Uitgever: Little Brown US
Pagina's: 336
Prijs: €16,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Katrina Leno – Horrid

In augustus probeerde ik mij aan te melden voor een bookbox van OwlCrate.

(Een bookbox, is een abonnement dat je kunt nemen en waarbij je uit verschillende abonnementen kunt kiezen. Bij OwlCrate kun je bijvoorbeeld maandelijks een box ontvangen waarin niet alleen een boek zit met een prachtige limited edition cover, maar ook bookish items geïnspireerd op het thema van die maand).

Het thema van september was ‘A Glorious Haunting’, een heerlijk griezelig Halloween thema dat mij op het lijf geschreven was.

Helaas kwam ik er niet tussen en kwam ik niet van de wachtlijst af.

Het boek wilde ik echter echt ontzettend graag hebben, dus kocht ik het zelf!

Ik kon niet wachten om mijn eerste boek van Katrina Leno te lezen, en hier lees je wat ik vond van ‘Horrid‘.


“From the author of You Must Not Miss comes a haunting contemporary horror novel that explores themes of mental illness, rage, and grief, twisted with spine-chilling elements of Stephen King and Agatha Christie.

Following her father’s death, Jane North-Robinson and her mom move from sunny California to the dreary, dilapidated old house in Maine where her mother grew up. All they want is a fresh start, but behind North Manor’s doors lurks a history that leaves them feeling more alone…and more tormented.

As the cold New England autumn arrives, and Jane settles in to her new home, she finds solace in old books and memories of her dad. She steadily begins making new friends, but also faces bullying from the resident bad seed, struggling to tamp down her own worst nature in response. Jane’s mom also seems to be spiraling with the return of her childhood home, but she won’t reveal why.

Then Jane discovers that the storage room her mom has kept locked isn’t for storage at all–it’s a little girl’s bedroom, left untouched for years and not quite as empty of inhabitants as it appears…. Is it grief? Mental illness? Or something more…horrid?”


Het verhaal & de schrijfstijl

Vlak na de dood van haar vader, verhuist Jane samen met haar moeder Ruth naar haar moeders geboortehuis in Maine.

Zonder geld en middelen, hebben ze geen andere keus dan in het huis te trekken dat haar grootmoeder na haar overlijden aan hen naliet.

Overmand door verdriet, proberen zowel Jane als haar moeder er het beste van te maken. Echter blijkt al gauw dat North Manor niet in een heel beste staat is.

En daarnaast bevat het huis een donkere geschiedenis die er voor zorgt dat ze zich meer dan ooit alleen voelen.

Jane maakt gelukkig al vrij vlug vriendinnen op school, al zijn er ook een aantal die het op haar hebben voorzien en het liefst zien dat ze weer vertrekt.

Ook de moeder van Jane worstelt schijnbaar met haar verleden en het lukt Jane niet om erachter te komen waarom precies.

Als Jane dan ook nog eens een afgesloten kamer in huis ontdekt, waarvan haar moeder zei dat het een opbergruimte is, maar dit niet zo blijkt te zijn, slaan bij Jane de twijfels toe.

Wat heeft haar moeder te verbergen? Wat is er in het verleden gebeurd en waarom voelt het huis zo ontzettend raar en soms zo angstaanjagend aan?

Is het hun verdriet? Is het iets psychisch? Of is het iets veel ergers?

Eerlijk is eerlijk, dit boek was in eerste instantie een echte ‘Cover buy’.

En ook vind ik het niet erg dat ik de OwlCrate editie van dit boek niet heb, want ook deze cover is mooi!

Het boek begint met een duister gedichtje en het boek is verdeeld in delen. Elk deel van het boek begint met een regel uit het gedichtje.

Dit vond ik persoonlijk onwijs tof, omdat het absoluut past bij het verhaal dat steeds duisterder wordt.

De cover van dit verhaal is creepy, maar ik kan je verklappen dat het verhaal dat absoluut ook is.

Een gedwongen verhuizing naar een groot, eng huis met een donkere geschiedenis? De creepy vibes zijn aanwezig!

We volgen het verhaal vanuit Jane, en Jane is niet zomaar een meisje. Er schuilt iets duisters in haar. Haar vader was een van de weinige personen die haar begreep en tot rust kon brengen. En die is er niet meer…

Katrina Leno neemt je mee in een verhaal vol verdriet en rouw, maar weet er een bijzondere en enge draai aan te geven.

Wanneer je iemand verliest, ken je dat gevoel wel dat je overal een soort van “teken” in ziet. En dit gebeurt ook zeker bij Jane.

Wat ik ook een gave toevoeging vond aan dit verhaal waren de boeken. Jawel, hoofdpersoon Jane leest graag en veel. Vooral boeken van Agatha Christie zijn favoriet!

En laten we het er op houden dat niet alleen de boeken, maar vooral ook de pagina’s in het bijzonder een belangrijke rol spelen…….

De schrijfstijl van Katrina is behalve duister en verdiepend ook absoluut vlot. Ze bouwt de spanning in het boek langzaam op en hier en daar lijkt het verhaal een puzzel die schreeuwt om te worden opgelost.

Je weet niet wat er werkelijk speelt en Katrina stelt ontknopingen zo lang mogelijk uit.

Door de opbouw aan spanning blijf je lezen en ontvouwt zich er een super gaaf plot.

Het einde heeft mij het boek met open mond doen dichtslaan, want het verhaal is alles behalve een feelgood en eindigt op een manier die je niet ziet aankomen!


Personages

We lezen het verhaal vanuit Jane en leren haar hierdoor het beste kennen. Katrina heeft ervoor gekozen niet meteen alles prijs te geven van haar hoofdpersonage, dus je groeit samen met Jane in het verhaal.

Je leert verschillende kanten van Jane kennen en vooral haar duistere kant vond ik behoorlijk interessant.

Dit alles valt aan het einde van het boek op zijn plaats.

Heel gaaf gedaan, omdat je niet alleen het verhaal zelf ontdekt, maar ook de achtergronden van de personages!

Ruth, de moeder van Jane, is ook absoluut een interessant personage. In het begin van het boek kun je wellicht nog denken dat haar rol in het verhaal niet zo groot is, maar dat veranderd halverwege het boek toch al vrij snel.

Gelukkig maakt Jane na de verhuizing al snel vrienden op haar nieuwe school met Alana en Susie. Dat maakt haar leven toch net iets draaglijker.

Hun personages, evenals die van haar collega Will, zijn iets minder uitgewerkt, maar hebben zeker aan het einde een rol waar het om de ontknoping gaat.


Conclusie

Voor de maand oktober was ik op zoek naar een lekkere creepy read met een mooi plot.

Die heb ik zeker gevonden met ‘Horrid‘!

Creepy vibes all over the place en het einde vond ik echt briljant! Hier wil ik meer van!

Het is niet alleen een verhaal over verlies en rouw en wat dit met je kan doen, maar ook zeker een verhaal over familie banden en vriendschap. Dit alles verpakt met een spooky en duister lintje!

Een must read wat mij betreft, als je Engels leest en houdt van enge/bijzondere verhalen. Zeker in deze donkere maanden.

Heb je tips voor mij voor vergelijkbare boeken? Laat het mij weten in de comments!


Over de auteur

Katrina Leno was born on the east coast and currently lives in Los Angeles. She is the author of five critically acclaimed novels: The Half Life of Molly PierceThe Lost & FoundEverything All at OnceSummer of Salt, and You Must Not Miss. While she has never eaten an entire book, she admits to tasting a page or two. You can visit her online at katrinaleno.com


Ben je benieuwd geworden naar deze gave creepy Young Adult? Bekijk hem dan zeker via mijn persoonlijke link hier onder!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!