Uitgever: Xander
Vertaald door: Ralph van der Aa Tineke Funhoff Caspar Wijers Alexander van Kesteren
Pagina's: 248
Prijs: €20,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Mary L. Trump – Te veel en nooit genoeg

Wie kent de president van de Verenigde Staten nu niet. Donald Trump.

Ooit stond hij bekend als “goede” zakenman die het ene imperium na het andere uit de grond stampte en waarna overal zijn naam op verscheen.

En toen stelde hij zich ineens verkiesbaar bij de Republikeinen. Hij wilde president worden.

Ik zag dit meteen al mislukken en vol ongeloof heb ik alles rondom deze verkiezingen gevolgd. Terwijl dit normaal niet iets is wat ik interessant vind.

Ik heb Obama altijd enorm bewonderd, en hoe kan zo’n man in godsnaam het stokje overnemen van zo’n fijne voorganger?

Toch hadden de Amerikanen er meer geloof in dan ik, want of het nu wel of niet legaal is gegaan, en met of zonder hulp van Rusland, Trump won de verkiezingen en is tot op de dag van vandaag president van Amerika.

Inmiddels loopt zijn termijn bijna ten einde, en gezien de fouten die hij heeft gemaakt, mag ik hopen dat de Amerikanen een stuk verstandiger gaan kiezen aan het einde van dit jaar.

Ondanks de fouten, rariteiten en fratsen die we zelf al gezien hebben, stond het nichtje van Trump op en besloot zaken nog wat verder aan het licht te brengen.

In de hoop dat anderen eindelijk gaan inzien wat voor man Donald Trump is en waarom hij echt niet nog een keer gekozen mag worden.

Ik wist meteen dat ik dit boek moest lezen.

Of zij in haar boek haar punt duidelijk heeft kunnen maken? Je leest het hier!


“In dit onthullende, gezaghebbende portret van Donald J. Trump schetst zijn nicht de duistere geschiedenis van haar familie. Mary Trump bracht haar jeugd grotendeels door in het imposante huis van haar grootouders, waar Donald met zijn broers en zussen opgroeide in een nachtmerrie vol trauma’s, destructieve relaties, verwaarlozing en psychische mishandeling. Ze was persoonlijk aanwezig bij talloze etentjes en de soms grimmige en verwarrende familiebijeenkomsten. Mary vertelt alles: van Donalds plek in de schijnwerpers van de familie tot de verschrikkelijke manier waarop hij zijn vader afdankte toen hij alzheimer kreeg.

Mary’s inzicht en haar familieband zijn cruciaal in deze onthullende biografie, die blootlegt hoe familiepatronen en de schadelijke relatie met zijn vader de beschadigde man hebben gecreëerd die Trump nu is. Alleen een insider kan deze zenuwslopende saga vertellen – en Mary is de enige die bereid is openheid te geven over een van de machtigste en disfunctionele families ter wereld.”


Het boek & de schrijfstijl

Mary L. Trump begint haar verhaal met een proloog waarin zij beschrijft hoe de verjaardagen van haar tantes worden gevierd op het Witte Huis.

In dit proloog schetst zij de reden van het schrijven van dit boek en vertelt ze meteen dat ze een uiteenzetting doet van de jeugd van Donald Trump en waarmee haar boek is onderbouwd.

Te veel en nooit genoeg‘ is verdeeld in vier delen met daarbinnen eigen hoofdstukken en zoals Mary ons beloofd, start ze met de jeugd van haar grootvader.

Het verhaal van Mary bevat een uitgebreide beschrijving van de jeugd van de Trump kinderen en hoe zij zijn opgegroeid met ouders die andere zaken belangrijker vonden dan de kinderen. Vader Fred was een harde zakenman en verwachte dit ook van zijn zoons en moeder Mary, die zich eigenlijk over de meisjes zou moeten ontfermen, was vooral met zichzelf bezig.

De oudste zoon, Freddy, was de vader van Mary. Mary schetst in heldere bewoording zijn leven en hoe hij steeds maar weer niet kon voldoen aan de verwachtingen van zijn vader. Zijn vader die hem hierom terroriseerde in plaats van dat hij hem lief had. Geestelijke mishandeling en treiteren waren aan de orde van de dag en zouden uiteindelijk zijn ondergang worden.

Donald daarentegen leek zo op zijn vader, omdat hij zijn hele leven lang geen enkel ander voorbeeld had gehad, dat hij in achting steeg bij zijn vader en de vrije hand kreeg in alles wat hij wilde.

Mary schrijft in haar boek uitvoerig over het leven van haar ouders en vooral hoe haar vader als volwassen man functioneerde. Als psycholoog weet zij op een goede manier zijn gedrag te verklaren en te onderbouwen, waardoor je heel veel inzicht krijgt in hoe het er aan toe ging bij de familie Trump.

Hiermee wordt ook meteen duidelijk dat de Trump kinderen absoluut geen normale jeugd hebben gehad en dat het sommige ontbreekt aan sociale vaardigheden en inlevingsvermogen.

Mary beschrijft in haar boek schokkende details, die met regelmaat mijn mond heeft doen open vallen. Hoe disfunctioneel deze familie was en is wordt absoluut duidelijk.

Het boek is geschreven op een prettige wijze en gebeurtenissen zijn opgeschreven in chronologische volgorde.

Juist die volgorde laat heel duidelijk zien hoe Donald is geworden wie hij nu is en hoe gevaarlijk het is om zo’n disfunctionele man aan het roer te hebben staan van een supermacht als de Verenigde Staten.

Haar verhaal is heel persoonlijk, omdat Mary ook schrijft wat het met haar heeft gedaan. Om op te groeien in deze familie. Toch weet ze ook heel objectief te kijken naar gebeurtenissen en deze objectief te verwoorden.

Veel Trump aanhangers zeggen dat ze dit geschreven heeft omdat ze onterft is na de dood van haar vader, maar grappig genoeg had Mary dit commentaar al voorzien en geschreven in haar boek.


Conclusie

Mary L. Trump geeft in haar boek ‘Te veel en nooit genoeg‘ een heldere uiteenzetting van het verleden die verduidelijkt hoe de verhoudingen binnen de familie in het heden liggen.

Haar boek is onderbouwd en gestoeld op eigen ervaringen, gesprekken met familie en andere betrokkenen, maar ook met documenten en ander bewijsmateriaal door journalisten, onderzoekers en kennissen.

Dat Mary L. Trump, het nichtje van Donald Trump, het lef heeft gehad om dit boek te schrijven kan ik alleen maar bewonderen.

Dat Donald Trump ongeschikt is als president was mij al duidelijk. Dat hij echt zo gek is als een deur dat bewijst dit boek alleen maar meer.

Persoonlijk hoop ik dat er voldoende Amerikanen zijn die dit boek zullen lezen en zullen nadenken over waar ze op gaan stemmen.

Want wie wil dat Amerika in zijn glorie wordt hersteld, moet niet bij Donald Trump zijn.

Ik vond dit boek persoonlijk absoluut fascinerend. Als je de naam Trump even loslaat, is het vooral een verhaal over een ontwrichte familie. Met de bedoeling te laten zien hoeveel impact een bepaalde manier van opvoeden kan hebben op mensen.


Over de auteur

Mary L. Trump is gepromoveerd aan het Demer Institute of Advanced Psychological Studies en was docent in de vakken traumapsychologie, psychopathologie en ontwikkelingspsychologie. Ze woont samen met haar dochter in New York. Mary is het enige nichtje van Donald Trump.

(Bron: Xander uitgevers)


Ben je net als ik ook zo benieuwd geworden naar het boek van Mary L. Trump? Bekijk het dan zeker via mijn persoonlijke link hier onder!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!