Uitgever: Prometheus
Pagina's: 296
Prijs: €19,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️
Recensies

Marlen Visser – Noodlot

Via mijn Bookstagram account op Instagram werd ik benaderd door uitgeverij Prometheus met de vraag of ik de nieuwe thriller van Marlen Visser wilde lezen.

Ondanks dat ik niet veel van Nederlandstalige auteurs lees, klonk deze thriller wel interessant!

Wat ik er van vond? Je leest het hier!“Het slaperige dorpje Vierschoten staat op zijn kop als de Postcodeloterij-hoofdprijs op zijn enige postcode valt. Journalist Evy Benders ziet er meteen een prachtig artikel in en ze besluit een paar dagen bij haar oom, een Vierschotenaar, te gaan logeren.

Tijdens haar gesprekken met de winnaars en verliezers ontdekt ze al snel dat de verhoudingen binnen het dorp op scherp zijn komen te staan. Maar gaandeweg blijkt ook dat dat alles te maken heeft met een traumatische gebeurtenis die zich enkele jaren eerder in het dorp heeft afgespeeld en waarover nog steeds krampachtig wordt gezwegen. Manuel lijkt wel openlijk te willen spreken over wat er destijds met de veertienjarige Linsey is gebeurd, maar is de getuigenis van deze getroebleerde jongen betrouwbaar? En was de wereldvreemde Benjamin, die destijds is opgepakt, wel de werkelijke dader?

Binnen enkele dagen sluiten de opeenvolgende gebeurtenissen zich als een net om Evy heen en lijkt er geen ontsnappen meer mogelijk.”


Het verhaal & de schrijfstijl

Journalist Evy is op zoek naar een interessant onderwerp voor een uitgebreid artikel.

Er dreigen ontslagen te vallen en Evy wil met iets goeds komen om zichzelf te bewijzen zodat ze niet om haar heen kunnen.

Dan valt de grote Postcode kanjer in het kleine dorpje Vierschoten en lijkt het eens zo rustige dorp volledig van slag te zijn.

Met zo’n klein dorp, heb je immers een groot aantal winnaars, maar zeker ook een hoop verliezers.

Evy ziet hier een goed verhaal in en neemt contact op met haar oom welke in Vierschoten woont, met de vraag of zij bij hem mag komen logeren. Dit zodat zij vanuit daar haar artikel kan schrijven.

Al vanaf het moment dat ze een eerste stap in Vierschoten zet bekruipt haar het gevoel dat niet alles is wat het lijkt.

Kan dat te maken hebben met haar valse start op weg hier naar toe?

Evy denkt een artikel te gaan schrijven over winnaars en verliezers, maar trekt uiteindelijk een beerput open waar je u tegen zegt.

De oh zo vredelievende inwoners van Vierschoten hebben namelijk een hoop op hun kerfstok en de komst van een journalist zien ze dan ook helemaal niet zitten.

Haar komst in Vierschoten zet een reeks gebeurtenissen in gang die Evy doen twijfelen over haar eigen veiligheid. Krijgt ze de onderste steen op tijd boven?

Eerlijk is eerlijk, het onderwerp van een postcode loterij trok mij geenszins. De achterliggende onduidelijkheden en geheimen des te meer!

Ik lees niet graag boeken die zich afspelen in Nederland, maar heel gelukkig voor mij, kon ik dit redelijk goed loslaten in deze thriller van Marlen.

De hoofdstukken van het boek zijn benoemd als dagen en daarbinnen vind je stops tussen bepaalde dagen.

Omdat sommige hoofdstukken met bijbehorende gebeurtenissen nogal doorliepen, zag ik echter niet direct de meerwaarde van deze dagen.

Het verhaal wordt vrijwel meteen in het begin al qua spanning opgebouwd, daar Evy een auto ongeluk aantreft. Daarna ebt de spanning wat weg als zij bij haar oom in Vierschoten is aangekomen.

Al gauw is duidelijk dat zaken niet helemaal pluis zijn in Vierschoten wat de interviews voor Evy wat bemoeilijken. De mensen die wat willen vertellen, vertellen veel, maar nauwelijks over de loterij.

Hier en daar voelde dit enigszins wat onrealistisch aan, omdat een aantal inwoners hun hebben en houden loslaten tegenover een journalist. Daarnaast gingen gebeurtenissen en acties van Evy vrij vlot. Daardoor was er niet overal even voldoende verdieping in het verhaal aanwezig.

Ook haar oom lijkt iets te verbergen, maar ondanks dat Evy getriggerd is om de geheimen van Vierschoten te onthullen, heeft ze hier nauwelijks aandacht voor.

De schrijfstijl van Marlen Visser is overigens absoluut heerlijk.

Het verhaal is geschreven vanuit Evy en door de vlotte schrijfstijl van Marlen vlieg je eigenlijk zo door het boek heen.

Ondanks dat sommige interviews hier en daar de vaart uit het verhaal haalden, zorgden ze wel voor voldoende mystiek rondom gebeurtenissen in heden en verleden. Dit maakte dat een mate van spanning zeker in het verhaal aanwezig is.

Het einde verraste mij enorm. De betrokkenheid van een bepaald persoon zag ik aankomen, maar Marlen weet je in het boek toch op het verkeerde been te zetten waardoor het einde toch als een verrassing kwam!


Personages

Omdat je het verhaal vanuit Evy leest krijg je van haar het meeste mee als personage. Ondanks dat je tussen de regels door meer over haar verleden te weten komt, had ik alleen niet het gevoel haar echt te hebben leren kennen.

Ik miste verdieping in haar karakter en daarnaast ook enige vorm van ontwikkeling. Zelf heb ik dit nodig om een band op te bouwen met een hoofdpersonage.

Evy gaat logeren bij een oom die zij al zeven jaar niet heeft gezien. Alhoewel duidelijk was dat dit in het begin wat ongemakkelijk was voor beide, was er verder in het verhaal nauwelijks aandacht voor en dat vond ik persoonlijk jammer.

De andere personages die voorkwamen in dit verhaal hadden allen een eigen rol te spelen.

Wat ik echter jammer vond was dat de relatie van Danny en zijn vrouw werd benoemd, maar niet verder is uitgewerkt. Hierdoor kreeg ik het gevoel dat bijvoorbeeld zijn hele begrafenis meer een setting voor Evy was dan dat het iets toevoegde.

Dit gold ook voor Manuel. Ik vond hem eigenlijk een super interessant personage en had graag meer van hem en zijn rol in het geheel willen zien.


Conclusie

Ondanks dat ik sommige gebeurtenissen too much vond en de acties van Evy soms onrealistisch, heb ik wel genoten van het verhaal.

Ik vond de spanning opbouw echt wel goed, maar dat had voor mij vooral te maken met het geheimzinnige gedoe van wat er in het verleden is gebeurd.

De schrijfstijl is echt heerlijk en meeslepend. Dit zorgde ervoor dat ik toch wilde weten hoe dit alles zou aflopen.

Ik vond het absoluut een leuk boek voor tussendoor!


Over de auteur

Marlen Visser is auteur en schrijfcoach. Naast haar boeken Stem! (genomineerd voor de Schaduwprijs) en Meesterdeal, schreef zij de succesvolle Storytel Original luisterserie Latte Macchiato.

(Bron: Bol.com)


Ben je benieuwd geworden naar deze Nederlandstalige thriller van Marlen Visser?
Bekijk hem dan via mijn persoonlijke link hier onder!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!