Uitgever: William Morrow & Company
Pagina's: 384
Prijs: €18,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Kate Elizabeth Russell – My Dark Vanessa

Via mijn Bookstagram account, won ik bij VanDitmarbooks een exemplaar van ‘My Dark Vanessa‘.

Ik denk niet dat ik het boek meteen zelf zou hebben opgepakt, maar de samenvatting had absoluut mijn aandacht.

Wat ik van dit bijzondere boek vond? Je leest het hier!


“De slimme, ambitieuze, naar het volwassen leven verlangende Vanessa Wye is vijftien als ze voor het eerst seks heeft met Jacob Strane, haar charmante en geraffineerde 42-jarige leraar Engels.

De allesverterende affaire die volgt isoleert haar van haar omgeving en zal haar nooit meer volledig loslaten. Zeventien jaar later wordt Strane door een andere voormalige leerlinge beschuldigd van seksueel misbruik.

Vanessa is diep geschokt door het nieuws, want haar relatie met Strane, dat was toch ware liefde? Wanneer de oud-leerlinge contact met Vanessa opneemt komt zij voor een onmogelijke keuze te staan. Houdt ze vast aan het geloof in haar tienerherinneringen of herdefinieert zij het grootste liefdesverhaal van haar leven en haar seksuele ontwaken?”


Het verhaal & de schrijfstijl

Vanessa is veertien als zij naar een privé middelbare school gaat. Ze verlangt ernaar zelfstandig te zijn en haar eigen leven te leiden. Als ze op haar vijftiende en tevens in haar tweede leerjaar een nieuwe leraar voor Engels krijgt, veranderd haar leven in korte tijd opzienbarend.

Haar leraar Engels, Jacob Strane, is onder de indruk van haar werk maar ook van haar persoonlijkheid. Dit streelt het ego van de jonge Vanessa. Ingepalmd door Strane, verliest zij zichzelf steeds meer in zijn charmes en zijn wereld. Het is alleen hun twee tegen de rest van de wereld die hun liefde niet begrijpt.

Haar relatie met Strane vervreemd haar van haar omgeving en haar familie. Tot er een moment komt dat de wereld in haar eigen bubbel met Strane uit elkaar klapt.

Misbruikt en emotioneel mishandeld probeert Vanessa haar leven de zeventien jaren na de gebeurtenissen nog steeds op de rails te krijgen. Emotioneel nog steeds verbonden aan Strane.

Totdat er meisjes op staan en hem beschuldigen van seksuele intimidatie en aanranding. Vanessa is geschokt door dit nieuws. Dit gaat toch niet over de man die zij kent?

Als een oud student contact opneemt met Vanessa met de vraag om bijval, weet ze dan ook niet wat te doen en schieten zeventien jaar aan herinneringen aan haar voorbij.

Ontwaakt Vanessa uiteindelijk uit een droom die nooit heeft bestaan?

My Dark Vanessa‘ is geschreven vanuit Vanessa en start in 2017 met een post van een oud studente op Facebook.

We maken vervolgens al vlug kennis met Vanessa en hoe zij over dit nieuws denkt.

Het boek maakt telkens een switch tussen heden en verleden wat maakt dat je een compleet beeld krijgt van wat er zich heeft afgespeeld. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je het verband begrijpt tussen datgene dat Vanessa is overkomen en wie zij nu is.

Omdat het verhaal een actueel “me too” thema bevat met misbruik, sluit het aan bij veel actuele echte verhalen. Dat Kate Elizabeth Russell dit als thema heeft uitgekozen vind ik gedurfd. Wat mij betreft verdiend het ook zeker respect.

Want alhoewel dit een fictief verhaal is, leest het alsof alles waargebeurd is. Daarnaast zijn details walgelijk en gruwelijk, maar door de wijze van schrijven wil je weten hoe het verder gaat en hoe het afloopt.

Het feit dat een persoon zoveel macht heeft over een jong meisje en haar zo weet te manipuleren dat zij denkt dat het normaal is, is zowel absurd als fascinerend.

Het verhaal zat technisch absoluut goed in elkaar en ook een goed plot was aanwezig. De opbouw in het verhaal is goed gedaan. Ik vind dit boek absoluut bijzonder.

Kate Elizabeth maakt ook verwijzingen in haar verhaal naar bepaalde literatuur. Boeken aanbevolen door Strane aan Vanessa, maar ook boeken waarop dit verhaal gebaseerd is.

Dit heeft mij absoluut doen besluiten om het boek ‘Lolita‘ van Vladimir Nabokov eens te lezen.


Personages

We lezen het verhaal vanuit Vanessa en daardoor kun je je verplaatsen in haar personage. Doordat je haar gevoel en gedachten leest, begrijp je ook waarom Strane juist haar heeft uitgekozen. Dit maakt het verhaal overigens des te schrijnender. Je wilt Vanessa weghalen, waarschuwen en beschermen tegen het kwaad.

Ook Jacob Strane is absoluut een goed personage in dit boek. Zijn manipulatieve gedrag is niet alleen duidelijk leesbaar, maar je voelt het ook echt.

Kate Elizabeth heeft haar personages in dit boek echt goed uitgewerkt. Je kunt vragen stellen bij de wijze van handelen van de ouders en school van Vanessa, maar eerlijk is eerlijk, dit gebeurt in het echt dus ook gewoon zo. Dat maakt het verhaal juist zo bijzonder krachtig.


Conclusie

Ondanks dat het raar is om te zeggen, heb ik van het boek genoten. Kate Elizabeth Russell neemt je mee in een verhaal dat echt is. Het is een verhaal van vele vrouwen en meisjes dat verteld wordt. Alleen is Vanessa fictief.

Het is daardoor een verhaal dat je niet kunt wegleggen omdat je wordt meegezogen in een rollercoaster aan emoties, gedachten en gebeurtenissen.

Kate heeft het aangedurfd een pijnlijk verhaal op papier te schrijven en ook nog een boodschap mee te geven.

Ik ben absoluut onder de indruk. En nog eens extra om dat dit haar debuut novel is! Wat mij betreft een aanrader!


Wat vind jij van boeken die actuele onderwerpen verweven in het verhaal? Een goede zaak, of vermoeid het je soms ook omdat inmiddels iedereen het doet? Laat het mij hier onder weten in de reacties!


Benieuwd geworden naar het boek? Hij is zowel in het Engels als het Nederlands beschikbaar!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!