Uitgever: Boekerij
Vertaald door: Saskia Taggenbrock
Pagina's: 336
Prijs: €19,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Jérôme Loubry – Toevluchtsoord

Na vele lovende woorden over dit internationale debuut van Jérôme Loubry, moest ik het boek absoluut zelf beoordelen!

(Van uitgeverij Boekerij mocht ik een recensie exemplaar ontvangen in ruil voor mijn eerlijke mening)


“De jonge journalist Sandrine heeft haar grootmoeder nooit gekend. Als ze hoort dat de vrouw is overleden, wil ze graag de plaats bezoeken waar haar grootmoeder vrijwel haar hele leven heeft gewoond: een eiland voor de Franse kust. Sandrine reist af naar het koude, grijze eiland en maakt kennis met de bewoners. Die zijn daar, net als haar grootmoeder, in 1946 komen wonen en er nooit meer weggegaan.

Al snel realiseert Sandrine zich dat de bewoners een gruwelijk geheim bewaren. Er is destijds iets vreselijks gebeurd, want de bewoners zijn na al die jaren nog steeds doodsbang. Iets weerhoudt ze ervan het eiland te verlaten, alsof ze gevangenen zijn… Steeds sterker vermoedt Sandrine dat ook zijzelf door iets of iemand in de gaten wordt gehouden. Iemand die misschien ook een rol heeft gespeeld in de onfortuinlijke dood van haar grootmoeder.

Wanneer inspecteur Damien Bouchard te horen krijgt dat er een jonge vrouw op het strand is aangetroffen, treft hij haar zwaar getraumatiseerd en onder het bloed aan. De vrouw, die Sandrine heet, beweert een vreselijke ontdekking te hebben gedaan op een eiland niet ver van de Franse kust.

Het probleem? Niemand heeft ooit van dat eiland gehoord.”


Het verhaal & de schrijfstijl

Wanneer Sandrine krijgt te horen dat haar grootmoeder is overleden, besluit ze naar het eiland te gaan waar haar grootmoeder heeft gewoond.

Daar maakt ze kennis met de laatste en excentrieke bewoners van het eiland.

Beetje bij beetje ontdekt ze meer over het leven van haar grootmoeder, al blijkt dat sommige zaken beter geheim hadden kunnen blijven.

Sandrine krijgt steeds meer het gevoel dat de huidige bewoners iets gruwelijks verbergen.

Als de journalist die ze is, begint de drang naar informatie te kriebelen en gaat zij tegen beter weten in op onderzoek uit.

Wanneer inspecteur Damien Bouchard een melding krijgt dat er een vrouw gevonden is op het strand, van top tot teen onder het bloed, gaat hij er als een speer op af.

In het ziekenhuis vertelt zij hem echter een wel heel vreemd verhaal over een eiland en diens bewoners.

Het eiland waar de vrouw echter over spreekt, bestaat niet.

Is de vrouw getraumatiseerd? Of bestaat er toch een eiland waar zich gruwelijke dingen hebben afgespeeld?

Toevluchtsoord’ begint in september 2019 waar François Villemin zijn studenten meeneemt in een wel heel fascinerende zaak.

Het boek is verdeeld in vier delen. De hoofdstukken hebben daarnaast een prettige lengte waardoor het fijn vlot lezen is.

Jérôme heeft een fijne schrijfstijl en meteen vanaf het eerste hoofdstuk is de onderhuidse spanning aanwezig.

Het verhaal vindt plaats in zowel 1949 als 1986 en wordt afwisselend verteld vanuit Sandrine, Valérie, Damien en Véronique.

Vanwege de verdeling van het boek in delen en daarnaast de wisselende perspectieven, krijg je een compleet en verdiepend beeld van het verhaal en de personages.

Het boek sluit af met een hoofdstuk vanuit François Villemin en in dit hoofdstuk komen alle verhaallijnen samen.

Jérôme’s schrijfstijl vind ik persoonlijk fenomenaal. Niet alleen omdat hij beeldend schrijft en spannende elementen toevoegt aan zijn verhaal, maar ook omdat hij je continu op een goede manier in de war brengt.

Toevluchtsoord’ is geen actie thriller, maar een thriller waarbij de spanning zit in de personages en de psyche.

Op de momenten dat je denkt alles door te hebben, verrast Jérôme je door een geheel andere weg in te slaan. Dit boek is dan ook met recht een geweldige psychologische thriller!

Jérôme heeft zijn verhaal op zodanige wijze uitgewerkt, dat je van de ene verbazing in de andere valt. Niets lijkt te zijn wat je in eerste instantie dacht.

Met deze uitwerking, werkt hij toe naar een ongelooflijk gave plottwist dat mij na het lezen ervan deed zwijgen.

Thema’s die in dit boek zijn verwerkt: rouw, vrijheidsberoving, misbruik, mishandeling en trauma’s.


Personages

Het verhaal kent verschillende personages.

Echter, hen uitgebreid toelichten, zou kunnen betekenen dat ik spoilers weg zou geven. Iets wat ik niet wil en nooit doe in mijn recensies.

Jérôme heeft echt geweldig interessante personages in zijn verhaal, waarvan Sandrine en Damien het beste zijn uitgewerkt.

Bij beide personages voel je dat er geheimen aanwezig zijn, en deze worden beetje bij beetje onthuld naarmate het verhaal vordert.

Wat ik wel kan zeggen, is dat ik enorm onder de indruk ben van de manier waarop Jérôme Loubry zijn personages heeft vormgegeven. Hoe ze allen hun eigen rol in het verhaal hebben en hen daarnaast ook een interessante ontwikkeling laat doormaken.


Conclusie

Laat je bij deze thriller niet misleiden door de personages. En vergeet alles wat je denkt te weten.

Jérôme Loubry heeft namelijk een geweldige psychologische thriller geschreven die je achteraf echt moet laten bezinken.

Ken je de term ‘mindfuck’? Dat is precies de juiste omschrijving voor het gevoel dat dit boek je geeft, en ik hou er van!

De spanning is in het gehele verhaal aanwezig. Het sluimert met je mee, hoofdstuk na hoofdstuk.

Je wilt weten waar het verhaal naartoe gaat, wat de waarheid is. En je voelt het verlangen om alle geheimen te ontrafelen.

Jérôme Loubry verrast je keer op keer in zijn verhaal door de geweldige wendingen en twists en laat ook zaken aan je eigen verbeelding over.

Dit is geen actie thriller, maar een thriller waarbij je wordt meegenomen in de psyche van de mens.

Een thriller die onvoorspelbaar is en ontzettend fascinerend.

Eentje die een briljant uitgedacht einde heeft dat mij overtuigde van mijn eindoordeel.

Als je houdt van psychologische thrillers dan is dit echt jouw boek!


Over de auteur

Jérôme Loubry debuteerde in 2018 met Le douzième chapitre. Inmiddels heeft hij verscheidene thrillerprijzen op zijn naam staan, waaronder de prestigieuze Prix Cognac, en verschijnt zijn werk in acht landen. Toevluchtsoord geldt als zijn internationale doorbraak. Ook de tv-rechten zijn inmiddels verkocht.


Ben je benieuwd geworden naar deze gave thriller? Bekijk hem dan via mijn persoonlijke link hier onder.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!