Uitgever: Kluitman
Vertaald door: Linda Broeder
Pagina's: 192
Prijs: introductieprijs van €10,- t/m 30 september 2021
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

K.R. Alexander – Het poppenhuis

Let’s go back in time!

Kennen jullie de Kippenvel serie nog van R.L. Stine?

Kippenvel was een heerlijke serie van spannende horrorverhalen voor de jeugd. Opgegroeid in de jaren 90, was ik groot fan van deze heerlijke serie en ik verslond boek na boek. Ik weet zeker dat mijn liefde voor horror hier is ontstaan.

Toen uitgeverij Kluitman aankondigde met een nieuwe spannende serie te komen die vergelijkbaar zou zijn met de Kippenvel serie, wist ik één ding zeker: deze wil ik lezen!

Het poppenhuis‘ van K.R. Alexander is het eerste deel in de nieuwe serie ‘Horrorland‘ en belooft een spannend verhaal te worden.

(Van uitgeverij Kluitman mocht ik een exemplaar ontvangen in ruil voor mijn eerlijke mening)


“Josie verhuist samen met haar moeder en zusje Anna naar haar oma, die aan de rand van een bos woont. Oma Jeannie houdt er wel een paar rare regels op na. Laat nooit de ramen openstaan als het donker is. Neem geen poppen mee het huis in. En ga nooit, maar dan ook nooit, naar het huis in het bos.

Maar wat als Josies nieuwe beste vriendin Vanessa precies in dat ene huis in het bos blijkt te wonen? Wat volgt is een bloedstollend verhaal over vriendschap, zwarte magie en heel veel angstaanjagende poppen.”


Het verhaal & de schrijfstijl

Wanneer Josie samen met haar moeder en zusje Anna noodgedwongen verhuist naar haar oma, wordt haar één ding duidelijk: hier hoort zij niet thuis.

Haar oma woont aan de rand van het bos en gedraagt zich vreemd. Is het ouderdom? Of is er meer aan de hand?

Bij aankomst maakt oma Jeannie meteen duidelijk dat er drie regels zijn. Eén, geen ramen open laten staan als het donker is. Twee, neem geen poppen mee het huis in en drie, ga absoluut nooit naar het huis in het bos.

Ervan overtuigd dat haar oma het niet allemaal meer op een rijtje heeft, schenkt Josie nauwelijks aandacht aan wat haar oma zegt.

Totdat ze er achter komt dat haar nieuwe vriendin Vanessa in een vreemd huis in het bos woont. Het huis en de omgeving voelen vreemd aan en Josie weet zeker dat ze iemand haar naam hoort roepen.

Is haar verbeelding op hol geslagen door de rare woorden en waarschuwingen van haar oma?

Het poppenhuis‘ is het eerste deel van een gloednieuwe spannende jeugdserie van uitgeverij Kluitman. ‘Horrorland’.

Vanaf de eerste pagina’s ging ik direct terug in de tijd. Meteen was de heerlijke Kippenvel vibe aanwezig.

In dit boek vertelt Josie ons haar verhaal vanuit de eerste persoon. Haar verhaal, de verhuizing en de geheimzinnige en vreemde waarschuwingen van haar oma, zorgen direct voor een heerlijke spanning in het verhaal.

De schrijfstijl van K.R. Alexander is heerlijk vlot en beeldend. Door zijn beschrijvingen van omgeving en gebeurtenissen ben je echt daar waar Josie ook is. Het koste mij dan ook geen enkele moeite om mij in te leven.

Dit jeugdboek heeft uiteraard fijne korte hoofdstukken die maken dat het boek heerlijk weg leest. Daarnaast ben ik ook fan van het taalgebruik. Want ondanks dat het een jeugdboek is, is het ook heel toegankelijk voor volwassenen.

De verhaallijn is echt heel tof en de opbouw aan spanning is absoluut goed gedaan. Het einde gaf mij kippenvel.

Dit verhaal is natuurlijk een heerlijk griezelverhaal. Toch vind je in het verhaal ook thema’s terug als familie en vriendschap. K.R. Alexander heeft dat absoluut mooi verwerkt.

Als volwassene kun je natuurlijk enige op en aanmerkingen hebben waar het gaat om uitwerking en verdieping. Ook het einde van het boek ging voor mij als volwassene iets te snel. Het voelde wat abrupt en had van mij zeker iets meer moeilijkheden mogen bevatten.

Maar wanneer ik mij verplaats in de doelgroep en daarmee ook refereer aan mijn eigen gevoel van vroeger, is dit boek voor de jeugd meer dan goed uitgewerkt. Leesplezier gegarandeerd!


Personages

Daar Josie het hoofdpersonage is en het verhaal geschreven is vanuit haar perspectief, leren we haar het beste kennen.

We zien een vlotte jonge meid die het verschrikkelijk vindt om naar ‘the middle of nowhere’ te moeten verhuizen.

We zien daardoor herkenbaar gedrag, doordat ze zich afzet tegen haar moeder en ook de regels van oma maar vreemd vindt.

Wat ik interessant vond aan de uitwerking van haar personage, waren de emoties die wat mij betreft goed werden overgebracht. Zo was duidelijk hoe eenzaam zij zich voelde op haar nieuwe school en zich een buitenbeentje voelde.

Josie heeft ook een zusje, Anna. Anna is een stuk jonger dan Josie. De zusjes hebben een mooie band samen die door de spannende gebeurtenissen in het verhaal op scherp komt te staan. Toch wordt ook in dit verhaal duidelijk hoe belangrijk familie is.

Oma Jeannie vond ik een onwijs interessant personage en mijn volwassen mening vraagt om meer verdieping en uitwerking wat haar betreft. De jeugdversie van mijzelf heeft echter niet veel gemist. Dit omdat mijn focus op Josie en Anna lag.

Ook nieuwe vriendin Vanessa zorgt voor een heerlijke geheimzinnige vibe in dit verhaal Je weet dat er iets niet helemaal klopt, maar hoe de vork precies in de steel zit blijft lange tijd onduidelijk. Dat zorgt zeker voor wat interessante wendingen in dit verhaal.

Beryl vond ik een super tof personage. Ze werd beeldend beschreven en in combinatie met al die enge poppen, bezorgde mij dit kippenvel!


Conclusie

Wat heb ik genoten van dit eerste boek in deze nieuwe spannende serie!

Ik ging terug in de tijd en herontdekte het genre waar ik als kind zo gek op was.

Het poppenhuis‘ heeft wat mij betreft alles wat ik zoek in een horror jeugdboek. Toffe en stoere personages, spanning, bovennatuurlijke aspecten, horror en een enge omgeving.

Het plot vond ik verrassend en daarnaast heeft het een einde wat je kippenvel bezorgt. Ik ben zeker niet teleurgesteld in mijn verwachtingen en kijk nu al uit naar het volgende boek in deze serie.

Dit boek is voor de jeugd vanaf tien jaar. Maar ik kan je vertellen dat ik met mijn drieëndertig jaar absoluut genoten heb van dit heerlijke spannende verhaal van K.R. Alexander.

Uitgeverij Kluitman had hun nieuwe horror serie niet beter kunnen beginnen!

Via de website van K.R. Alexander kwam ik er overigens ook achter dat hij YA boeken en boeken voor volwassenen schrijft. Ook hier ben ik zeker nieuwsgierig naar geworden.


Over de auteur

K.R. Alexander is het pseudoniem van fantasyschrijver Alex R. Kahler. Onder de naam K.R. Alexander schrijft hij spookachtige horrorverhalen, bestemd voor jonge lezers die op zoek zijn naar enge en spannende verhalen. ‘The Collector’ (de Engelse editie van ‘Het poppenhuis’) heeft in 2019 de Ohio Buckeye Children’s & Teens book Award gewonnen.

(Bron: Uitgeverij Kluitman)
Dit najaar (oktober en november) verschijnen nog twee delen in deze spannende nieuwe serie! Zo kunnen we ‘Verdronken‘ van K.R. Alexander verwachten en ‘Ik zal je vinden‘ van Daka Hermon!


Benieuwd geworden naar dit eerste boek in de Horrorland serie? Tot en met 30 september heeft dit eerste deel, ‘Het poppenhuis’, een introductieprijs van €10,-.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!