Uitgever: London Books
Vertaald door: Frank van der Knoop & Janet Limonard
Pagina's: 350
Prijs: €22,50
Waardering:⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Martin van Es – Zeg maar Joe

Via London Books mocht ik een exemplaar ontvangen van ‘Zeg maar Joe‘ door Martin van Es en Andrew Crofts.

Eerlijk is eerlijk. De marketing van dit boek hebben ze goed gedaan want het is net uit en op moment van schrijven heeft het al 67 recensies op Hebban.

Maar wat het ‘Joe-project’ nu precies inhoudt? Ik heb geen idee!

Maar hé, als ik een bijdrage kan leveren aan veranderingen in de wereld door het lezen van een boek? Kom maar op!


“Is dit het grootste nieuws van de afgelopen 2000 jaar?
En een mooi perspectief voor de komende 2000?

Een mondiale crisis vanwege een virus, klimaatverandering, overbevolking… De mensheid staat voor enorme uitdagingen. En dat in een wereld waarin we meer dan ooit met elkaar verbonden zijn en tegelijkertijd meer dan ooit verdeeld lijken. Juist nu heeft de wereld behoefte aan één stem, één gids…

En dan hult de aarde zich op een dag plotseling in volledige duisternis. Twaalf minuten lang is het overal ter wereld pikzwart. Zodra de zon weer verschijnt, verschijnt als uit het niets ook een man, Joe, die beweert de zoon van God te zijn. Kan deze Joe wereldleiders, geestelijk leiders en de meest innovatieve denkers op één lijn krijgen om de enorme problemen van de mensheid op te lossen? Kan hij ons ertoe bewegen hem te volgen, voordat het te laat is?”


Het verhaal & de schrijfstijl

Opeens is het overal twaalf minuten donker. De nacht is zwarter dan zwart en de zon is volledig verdwenen.

De wereld is in rep en roer.

Bij het terugkomen van de zon en de sterren, is de wereld in de war en gaan wereldleiders op onderzoek uit.

Sophie is lerares op een school voor kinderen van rijke en belangrijke ouders uit het buitenland in Nieuw- Zeeland.

Als de twaalf minuten van donker voorbij zijn, treft zij buiten een man aan die er uit ziet als een zwerver maar toch ook op Jezus lijkt.

Op een vreemde manier voelt ze zich enorm aangetrokken tot deze vreemdeling en ook een van haar leerlingen, Hugo, voelt dat deze man bijzonder is.

De man stelt zich voor als de zoon van God en als blijkt dat deze man gekomen is om de wereld van de ondergang te behoeden, is het voor Sophie duidelijk dat zij aan zijn zijde moet blijven.

Martin van Es en Andrew Crofts hebben met ‘Zeg maar Joe’ een uniek boek geschreven dat een heel belangrijk onderwerp op een bijzondere manier bespreekbaar maakt.

De terugkeer van de zoon van God lijkt niet realistisch en iets heel onwerkelijks. Maar wie weet of dat niet echt kan gebeuren?

Het wel of niet bestaan van een God, is in ons dagelijks leven nog steeds een groot vraagstuk waar de meningen over verdeeld zijn.

Juist daarom is het ‘Wat als’ in dit boek zo ontzettend gaaf gedaan.

Het verhaal lees je voornamelijk vanuit Sophie en is in verhalende vorm geschreven. Daarnaast worden hoofdstukken afgewisseld door het verhaal van wereldleiders en leiders van veiligheidsdiensten.

Hoe vooral die laatste twee groepen reageren op de gebeurtenissen zijn bijzonder interessant. Hun reactie komt naar mijn mening ook waarheidsgetrouw over.

De boodschap; het beter gaan zorgen voor de aarde om vernietiging tegen te gaan, komt heel duidelijk naar voren in dit verhaal en is voelbaar op alle pagina’s.

De verhalende vorm leest prettig en ik vond het absoluut interessant te lezen hoe de mensen op aarde reageren op Joe, die belangrijke veranderingen in de wereld wil doorvoeren.

Het verhaal zat daarnaast goed in elkaar, ondanks de voorspelbaarheid. De hoofdlijnen zijn natuurlijk op zich niet nieuw.


Personages

Qua personages ging het boek absoluut niet de diepte in naar mijn idee. Dus een echte verbintenis met een personage vond ik niet.

Toch had ik persoonlijk niet het gevoel dat ik hierdoor iets miste, omdat juist hierdoor het grotere geheel nog zichtbaarder werd.

Ik vond Sophie hier en daar iets te ongeloofwaardig over komen, maar ik denk dat dat vooral te maken had met de aantrekkingskracht die Joe op haar had.

Joe zelf vond ik heel bijzonder omschreven. Met name zijn aanpassingsvermogen. Heel duidelijk werd dat hij alles vanaf “boven” goed in de gaten had gehouden waardoor het aanpassen in de huidige wereld gemakkelijker ging.

Joe kiest twaalf personen uit die allen op zijn of haar manier strijden voor veranderingen om een betere wereld te creëren. Ik had graag gezien dat er iets meer verdieping in deze personages zat. Vooral om hun beweegredenen te begrijpen en waarom juist zij die club van twaalf moesten zijn. Het zijn allen wetenschappers en onderzoekers, maar ik had absoluut graag meer verdieping gezien.

Ook is er in dit boek gedacht aan enkele grote geloofsleiders. Deze samensmelting vond ik persoonlijk heel mooi. Ze willen allen hetzelfde, het is ze alleen nooit gelukt om bij elkaar te komen. Dat een man als Joe dit voor elkaar krijgt, was heel bijzonder om te lezen.


Conclusie

Zeg maar Joe’ is een uniek boek binnen een interessant concept van het Joe- Project.

Het geeft een kijkje in iets dat zou kunnen gebeuren en wat dit teweeg zou kunnen brengen.

Wat mij betreft mag er een Joe komen om deze veranderingen door te voeren, want blijkbaar zijn wij mensen en vooral onze wereldleiders niet in staat dit zelf te bewerkstelligen.

De boodschap was helder en duidelijk, maar vooral ook heel mooi. Ondanks de voorspelbaarheid van het verhaal an sich.

Wat het Joe- project verder doet is mij nog niet helemaal duidelijk, maar het heeft mij absoluut nieuwsgierig gemaakt!

Het boek krijgt van mij 4 sterren voor de belangrijke boodschap!


Het Joe-project

We hebben veel uitdagingen als mensheid. Om ze te overleven, zullen wij onze manier van leven radicaal moeten veranderen.

We hebben wereldleiders nodig die we kunnen vertrouwen. Mensen die gemeenschappelijke plannen voor de toekomst willen smeden en uitvoeren en op transparante wijze communiceren.

Er is dringend behoefte aan internationale solidariteit tussen staten, bedrijven, wetenschappers, de media en alle wereldburgers tezamen.

We hebben onmiddellijk een mondiaal reddingsplan nodig, evenals goedwillende en betrouwbare leiders om dit plan uit te voeren.

The Joe Project daagt hen uit de noodzakelijke stappen te zetten en heeft met de roman ‘Zeg maar Joe’ een eerste aanzet gegeven tot het denkproces.

Wil je op de hoogte blijven van The Joe Project? Laat dan hier je gegevens achter: The Joe Project.


De auteurs

Martin van Es

Een écht betere wereld creëren voor onze kinderen en kleinkinderen, is er een belangrijker doel dan dat? Martin van Es geeft in ‘Zeg maar Joe’ zijn ideeën vorm hoe dit zou kunnen en beschrijft in romanvorm wat we als mensheid dan wel radicaal anders zouden moeten doen. Het fascinerende verhaal neemt je mee naar het scenario waarin een eigentijdse, coole Jezus ineens terug zou komen op aarde. Ter voorbereiding interviewde Martin wetenschappers, politici, economen en geestelijk leiders. Hij stelde hen allen dezelfde vraag: wat zou jij doen als je de zeggenschap had over de wereld?

Andrew Crofts is een van ’s werelds bestverkochte ghostwriters met meer dan honderd boeken op zijn naam. Robert Harris citeerde hem uitgebreid in de bestseller ‘Ghost’, de thriller die werd verfilmd met Ewan McGregor als ghostwriter en Pierce Brosnan als ex-premier in Tony Blair-stijl. Andrew publiceert ook eigen romans, meest recentelijk ‘What Lies Around Us’ en ‘Secrets of the Italian Gardener’. Beide boeken putten uit zijn ervaringen met de machtigen en rijken op aarde. www.andrewcrofts.com


Benieuwd geworden naar dit boek? Bekijk het dan via mijn persoonlijke link hier onder!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!