Uitgever: BestofYABooks (van Goor)
Vertaald door: Willeke Lempens
Pagina's: 288
Prijs: €19,99
Waardering:⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Karen McManus – Familie liegt nooit

Karen McManus is onder liefhebbers van YA thrillers inmiddels wel bekend. Eerder schreef ze de boeken ‘Twee kunnen een geheim bewaren…als er een dood is’, ‘Een van ons liegt’ en ‘Eerlijk duurt het langst’.

Familie liegt nooit’ was echter mijn eerste kennismaking met Karen, dus ik was echt ontzettend benieuwd!

Of mijn eerste Karen McManus aan mijn verwachtingen voldeed lees je in deze recensie.

(Met dank aan uitgeverij BestofYABooks mocht ik een recensie exemplaar ontvangen. Dit heeft echter geen enkele invloed op mijn mening)


“Intrige, bedrog en lang verborgen familiegeheimen

Jonah, Milly en Aubrey Story zijn neef en nichten, maar ze kennen elkaar amper en ze hebben zelfs hun oma nog nooit ontmoet. Deze rijke vrouw leeft een teruggetrokken bestaan en onterfde hun ouders voordat ze werden geboren. Dus wanneer ze alle drie een brief ontvangen waarin ze worden uitgenodigd om in de zomer op haar resort op een klein eiland te komen werken, zijn ze verrast… en nieuwsgierig.

Hun ouders zijn het over één ding eens: niet gaan is geen optie. Dit zou de kans kunnen zijn om weer bij hun grootmoeder in de gunst te komen. Maar wanneer ze op het eiland aankomen, wordt meteen duidelijk dat zij andere plannen met hen heeft. En langzaam maar zeker begint het drietal te beseffen hoe mysterieus – en duister – het verleden van hun familie is.

De hele Story-familie heeft geheimen. Wat hen jaren geleden uit elkaar heeft gedreven is nog niet voorbij – en deze zomer zullen Jonah, Milly en Aubrey de gruwelijke waarheid ontdekken.


Het verhaal & de schrijfstijl

Wat doe je als je rijke oma je uitnodigt om tijdens de zomervakantie op haar vakantiepark te komen werken?

Precies, liever niet gaan.

Jonah, Aubrey en Milly zijn neef en nichten en hebben elkaar niet meer gezien sinds ze heel klein waren. Ook kennen zij hun oma niet, die hun ouders onterfden nog voor dat zij geboren waren.

Als zij alle drie een brief krijgen van hun oma waarin ze worden uitgenodigd om met haar kennis te komen maken en voor haar te komen werken in de zomer, zien ze het geen van allen zitten om hier op in te gaan.

Echter, denken hun ouders hier heel anders over en laten hen geen keus. Ze gaan, met zijn drieën.

Aangekomen op het eiland waar hun oma woont, blijken er al meteen allerlei zaken niet te kloppen. Buiten het feit dat niemand op de hoogte was van hun komst, lijkt het alsof het eiland nog meer geheimen rondom de Story familie verbergt.

Lukt het de nieuwe generatie Story’s om de geheimen te ontrafelen, hun oma te leren kennen en de familiebanden weer aan te halen?

Familie liegt nooit’ is afwisselend geschreven vanuit de perspectieven van Milly, Aubrey en Jonah vanuit de eerste persoon. Het eerste hoofdstuk begint vanuit Milly.

Daarnaast zijn er enkele hoofdstukken geschreven vanuit Allison, die plaatsvinden in het jaar 1996.

Wat ik direct heel waardevol vond aan het verhaal vanuit verschillende perspectieven, is de achtergrond informatie die je krijgt en daarmee de verdieping.

Niet alleen lees je hoe ze reageren op de brief van hun oma, ook lees je hoe hun thuissituatie is en hoe zij als persoon zijn.

Je krijgt hierdoor een prettige uitleg rondom familie banden en die geven een compleet beeld.

De hoofdstukken zijn niet al te lang waardoor het boek vlot leest. De afwisseling tussen de personages maakt het verhaal daarnaast dynamisch.

Ik ben absoluut fan van de schrijfstijl van Karen. Niet alleen is het vlot geschreven, maar ook bouwt ze direct het een en ander qua spanning op.

We hebben namelijk niet alleen het verhaal van de plotselinge onterving en de oma die de personages niet kennen, ook hebben zij zo hun eigen geheimen vanuit thuis.

Karen neemt je in haar boek mee naar een wel heel bijzondere familie die meerdere geheimen heeft. De vraag is natuurlijk wat belangrijker is. Het verbergen van een geheim? Of je familie steunen?

Het verhaal zit heerlijk in elkaar en heeft absoluut geen saaie verhaallijn. Door onverwachte wendingen blijft het spannend en wil je weten wat er is gebeurd in het verleden en hoe het zich uiteindelijk oplost.

Ondanks dat een enkel punt in de ontknoping voor mij wat onrealistisch overkwam en mijn vraag niet bevredigend werd beantwoord in het boek, heeft Karen mijn aandacht echt wel weten vast te houden en verrast met het plot!

Het boek sluit af met een tof epiloog vanuit Jonah, die een belangrijke vraag openlaat. Ik hou van dit soort eindes en het laat mij zeker nog lang nadenken over het boek.


Personages

Milly, Aubrey en Jonah zijn de belangrijkste personages in dit boek. Ondanks dat ze familie zijn van elkaar, kennen ze elkaar niet.

Toch zijn ze gedwongen om met elkaar de zomer door te brengen in de buurt van hun al even geheimzinnige oma.

Alle drie de personages hebben een geheel eigen karakter en Karen heeft haar personages echt goed uitgewerkt.

Doordat je vanuit hun perspectieven leest, leer je meer over henzelf maar ook hoe zij naar de anderen kijken. Ik heb daar echt oprecht van genoten.

Ik denk dat Aubrey absoluut mijn favoriet is in dit boek.

Mede door de hoofdstukken vanuit Allison in het verleden, krijgen we een duidelijk beeld van de familie Story.

Broers Anders, Adam, Archer en zus Allison hebben zo hun eigen karakters en hun verleden. Het feit dat Karen hier uitgebreid aandacht aan besteedt maakt het verhaal meer dan rond en compleet.

En tevens blijkt maar weer, dat kinderen niet altijd op hun ouders hoeven te lijken.

Ik ben in ieder geval echt blij met de wijze waarop Karen haar personages uitgewerkt en verdiept heeft!


Conclusie

Het is altijd spannend om voor het eerst kennis te maken met een auteur.

Maar vanwege het toffe verhaal, de fijne schrijfstijl, de goed uitgewerkte personages en het plot, ben ik absoluut van plan de andere boeken van Karen McManus ook te gaan lezen!

Familie liegt nooit‘ vond ik echt een gave YA thriller die voor mij in ieder geval alles had wat ik zocht!


Over de auteur

Karen McManus is marketing- en communicatieprofessional. Haar debuut, Een van ons liegt, stond meer dan een jaar op de New York Times-bestsellerlijst en is vertaald in 38 talen. Als ze niet aan het schrijven of aan het werk is, houdt ze ervan om samen met haar zoontje op reis te gaan.


Ben je benieuwd geworden naar deze toffe YA thriller? Bekijk hem dan eens via mijn persoonlijke link hier onder!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!