Uitgever: Atlas Contact
Pagina's: 264
Prijs: €21,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Jeroen Brouwers – Cliënt E. Busken

Soms moet als je als boekblogger en recensent uit je comfortzone stappen.

In dit geval voor mij flink uit mijn comfortzone.

Toen ik het boek van Jeroen Brouwers online voorbij zag komen, en daarnaast hoorde dat het bij ‘De Wereld Draait Door‘ was uitgeroepen als boek van de maand februari, was mijn interesse gewekt.

Een boek als ‘Cliënt E. Busken‘ ligt buiten mijn comfortzone, omdat ik geen lezer van literatuur ben.

Toch was ik juist heel benieuwd hoe ik dit boek zou ervaren en met welk gevoel het mij zou achterlaten.

Met dank aan uitgeverij Atlas Contact mocht ik een recensie exemplaar ontvangen en mag ik jullie mee nemen in de wereld van ‘Cliënt E. Busken‘.


“In “Cliënt E. Busken’ van Jeroen Brouwers zit de hoofdpersoon vastgegord in zijn rolstoel op de gesloten afdeling van een instelling waar hij tegen zijn zin verblijft en denkt, piekert, maalt en bedoelt.

Hij zegt niets en misschien is er iets mis met zijn gehoor, maar van wat om hem heen gebeurt blijft hij een scherp waarnemer en inwendig voorziet hij zijn medebewoners en het personeel van snerpend commentaar. Ongericht wentelen zijn gedachten door elkaar en bewegen zich van verontwaardiging en machteloos verzet tegen zijn situatie via troebele herinneringen naar megalomanie.

“Cliënt E. Busken’ beschrijft een dag van zijn verblijf in de psychiatrische instelling. Navrant en hilarisch openbaart zich een warrig geestesuniversum.”


Het verhaal & de schrijfstijl

Zoals de synopsis hierboven beschrijft, bevat dit boek letterlijk een beschreven dag uit het leven van cliënt E. Busken tijdens zijn verblijf in een psychiatrische instelling.

Cliënt E. Busken is een man op leeftijd, die na een val in zijn eigen woning, terecht is gekomen in een instelling voor mensen met een psychiatrische stoornis. Bij dhr. E. Busken is onder andere Alzheimer geconstateerd, al ervaart hij dit zelf absoluut niet zo.

E. Busken praat niet, beweegt niet, maar denkt heel veel. En dat is wat we in dit boek terug lezen.

Vanaf de eerste pagina zit je in het hoofd van dhr. Busken en zweef je mee met zijn gedachten die zo mooi op het papier verwoord zijn. Het lijkt zo nu en dan een onsamenhangend verhaal te zijn, maar tussen de regels door kom je veel te weten over het leven van dhr. Busken en hoe hij de wereld om zich heen ervaart.

Verwacht in dit boek geen dialoog. Of in ieder geval geen dialoog die je gewend bent uit andere boeken.

Literatuur is een genre dat ver buiten mijn comfortzone ligt. Vaak weet ik niet goed te bevatten wat ik lees en vind ik het lastig er een oordeel over te geven.

Wat ik daarom heel bijzonder vond, was dat Jeroen Brouwers mij in zijn boek wist mee te nemen in een denkwereld van een persoon die al heel lang zichzelf niet meer is.

Het zijn lange zinnen, het gaat van de hak op de tak. Maar mede door het fenomenale woordgebruik van Jeroen Brouwers is het onmogelijk weg te leggen. Je verdwijnt in de woorden op het papier zonder enkele onderbreking.

En alhoewel de gedachten van dhr. E. Busken alle kanten opgaan, zit er absoluut een rode draad in het boek verweven die je ontroert tot aan het einde.

In eerste instantie had ik niet verwacht iets te voelen bij dit boek. Maar door het gebruik van de juiste woorden, de setting, de schrijnende maar ook de hilarische gedachten van cliënt E. Busken, word je echt meegenomen in zijn wereld en raakt het je.


Conclusie

Uitstapjes maken naar dit genre doe ik dus niet vaak.

En als ik het dan doe, is het heerlijk een pareltje te vinden, die ondanks dat het warrig lijkt, een goed verhaal bevat en je ontroert.

De woorden en de zinnen die Jeroen Brouwers gebruikt zijn fenomenaal wat mij betreft. Wat een prachtig taalgebruik!

De manier waarop hij speelt met de woorden die wij kennen maar niet lijken te horen is ontzettend mooi.

Het kijkje dat hij met dit boek geeft in de gedachten van een vreemde is briljant. Daarnaast ben ik absoluut meteen anders gaan kijken naar de mensen om mij heen.

Ja, aan de lange zinnen en de gedachten die snel verspringen moest ik even wennen. Maar dat is wat het boek meteen ook zijn charme geeft.

Ik kan in ieder geval concluderen dat dit uitstapje buiten mijn comfortzone goed heeft uitgepakt en dat het boek zeker nog even blijft hangen.


Over de auteur

“Jeroen Brouwers (1940) brengt zijn kindertijd door in Indië. Na de Japanse invasie belandt hij in het Japanse interneringskamp Tjideng. In 1948 komt Brouwers naar Nederland, waar hij tot zijn zeventiende in katholieke kostscholen verblijft. Na zijn dienstplicht werkt hij enkele jaren in de journalistiek.In 1964 debuteert hij met de verhalenbundel ‘Het mes op de keel’.

(Bron: Atlas Contact)


Ben je benieuwd geworden naar het boek van Jeroen Brouwers? Bekijk hem dan via onderstaande link!

Heb jij het boek gelezen en wil je hierover met mij in gesprek? Laat dan even een berichtje hieronder achter!

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!