

Wat als je de kans krijgt om je leven op een andere manier opnieuw te leven?

Dat je opnieuw keuzes kunt maken die mogelijk tot een heel ander leven en resultaat leiden?

Niet veel mensen krijgen deze kans. Nora Seed, geplaagd door spijt en zwaarmoedige gedachten, komt op een cruciaal moment in haar leven terecht in de Middernachtbibliotheek. Een tussenwereld die zich bevindt tussen leven en dood.

In deze bibliotheek krijgt zij de kans om te zien en te ervaren hoe haar leven had kunnen verlopen als ze andere keuzes had gemaakt. Maar niet voordat ze eerst een blik heeft geworpen in het boek vol Spijt.

Elk boek dat zij hierna opent, neemt haar mee naar een parallel leven dat haar laat zien hoe haar leven zou zijn geweest als zij andere beslissingen had genomen, haar dromen had nagejaagd of had besloten de dromen van een ander te volgen.

In elk leven probeert zij haar weg te vinden en gaandeweg leert ze meer over zichzelf en de keuzes die zij maakt.

De belangrijkste vraag die zij echter zal moeten beantwoorden, is ‘Wat maakt het leven de moeite waard?‘.

Vindt zij antwoord op deze belangrijke vraag of verliest zij zichzelf in al haar spijt en sombere gedachten die haar hele leven zo beheersen?

Middernachtbibliotheek‘ begint met een hoofdstuk waarin we kennis maken met Nora in haar kindertijd.
Na dit hoofdstuk gaan we negentien jaar verder in de tijd waar we de Nora van het heden leren kennen.

Nora heeft het zwaar, voelt zich somber en heeft het gevoel dat ze gefaald heeft in haar leven.

Dit brengt mij meteen bij de schrijfstijl van Matt Haig.
Vanaf het begin van het boek sta je namelijk naast Nora en leef en voel je met haar mee. Nora als personage raakte mij ook direct. Mede dankzij de prachtige beeldende wijze van schrijven van Matt, maar daarnaast ook omdat ik mijzelf in Nora herkende.

Gevoelens komen echt realistisch over en zijn wat mij betreft voelbaar vanaf de eerste pagina.

Dit in combinatie met de filosofische en bijna poëtische schrijfstijl maakt het de magie van dit boek compleet.

Middernachtbibliotheek‘ gaat over het leven van Nora. Maar eigenlijk gaat het verhaal veel dieper dan dat. Het verhaal gaat over het leven in het algemeen en de reis die Nora in dit boek maakt, geeft onze eigen reis in het leven weer.

Want elke keus die wij maken, heeft invloed op ons leven. Net zoals de keuzes die Nora opnieuw mag maken en ervaren.

Het boek heeft korte hoofdstukken die naast de prachtige schrijfstijl maken dat je pagina na pagina omslaat. Dit verhaal is er absoluut een die je niet wilt missen.

Samen met Nora ervaar je haar verschillende levens die zij mag ontdekken door de boeken van de ‘Middernachtbibliotheek‘.

Soms zijn dit ervaringen waarin humor verweven zit, maar ook moeilijke en verdrietige ervaringen.
Bovenal zijn het ervaringen die wijze lessen bevatten. Voor Nora, maar ook voor de lezer.

Want zelfs als je in een heel ander leven kunt stappen, kun je je afvragen of je gelukkig bent. En wat betekent geluk dan eigenlijk?

Matt Haig heeft een heel uniek boek geschreven. Een boek over de zin van het leven.

In dit boek zijn een aantal belangrijke thema’s verwerkt waaronder, suïcide, zelfacceptatie, de wil om te leven, maken van belangrijke keuzes in het leven, familie en vriendschap. Maar ook het ‘er toe doen’.


Personages

Dit is Nora’s verhaal. En Matt Haig heeft ons in dit boek echt meegenomen in haar leven. Je beleeft met haar, je groeit met haar, je voelt met haar.

Matts schrijfstijl maakt het niet alleen Nora’s verhaal, maar maakt het verhaal ook absoluut persoonlijk.

Ik vond Nora als personage prachtig uitgewerkt. Doordat gevoelens en gedachten realistisch zijn opgeschreven, vond ik zelf veel herkenning. Hierdoor raakte het verhaal mij persoonlijk.

Het mooiste vond ik de persoonlijke ontwikkeling en de groei die Nora doormaakte. Met elke nieuwe ervaring, en met een beetje hulp van de bibliothecaris, ontdekte ze iets nieuws over zichzelf en haar gevoel. Je ziet haar bij elke ervaring groeien. En ik vind dat Matt Haig dit op een prachtige wijze heeft vormgegeven.

Een bibliotheek kan niet zonder bibliothecaris. Ook de Middernachtbibliotheek niet.

In deze bibliotheek heeft de bibliothecaris de gedaante van een bekende van Nora. Iemand tegen wie zij opkeek en die voor haar veel heeft betekent.

Ik vond het prachtig hoe Matt de bibliothecaris een onderdeel liet zijn van Nora’s reis in het leven. Het was een belangrijke rol. Een persoon die haar begeleidt bij het kiezen van de boeken, maar ook zaken uitlegt die om verduidelijking vroegen. Absoluut een bijzonder personage dat ik vrij snel, net als Nora, in mijn hart sloot.

Tijdens de reis die Nora maakt, komen we meerdere personages tegen die een rol spelen in haar leven en ook invloed hebben gehad op de keuzes die zij heeft gemaakt.

Onder andere haar ouders, haar broer, haar beste vriendin en haar ex. Alhoewel deze personages niet op verdiepende wijze zijn uitgewerkt, is hun rol in het leven van Nora meer dan duidelijk.

Ik hield het lang vol om tijdens het lezen mijn tranen binnen te houden, maar persoonlijk brak ik aan het einde toen het ging over de band tussen Nora en haar broer Joe.

Wat mij betreft zijn alle personages in dit boek prachtig en voldoende uitgewerkt.


Conclusie

Als jij de kans zou krijgen om een ander leven uit te proberen zou je dat dan doen? Het antwoord op deze vraag houdt mij nog steeds bezig.

Matt Haig laat je met zijn prachtige betoverende en filosofische schrijfstijl in ieder geval absoluut nadenken over de keuzes die je maakt in het leven en waar het je tot nu toe heeft gebracht.

En de beste manier om te leren? Dat is door te leven.

Dit boek gaf mij het gevoel dat ik een ziel in handen had. Niet die van Nora, maar die van mijzelf. Kwetsbaar en puur. Met alle onvolkomenheden, maar ook met alle mooie punten.

Matt Haig heeft emoties en gevoelens perfect verwoord en ik verwonderde mij steeds opnieuw. Hij heeft met heel veel liefde en eerbied over het leven geschreven en ik had dit boek voor geen goud willen missen.

Dit boek kan ik aanraden aan iedereen. Als je op zoek bent naar een prachtige roman, als je jezelf herkent of een ander. Elke letter is het meer dan waard om gelezen te worden. En misschien zelfs meerdere keren.

Ik sloeg het boek met een zucht dicht en ik weet zeker dat dit boek mij nog lange tijd bij zal blijven.

“Never underestimate the big importance of small things.”

Matt Haig – The Midnight Library


Over de auteur

Matt Haig (1975) is zeer veelzijdig: hij schrijft romans, kinderboeken, non-fictie en filmscenario’s. In 2015 verscheen bij Lebowski het autobiografische Redenen om te blijven leven, waarin Haig openhartig spreekt over zijn depressie. Haigs werk wordt gepubliceerd in meer dan dertig landen en hij heeft wereldwijd ruim drie miljoen boeken verkocht. Middernachtbibliotheek won in 2020 de Goodreads Choice Award for Fiction en staat al wekenlang in de The Sunday Times– en The New York Times-bestsellerlijst.

(Bron: Lebowski Publishers)


Benieuwd geworden naar dit prachtige boek? Reserveer hem dan alvast!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!