Uitgever: HarperCollins
Vertaald door: Karin de Haas
Pagina's: 432
Prijs: €19,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Julie Kagawa – De IJzerraaf (The Iron Fey – Evenfall 1)

Nooit eerder las ik een boek van Julie Kagawa. Haar boeken stonden echter wel al lange tijd op mijn lijstje.

Maar je kent het wel, zoveel boeken en zo weinig tijd.

Toen HarperCollins mij vroeg of ik haar nieuwste boek ‘De IJzerraaf‘ wilde lezen, moest ik heel even nadenken. Het is namelijk het begin van een nieuwe serie, maar eigenlijk is het wel een spin-off serie van de Iron Fey serie, welke ik dus niet gelezen heb.

Toch klonk het verhaal te gaaf om te laten liggen, en mijn ervaring? Die lees je hier.

(Van HarperCollins mocht ik een exemplaar ontvangen in ruil voor mijn eerlijke mening)


“Robin Goodfellow. Puck. Gehate en geliefde schelm, grappenmaker, raaf… en de rechterhand en nar van koning Oberon uit Een Midzomernachtdroom. Er doen de wildste verhalen over hem de ronde, maar in De IJzerraaf vertelt hij eindelijk zijn eigen verhaal.

Er is iets gaande in Nimmernimmer. Puck hoort de geruchten voor het eerst op de goblinmarkt, waar een oude vriend zijn hulp inroept. Wanneer hij erachter komt wat er door de onverschilligheid van de mensen ten opzichte van de natuur is wakker gemaakt, weet hij dat hij onmiddellijk in actie moet komen. Samen met oude en nieuwe vrienden neemt hij het op tegen een vijand die zo machtig is, dat die al het leven in de sterfelijke én onsterfelijke wereld bedreigt…”


Het verhaal & de schrijfstijl

In ‘De IJzerraaf‘ is het tijd voor het verhaal van Robin Goodfellow. De gehate maar ook geliefde nar van de Koning van het Zomerhof.

En Robin, Puck genoemd door vrienden, heeft behoefte om zijn eigen verhaal te vertellen.

Wanneer Puck nietsvermoedend rondstruint op de goblinmarkt, loopt hij een oude vriend tegen het lijf die hulp nodig heeft.

Iets duisters waart rond in Nimmermeer. Iets duisters dat het slechtste in de daar wonende wezens naar boven haalt.
Samen met oude en nieuwe vrienden gaan ze de strijd aan om zowel de sterfelijke als de onsterfelijke wereld te redden. Maar wanneer Puck ook het slachtoffer wordt van de duisternis, is het nog maar de vraag of de groep sterk genoeg is om elkaar te steunen.

Zoals ik al aangaf, heb ik de Iron Fey serie niet gelezen. In ‘De IJzerraaf‘ werd meteen duidelijk dat dit een spin-off is van die serie. Toch is het boek prima los te lezen. Julie Kagawa geeft je in het verhaal middels Puck, diverse terugblikken naar gebeurtenissen in het verleden. Voor mij dus zeer prettig. Toch zou ik je aanraden eerst de Iron Fey boeken te lezen, omdat je op die manier toch een fijn compleet beeld krijgt.

De IJzerraaf‘ is verdeeld in drie delen en die delen geven een duidelijke tijdlijn aan in het verhaal.

Het boek begint met een eerste hoofdstuk waar we het verleden van Robin Goodfellow induiken en ontdekken hoe hij bij de Zomerkoning in dienst is gekomen.

In de hoofdstukken daarna volgen we Robin (dan inmiddels Puck genoemd) in het heden. We lezen zijn verhaal vanuit hem, geschreven in de eerste persoon.

Wat ik direct heel fijn vind aan de schrijfstijl van Julie Kagawa, is dat ze beeldend schrijft en voldoende informatie geeft. Zeker wanneer dit je eerste boek van haar is. Ondanks dat het een spin-off is, neemt ze je mee in de world building en laat ze middels terugblikken en gebeurtenissen in het verleden goed zien wat zich heeft afgespeeld en wat er speelt in heden.

De hoofdstukken in het heden worden nu en dan afgewisseld met hoofdstukken in het verleden vanuit Robin. Deze geven een compleet beeld van zijn personage en daarmee van zijn persoonlijke verhaal.

Julie Kagawa begint haar boek op een rustig tempo en laat ons fijn kennis maken met Puck.

Anders dan bij andere boeken over Fae, merk je in dit boek heel erg dat Julie haar best heeft gedaan de sterfelijke moderne wereld te betrekken in het land van de Fae. Hier en daar zien we dan ook zeker moderne technische snufjes terug die ons niet onbekend zijn.

De spanning in het verhaal bouwt langzaam op wanneer een vriend Puck om hulp vraagt. Het gevoel van avontuur ontstaat vervolgens direct en sleept je mee het verhaal in.

Hier en daar ging het avontuur iets te snel voor mij en had ik graag iets meer gezien in de uitwerking, maar het is niet dat ik mij er aan stoorde.

Dit YA Fantasy verhaal is niet alleen een verhaal over de strijd tussen goed en kwaad. Julie Kagawa heeft mooie boodschappen in het verhaal verweven zoals, vriendschap, vergeving en vooral ook jezelf en je eigen gevoelens erkennen. En wat ik het meest bijzondere vond was haar boodschap over hoe wij met de wereld omgaan. Maar hier ga ik verder geen spoilers over verklappen natuurlijk!

Prachtig mooi gedaan wat mij betreft!

Het verhaal sluit af met een prachtig epiloog dat nog veel moois voor de toekomst voorspelt, en ik kan zeker niet wachten op het vervolg.


Personages

Ik heb geen idee hoe en vanuit wie de boeken van de Iron Fey serie geschreven zijn. Voor de lezers van deze boeken zal het een feestje van herkenning zijn om oude personages terug te zien, en vooral Puck beter te leren kennen.

Vanaf de eerste pagina was ik direct gecharmeerd van Puck. Het is een leuk en vlot personage die houdt van grappen en sarcastische opmerkingen. Omdat dit boek echt gericht is op zijn verhaal, heeft Julie veel aandacht besteedt aan zowel het heden als verleden van Puck.

Dit alles kwam heel mooi samen en ik kan niet anders dan beamen dat zij qua uitwerking aan alles heeft gedacht.

Ook is er een duidelijke ontwikkeling in zijn personage te zien. Zijn verleden zal altijd een onderdeel van hem zijn, en de ontwikkeling die hij doormaakt in zijn weg naar acceptatie is mooi beschreven.

Ook de andere aanwezige personages in dit verhaal, de reisgenoten van Puck, waren wat mij betreft prima uitgewerkt.

Met name de nieuwe personages. Vergeten Fae Nyx en IJzerpaard Kolenvreter.

Dat Julie Kagawa een hoop fantasie heeft was mij inmiddels duidelijk, en ze heeft met beide personages echt iets heel tofs uitgewerkt. Vooral Nyx leren we beter kennen door het vertellen van haar geschiedenis.

De personages die de lezers kennen vanuit de Iron Fey serie, zoals kat Grimalkin, de Vergeten Koning, de IJzerkoningin en de IJzerprins, worden als vanzelfsprekend minder uitgewerkt in dit boek.


Conclusie

Waarom ik nooit eerder de boeken van Julie Kagawa heb gelezen? Ik heb werkelijk geen idee!

Ik heb absoluut genoten van mijn eerste boek. En ik weet nu al dat ik ook van de andere boeken ga genieten!

Julie Kagawa heeft een heerlijke fantasie en in combinatie met haar prachtige schrijfstijl is dit absoluut een heerlijke YA fantasy geworden.

Haar verhaal en personages zijn net even anders dan al die andere verhalen over Fae en dat maakt deze boeken weer uniek.

Zelf kan ik erg objectief lezen en genieten van boeken die anders zijn. Zo nu en dan struin ik na het schrijven van mijn eigen recensie het internet af naar andere meningen.

Hier en daar zag ik voorbij komen dat mensen het afraden om dit boek te lezen als je fan bent van Sarah J. Maas en Holly Black.

Zelf krijg ik altijd de kriebels van dat soort opmerkingen, omdat ik het niet met elkaar te vergelijken vind.

De Iron Fey serie is niet te vergelijken met de boeken van Maas en Black. En misschien is Julie Kagawa “netjes” in romantische relaties, maar het is dan ook echt een YA fantasy.

Wat mij betreft is het absoluut een serie die de moeite van het lezen waard is en zorgt voor een hoop leesplezier!

De world building is heel gaaf en alle personages hebben wel iets om van te houden. Zeker omdat ze niet perfect zijn.

Ik heb er oprecht van genoten!


Over de auteur

Julie Kagawa is de auteur van bestsellerseries als The Iron FeyBlood of Eden, de Talon Saga en Schaduw van de vos. Ze is geboren in Sacramento en opgegroeid op Hawaï. Ze begon al met schrijven toen ze nog op school zat. Om haar fans te ontmoeten reist ze de hele wereld over. De IJzerraaf is het eerste deel van een nieuwe trilogie: The Iron Fey: Evenfall.


Ben je benieuwd geworden naar dit boek en/of de andere boeken van Julie Kagawa? Bekijk ze dan eens via mijn persoonlijke links hier onder voor meer info. (De Iron Fey Serie is opnieuw uitgebracht met prachtige nieuwe covers!)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!