Uitgever: Little Brown UK
Pagina's: 432
Prijs: €15,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Jenny Colgan – The Bookshop on the Shore

Toen ik vorig jaar mijn liefde voor het lezen weer terug vond, was Jenny Colgan een van de (voor mij) nieuwe auteurs die ik ontdekte en mijn hart ging absoluut sneller kloppen van haar boeken.

Helaas laten de Nederlandse vertalingen soms lang op zich wachten en ongeduldig als ik ben, lees ik de meeste boeken van Jenny Colgan dan ook in het Engels, hun originele taal.

Via Little Brown UK, de uitgever van de boeken van Jenny, kreeg ik de kans een recensie exemplaar te ontvangen van haar laatste nieuwe boek: ‘The Bookshop on the Shore’! (Juni 2019).

Je kunt je vast voorstellen hoe blij ik daarmee was! Ik werk graag met uitgeverijen samen, en als dit ook met buitenlandse uitgeverijen lukt, is dat natuurlijk een droom die uitkomt!

Ga met mij in deze recensie mee naar Schotland, een oud en groot huis en een omgeving die absoluut adembenemend is…


“Escape to the Scottish Highlands where a tiny bookshop perches on the edge of a loch.

Zoe is a single mother, sinking beneath the waves trying to cope by herself in London. Hari, her gorgeous little boy is perfect in every way – except for the fact that he just doesn’t speak, at all.
When her landlord raises the rent on her flat, Zoe doesn’t know where to turn. Then Hari’s aunt suggests Zoe could move to Scotland to help run a bookshop. Going from the lonely city to a small village in the Highlands could be the change Zoe and Hari desperately need. Faced with an unwelcoming boss, a moody, distant bookseller named Ramsay Urquart, and a band of unruly children, Zoe wonders if she’s made the right decision.

But Hari has found his very first real friend, and no one could resist the beauty of the loch glinting in the summer sun. If only Ramsay would just be a little more approachable…”


Het verhaal en de schrijfstijl

Zoe is een alleenstaande moeder van een prachtige zoon, Hari. Hari is perfect maar kan nog steeds niet praten. Hij zegt geen enkel woord ondanks zijn leeftijd van 4 jaar.
Zoe en Hari wonen in Londen in een armzalige buurt en moeten de eindjes aan elkaar knopen. Jaz, de vader van Hari, is nauwelijks in beeld en steunt Zoe vrijwel in niets.
Als de huisbaas de huur van het kleine appartement omhoog gooit wordt het voor Zoe onmogelijk er nog langer te blijven.
Geen idee hebbende wat nu te doen en waar ze naartoe moet, stelt de tante van Hari voor dat Zoe en Hari naar Schotland vertrekken om een vriendin van haar te helpen met haar rijdende boekwinkel en een baan aan te nemen als au pair bij een wel heel bijzonder gezin.

In Schotland gaat er een wereld voor beide open. Niet alleen de omgeving maar ook de mensen zijn anders dan ze gewend zijn. Ook het weer is niet wat Zoe had verwacht. Dit alles in combinatie met twee lastige bazen en een stel verwende kinderen doen Zoe zich afvragen of ze wel de juiste keuze heeft gemaakt door hierheen te komen.
Als Hari zijn eerste echte vriendje maakt, is het voor Zoe duidelijk dat ze voor Hari alles zal doen om er het beste van te maken.

Is dit een droom die eindelijk uit komt? Of wordt dit een totale ramp?

Je leest het antwoord absoluut in dit boek, dat tot aan het einde toe boeit en je niet meer loslaat!

Jenny Colgan heeft echt een heerlijke manier van schrijven. Net als in haar voorgaande boeken is de omschrijving van omgeving en gebeurtenissen beeldend en heb je zelf weinig fantasie nodig om er een voorstelling van te kunnen maken!

De boeken van Jenny Colgan zijn absolute feel good boeken, ondanks de wat zwaardere thema’s. In dit geval zien we de thema’s familie, moederschap, vriendschap, hechtingsproblematiek en rouw terug in dit verhaal.
En uiteindelijk alleen maar een hele hoop liefde! Ik houd er van!

Omdat je weet dat het een feel good is, kun je zeggen dat het einde voorspelbaar is, maar toch weet Jenny weer heerlijk te verrassen met moeilijkheden en onverwachte wendingen!

Het boek wordt geschreven vanuit voornamelijk Zoe, maar je word ook meegenomen door Nina die we kennen van een eerder boek van Jenny Colgan: “Little shop of happy-ever-after“.

Hierop wil ik meteen zeggen dat dit boek absoluut geen vervolg op “Little shop of happy-ever-after” is, maar dat het wel heel leuk is om de hoofdpersonen uit dat verhaal terug te zien en te lezen hoe het met hen gaat!

Dit boek is er absoluut weer een om heerlijk weg te dromen en jezelf te begeven in de prachtige omgeving van de Schotse Hooglanden!

Jenny weet je aandacht vast te houden in het verhaal en de combinatie met boeken (een verhaal over boeken) is gewoon weer heerlijk!
Deze staan toch wel echt altijd hoog op mijn lijstje!

Het mysterieuze verhaal rondom de verdwijning van de vrouw van Ramsay blijft lang verborgen en pas helemaal aan het einde krijgen we daar de ontknoping van te lezen! Er wordt behoorlijk naar toe geleefd in het boek, dus dat maakt het wat mij betreft ondanks het feel good toch onvoorspelbaar!


Personages

Zoals eerder al genoemd wordt het verhaal hoofdzakelijk verteld vanuit Zoe, hier en daar wat passages van Nina en uiteindelijk ook enkele gedachten vanuit Ramsay.

Zoe is op mij overgekomen als een werkelijk sterke vrouw en moeder in dit verhaal. Zij krijgt wat mij betreft alle credits en Jenny Colgan heeft wederom een fantastisch hoofdpersonage neergezet!
Je kunt wat mij betreft alleen maar houden van Zoe en haar kleine jongen Hari!

Zoals ook eerder benoemd, komen we Nina ook tegen in dit verhaal. Voor lezers van “Little shop of happy-ever-after” geen onbekende, voor degene die dat boek nog niet hebben gelezen een leuke kennismaking!

Nina had mijn hart gestolen als personage in het andere boek, in dit boek vond ik haar iets minder vriendelijk overkomen.
Zeker gezien het feit dat zij net als Zoe vanuit een lastige omgeving is verhuisd naar de onbekende Schotse Hooglanden.
Iets meer sympathie voor Zoe had er wel mogen zijn vind ik!

Ook in dit boek weer heerlijk mannelijk schoon, hoe kan het ook anders!
Ik wacht echt met smart op verfilmingen van haar boeken, want dit zijn echt van die mannen waar wij vrouwen van dromen!

Wat ik heerlijk vind aan de personages van Jenny Colgan, is dat alle personages altijd passende karakters hebben. Dit overtuigd mij er absoluut van dat zij echt aan onderzoek en ontwikkeling doet. Personages zijn eigenzinnig, hebben een verhaal te vertellen en maken ontwikkelingen door! Love it!


Conclusie

Fan van Jenny Colgan?
(Of Fan van Jill Mansell? Fan van Veronica Henry en al die andere auteurs die feel good schrijven met karakter?)

Zet dit boek dan absoluut op je TBR lijstje erbij! Voor de Nederlands lezers hoop ik echt dat men gaat opschieten met de vertalingen van haar boeken, want dit is echt weer een pareltje!

Het heeft alles; liefde, drama, geluk, omgeving, personages!

Aanrader en wederom weer 5 sterren omdat er wat mij betreft gewoon niets mis is met dit geweldige verhaal!
Fan? Het nieuwste boek van Jenny Colgan lezen?
Schaf het dan zeker aan via mijn persoonlijke link hieronder!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!