Uitgever: DAS MAG
Pagina's: 319
Prijs: €22,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Lisanne van Sadelhoff – Je bent jong en je rouwt wat

Het laatste boek dat ik in mei las als jurylid van de Hebban debuutprijs 2020, was een boek dat al een tijdje op mijn eigen verlanglijstje stond.

Om die reden en om het feit dat het de meeste aantal pagina’s had, bewaarde ik dit boek voor het eind.


“Toen haar moeder overleed, dacht Lisanne van Sadelhoff (1989) als een typisch kind van haar generatie: er is vast wel een handboek met een helder stappenplan waardoor ik rouwen snel van mijn to-do-list kan schrappen. Guess what: dat was er niet.
Wat er wel was: vrienden die zich prompt tot rouwdeskundigen ontpopten en haar liefdevol bombardeerden met wijsheden en clichés.
Soms schrok ze van wat ze zeiden (“Gelukkig heb je de herinneringen nog’), of was het simpelweg te pijnlijk (“Ik hoop dat je moeder rustig is gestorven’ NEE!!!), een andere keer hielp zo’n opmerking haar juist de dag door te komen (“Je moeder is elke traan waard’).

Het cliché dat Van Sadelhoff kan onderschrijven: “Elk rouwproces is uniek’.
Je bent jong en je rouwt wat is daarom geen handleiding, maar een goudeerlijk boek dat pijnlijk duidelijk maakt dat alles beter is dan zwijgen”


Het boek & de schrijfstijl

Rouw is een proces dat iedereen op zijn of haar eigen manier doorloopt. Ook gaat dit niet volgens vaste stappen en dus nooit volgens het boekje.

Het verlies van een dierbare heeft een grote impact op je leven. En een ieder gaat hier anders mee om.

Lisanne van Sadelhoff schreef een boek over haar rouwproces na het overlijden van haar fantastische moeder. Een vrouw die nog zoveel met haar kinderen mee had moeten maken.

Omdat mijn situatie vergelijkbaar is met die van Lisanne, alleen betrof het in mijn geval mijn vader, wist ik dat dit boek mij op wat voor manier dan ook zou raken.

Ondanks dat rouw iets heel persoonlijks is, ga je hoe dan ook vaak door dezelfde fases heen.

En dat herkende ik in dit boek. Ik heb alle pagina’s die het boek telde gehuild. Hier en daar een lach, maar vooral veel tranen en het luchtte op.

Want het boek dat Lisanne schreef geeft herkenning, maar vooral ook erkenning van het verdriet dat je hebt als je een belangrijk iemand verliest.

Lisanne neemt ons in haar boek mee in haar leven. Ze schrijft over haar verleden, hoe zij is opgegroeid en van voor het overlijden van haar moeder. Er is een tijd van voor en een tijd van na, en beide maken enorm veel indruk.

Lisanne schuwt niet om keiharde waarheden en gedachten op papier te zetten en daar kan ik alleen maar bewondering voor hebben.

“Want het is juist andermans geluk dat me confronteert met wat ik niet heb”.

Lisanne van Sadelhoff

Ik kan alleen maar beamen dat het waar is wat Lisanne schrijft. En dit gaat bijna op voor alles wat een rouwreactie teweeg brengt.

De schrijfstijl van Lisanne is daarnaast toegankelijk, levendig en eerlijk. Het leest weg als een trein maar raakt je tot diep in je hart en in je ziel.


Conclusie

Van de vier boeken die ik las voor de Hebban debuutprijs, is dit wat mij betreft het beste.

Tot mijn grote verbazing heeft zij de shortlist niet gehaald, wat ik persoonlijk onbegrijpelijk vind.

Dit is een boek dat je wat mij betreft zou moeten lezen. Voor jezelf als herkenning en erkenning, maar ook voor anderen om elkaar beter te begrijpen.

Bedankt Lisanne voor jouw verhaal. Ik voel mij weer een stukje minder alleen!


Over de auteur

Lisanne van Sadelhoff (1989) is journalist. Daarnaast schrijft ze elke zaterdag een column voor het AD en werkt ze bij RTL Nieuws. Je bent jong en je rouwt wat is haar debuut, dat 6 februari bij Das Mag Uitgevers verschijnt.

(Bronnen: Uitgeverij Das Mag, www.lisannevansadelhoff.nl.
Foto: Marco de Swart)


Benieuwd geworden naar dit prachtige boek? Bekijk en bestel hem dan nu via mijn persoonlijke link hier onder!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!