Uitgever: De Fontein
Vertaald door: Lia Belt
Pagina's: 304
Prijs: €20,99
Waardering:⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Karen Dionne – Geworteld in het kwaad

In 2019 las ik het debuut van Karen Dionne, ‘Dochter van het moeras‘.

Ik vond het absoluut een interessant boek, al had ik hier en daar mijn vraagtekens bij het genre en de verdieping.

Toen ik zag dat Karen Dionne een tweede boek uitbracht, wist ik dat ik het moest lezen om haar nog een kans te geven.

Met andere ogen ben ik in dit boek gedoken.

(Ik mocht van uitgeverij de Fontein een recensie exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie)


“Al jarenlang leeft Rachel in een psychiatrische inrichting, als straf voor de moord op haar ouders, die ze als kind pleegde. Maar wanneer ze door een journalistiek onderzoek nieuwe details over de moorden ontdekt, keert ze terug naar de blokhut in het afgelegen moerasgebied waar ze met haar ouders en zus woonde.

Terwijl Rachel zich steeds meer herinnert over wat er echt gebeurde op de dag dat haar ouders werden vermoord, beseft ze dat de geschiedenis en de geheimen die ze met haar zus deelt, misschien wel het allergrootste gevaar vormen…”


Het verhaal & de schrijfstijl

Rachel leeft al jarenlang vrijwillig in een psychiatrische inrichting, omdat zij er zeker van is haar ouders per ongeluk te hebben vermoord.

Alhoewel de autoriteiten hier anders over denken, is Rachel ervan overtuigd aangezien zij al jaren geplaagd wordt door dezelfde herinnering.

Wanneer een journalist contact met haar opneemt en haar de politierapporten laat lezen, begint Rachel te beseffen dat haar geheugen haar misleid kan hebben.

Om de waarheid te achterhalen en daarnaast hopelijk haar herinneringen aan die bewuste dag terug te krijgen, keert zij terug naar het huis waar zij met haar ouders en zus opgroeide.

Hier ontdekt ze dat niet alles is wat het lijkt en dat je hersenen vreemde dingen met je kunnen doen.

Het boek begint met een hoofdstuk vanuit Rachel in het heden. Hierin leren we de, wat excentrieke, Rachel kennen en natuurlijk de reden waarom zij in een inrichting woont.

Zo’n lange vrijwillige opname als die van Rachel kan wellicht wat onrealistisch overkomen, maar zelf kon ik dit goed loslaten.

Vanaf hoofdstuk vier, maken we kennis met Jenny, de moeder van Rachel. De hoofdstukken vanuit Jenny zijn geschreven in het verleden. Deze hoofdstukken zorgen voor een mooie verdieping en ontwikkeling in het verhaal.

Vanaf dit hoofdstuk wordt afgewisseld tussen Rachel en Jenny, heden en verleden. Tot het verhaal van Jenny aan een eind komt.

De afwisseling tussen heden en verleden geeft precies de juiste verdieping en daarnaast een compleet beeld van de familie en het drama dat hen overkomt.

Laat ik allereerst benoemen dat wanneer je een thriller verwacht waarin de dader onbekend is, je de verkeerde verwachtingen hebt. De dader is vrij voorspelbaar.

Dit maakt deze thriller niet slecht.

Karen Dionne richt zich met haar thriller namelijk op het psychologische aspect binnen een excentrieke familie die een duister geheim met zich meedraagt.

En ondanks enige voorspelbaarheid, weet Karen Dionne absoluut de spanning op te bouwen en vast te houden. Dit door middel van het toevoegen van externe factoren en twists.

Met deze thriller duik je echt een dramatisch familie verhaal in en dit maakt dat deze thriller anders is dan anderen.

Aangetrokken tot het drama binnen deze familie, wil je absoluut doorlezen. Ondanks dat je je hier en daar kunt afvragen of bepaalde keuzes weliswaar wel of niet realistisch zijn.

Karen Dionne heeft een heerlijke vlotte en beschrijvende schrijfstijl waardoor het geen enkele moeite kost de omgeving en gebeurtenissen voor je te zien.

Daarnaast is Karen Dionne een auteur die zich fantastisch kan verplaatsen in haar personages en daarnaast psychologische problematieken goed weet te omschrijven.

Dit maakt dat de thriller op bepaalde punten zeer beklemmend aanvoelt. En zeker in combinatie met de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt.

De volgende thema’s vind je terug in deze thriller: Moord, psychiatrische problematiek, familie, verraad.


Personages

Daar we het verhaal lezen vanuit Rachel en moeder Jenny, krijgen we uiteraard het meest mee van hun gedachten.

De hoofdstukken vanuit Jenny in het verleden vond ik behoorlijk intens.

Hier komt namelijk heel duidelijk naar voren welke band Jenny heeft met haar kinderen, wat dit doet met haar als moeder en hoe zij naar de toekomst kijkt. We zien hier een sterke moeder die vecht voor haar kinderen, maar ook voor keuzes komt te staan die een moeder niet wil maken.

Deze hoofdstukken waren absoluut mijn favoriet.

Rachel zien we zowel als kind en als volwassene terug, en hier en daar zien we zeker wel karakterontwikkeling.

Helaas, omdat zij zo lang opgenomen is geweest in een inrichting, mis ik de volwassen Rachel een beetje.

Gelukkig maken zeker de laatste hoofdstukken meer dan goed.

Ook andere personages hebben een geweldige rol in dit verhaal en juist door deze personages, vind je de spannende twists terug.

Persoonlijk had ik meer uitwerking en verdieping willen zien in het personage van Charlotte, de zus van Jenny.

Hoewel zij een belangrijke rol speelt, wordt haar handelen niet uitgelegd.

Diana was echt mijn favoriet en ik vind het fantastisch hoe Karen haar heeft neergezet en heeft vormgegeven!


Conclusie

Thrillers heb je in allerlei variaties. En ‘Geworteld in het kwaad‘ is geen standaard thriller.

Als je opzoek bent naar een thriller die zich richt op de vraag ‘Wie heeft het gedaan?’ dan ben je met deze thriller aan het verkeerde adres.

Dat maakt deze thriller niet slecht, maar juist uniek. Omdat het heel fijn afwijkt van al die andere thrillers.

En als je dit boek één ster geeft, dan heb je echt de essentie van het verhaal niet begrepen.

Voor mij stond het psychologische aspect absoluut bovenaan bij deze thriller, en juist de wreedheid ervan heeft mij overtuigd van mijn eindoordeel!

Ik vind dit tweede boek van Karen Dionne absoluut beter dan het eerste en haar ontwikkeling als auteur is duidelijk te zien.

Kom maar op met de volgende!


Over de auteur

Karen Dionne debuteerde met Dochter van het moeras, een thriller die gevolgd werd door Geworteld in het kwaad. Ze woonde jarenlang in de wildernis van Upper Peninsula, Michigan. Tegenwoordig woont en werkt ze in Detroit.

(Bron: Uitgeverij de Fontein)


Ben je benieuwd geworden naar de thrillers van Karen Dionne? Bekijk ze dan via onderstaande links.

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!