Uitgever: Moon Young Adult
Vertaald door: Maren Mostert
Pagina's: 368
Prijs: €21,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Julia Drake – Wat de zee vertelt

“Hij was veel beter dan een magische walvis: hij had me gesteund in een periode dat ik mezelf moest zien te redden, en daarna was hij mijn vriend gebleven.”


Via uitgeverij Moon mocht ik een prachtig recensie exemplaar ontvangen van ‘Wat de zee vertelt’ door Julia Drake.

Het boek kwam prachtig verpakt aan, inclusief een kleine flessenpost! Meteen verliefd! En zeg nou zelf… Vanwege die cover kun je hem sowieso niet laten liggen toch?


“De leden van de familie Larkin zijn niet alleen enorme geluksvogels, ze zijn bovenal doorzetters. Of tenminste, dat is wat de lange, grappige en muzikale Violet en haar briljante, gevoelige broertje Sam altijd verteld werd.

Toen het schip Lyric bij de kust van Maine zonk en alle passagiers verdronken, was hun betovergrootmoeder Fidelia de enige die wist te overleven. Ze zwom naar de kust, werd ter plekke verliefd en stichtte het dorpje Lyric. Rampen lijken de familie echter te achtervolgen. Zo blijft Violet uit de bocht schieten door met de verkeerde mensen te feesten, en tot overmaat van ramp doet Sam op een mooie zomerdag een zelfmoordpoging.

Terwijl Sam behandeld wordt, wordt Violet naar Lyric gestuurd. Wanhopig overweegt ze hoe ze de situatie recht kan zetten, en slechts één oplossing borrelt naar boven: ze moet en zal het scheepswrak vinden waar Sam en zij over fantaseerden toen ze kinderen waren.

De plaatselijke amateurgeschiedkundige Liv Stone schiet haar te hulp bij de jacht naar het wrak. Liv, met haar sprankelende intelligentie en waakzame grijze ogen, ontwaakt iets in Violet wat ze niet eerder heeft gevoeld. Of ze de Lyric zullen vinden of niet, de reis die Violet maakt en de inzichten die ze onderweg opdoet, zouden zomaar het begin van haar redding kunnen zijn…”


Het verhaal & de schrijfstijl

Wanneer Sam, het broertje van Violet, een zelfmoordpoging pleegt en Violet voor de laatste keer volledig uit de band springt, wordt zij naar haar oom Toby in Lyric gestuurd.

Sam wordt opgenomen en Violet brengt haar zomer door in het plaatsje waar haar familiegeschiedenis is ontstaan.
Als vrijwilliger gaat ze aan de slag in het plaatselijke aquarium en probeert ze daarnaast haar familiegeschiedenis te ontrafelen.

Als ze in het aquarium vriendschap sluit met de oh zo knappe Orion, heeft ze er niet één maar meteen vier nieuwe vrienden bij in Lyric.
Liv, weet alles van de geschiedenis van Lyric. En ze wil net zo graag als Violet ontdekken hoe het stadje is ontstaan en wat het ware verhaal is achter de liefde waardoor het stadje zijn naam heeft gekregen.

Samen duiken ze de geschiedenis in en proberen ze het wrak te vinden van het gezonken schip de Lyric om zo de waarheid boven tafel te krijgen.

Violet hoopt met het vinden van het wrak ook dat ze haar broertje Sam kan helpen zich weer beter te voelen. Het is altijd hun wens geweest dit samen te ontdekken. Nu moet Violet dit zelf doen. Red zij hiermee het leven van Sam en haarzelf? Of blijven de achtervolgende familie rampen gehandhaafd?

Het verhaal begint met een proloog waarin de familie geschiedenis wordt verteld van Violet. Een prettig stukje achtergrond dat een goed beeld geeft van het verleden.

Het verhaal wordt vertelt vanuit Violet en door de wijze van schrijven, met hier en daar een gekke zijsprong in de gedachten van Violet, leef je met haar mee.
Violet is een creatief persoon en Julia Drake heeft dit op bijzondere wijze weten te verwoorden, door hoofdstukken toe te voegen die lijken op een soort toneelstuk. Maar die in werkelijkheid de gedachten van Violet zijn.

Persoonlijk vond ik het onwijs gaaf dit op deze manier te lezen.

Julia Drake gebruikt prachtige woorden en zinnen die zo nu en dan het verhaal een poëtisch gevoel geven. Ik hou er van!

Het verhaal heeft een duidelijk begin, midden en prachtig einde. Via de gedachten van Violet kom je meer te weten over haar verleden, over haar ouders, haar broertje Sam en het waarom ze naar Lyric is gestuurd.
Deze informatie maakt het verhaal compleet en maakt dat het heerlijk weg leest zonder achter te blijven met vragen.

Omdat het een Young Adult betreft, is het niet verrassend dat er ook liefde in het boek voorkomt. Alhoewel ik deze verliefdheid/liefde halverwege het boek zag aankomen, vind ik de manier waarop ze beschreven is bijzonder prachtig. Ik vond dit zo ontzettend hartverwarmend!

Thema’s die in dit boek sterk naar voren komen zijn; familie, vriendschap, persoonlijke ontwikkeling, rouw, depressie, suïcide en liefde.

De thema’s zijn absoluut met zorg behandeld in dit boek en de zwaardere onderwerpen heeft Julia toch iets luchtiger kunnen doen overkomen zonder afbreuk te doen aan de impact.

Het verhaal is hartverwarmend en ontroerend.


Personages

Doordat het verhaal verteld wordt vanuit Violet, leef je met haar mee. Violet is geen braaf meisje geweest en in haar verhaal zie je hoe graag zij wil veranderen en wat zij hiervoor doet. Soms zelfs enorm drastisch.

Haar vriendschap met Orion, Liv, Felix en Mariah is naar mijn idee ontzettend bijzonder. Het lijkt alsof Violet eindelijk mensen heeft gevonden waarbij zij zichzelf kan zijn.

Wanneer Sam persoonlijk in beeld verschijnt, zie je hoe Violet haar best doet om haar broer te beschermen. Ook zie je hier de ontwikkeling die zij heeft doorgemaakt vanaf het moment dat zij aankwam in Lyric.

Van alle personages kan ik wel zeggen dat ze voldoende zijn uitgewerkt in dit verhaal. Er is aandacht besteed aan hun verleden, maar ook zeker aan hun karakter. Ik vind de wijze waarop Julia dit gedaan heeft ook heel mooi.


Conclusie

De zelfmoordpoging van Sam en daarnaast ook de ontwikkeling waar Violet zich doorheen worstelt, maken het verhaal emotioneel.
Maar door de wijze van schrijven, vooral met naar mijn idee poëtische woorden, maken het een prachtig geheel.

Het is een verhaal dat mij geraakt heeft. Juist omdat er veel facetten van het dagelijks leven en bijzondere thema’s in verweven zitten.

De liefde voor een broer vond ik prachtig, maar ook de vriendschap en de liefde. Julia Drake heeft een prachtig boek geschreven.

Het is een prachtig ontroerend verhaal over een ontwrichte familie die elkaar weer vindt, een liefdevolle relatie tussen broer en zus en een nieuwe hartverwarmende liefde.

“Er was niets wat ons gezin zou helen, omdat beter worden van binnenuit kwam, de wil om door te gaan, om te blijven proberen. Overleven was een queeste op zich: we moesten er keer op keer voor kiezen. We moesten uit de zee aan land krabbelen, en er elke dag opnieuw voor kiezen dit te doen, zodat we almaar beter werden in overleven en doorzetten.
Om kiezel voor kiezel een heel kiezelstrand te maken van alle ontelbare kleine mooie momenten, net zo lang tot we op een zaterdag in Maine plotseling stopten, om ons heen keken en dachten: blij dat we hier zijn, dat we zíjn.”


Heb jij een broer of zus? En zo ja, wat is jouw relatie met hem en/of haar?


Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!