Uitgever: Little Brown UK
Pagina’s: 416
Prijs: €9,41 (Bookdepository)
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Jenny Colgan – Little Beach Street Bakery

‘Little Beach Street Bakery’ (2014) is nog niet zo heel lang geleden vertaald naar en uitgegeven in het Nederlands door uitgeverij Luitingh Sijthoff. In het Nederlands is dit boek bekend als ‘De Kleine Bakkerij aan het Strand’.

De boeken van Jenny Colgan zijn zo ongeveer de eerste boeken die ik las in het Engels. Haar schrijfstijl is absoluut heerlijk en haar feel good verhalen doen mij denken aan de boeken van Jill Mansell, alhoewel de personages over het algemeen wel iets ouder zijn.

‘Little Beach Street Bakery’ lag eigenlijk al een jaar te wachten op mijn TBR stapel, en door de Nederlandse versie op Instagram, werd ik getriggerd om het boek eindelijk eens te gaan lezen!


“Polly Waterford is recovering from a toxic relationship. Unable to afford their flat, she has to move miles away from everyone, to a sleepy little seaside resort in Cornwall, where she lives alone above an abandoned shop. And so Polly takes out her frustrations on her favourite hobby: making bread.

But what was previously a weekend diversion suddenly becomes far more important as she pours her emotions into kneading and pounding the dough, and each loaf becomes better and better. With nuts and seeds, olives and chorizo, with local honey (courtesy of local bee keeper, Huckle), and with reserves of determination and creativity Polly never knew she had, she bakes and bakes and bakes . . .
And people start to hear about it. Sometimes, bread really is life . . . And Polly is about to reclaim hers.”


Het verhaal

Polly is herstellende van een heftige break met haar voormalige vriend Chris. Het bedrijf dat ze runden is failliet gegaan en beide raakten alles kwijt dat van waarde was.
Polly kan hun appartement niet meer betalen en haar zoektocht naar een goedkoop appartement in de buurt levert niets op.
Noodgedwongen verhuisd ze naar een klein dorpje aan de kust, naar een klein en vervallen appartement boven een leegstaande bakkerij.

Om haar frustraties te boven te komen start ze met haar hobby, waar ze al jaren niet aan toe is gekomen; het bakken van vers brood.

Haar talent voor bakken gaat algauw rond in het dorp en Polly krijgt het aan de stok met Mrs. Manse, de eigenaresse van de enige bakkerij in het dorp. Overigens lijkt Mrs. Manse een stuk chagrijn van een vrouw waar blijkbaar het hele dorp enige schrik voor heeft.

Met geen inkomen en geen toekomstbeeld probeert Polly haar dagen te vullen met haar hobby, alhoewel stiekem, en sluit zij onverwachts vriendschap met Neil. Een wel heel bijzondere persoonlijkheid!

De mensen in het dorp beginnen Polly steeds beter te leren kennen en Polly begint zich thuis te voelen in het dorp, een plaats waarvan ze dacht dat het een tijdelijke oplossing zou zijn.
Maar wat als Polly verliefd wordt en ontdekt dat ze echt goed is in wat ze doet? Moet ze dan nog wel teruggaan naar een omgeving die nu zo vreemd aanvoelt?

Jenny Colgan heeft met deze heerlijke zomerse roman weer een verhaal geschreven dat alle kanten op gaat.
Haar achtergrond onderzoek en daarmee de uitwerking van de omgeving is weer fenomenaal! Jenny neemt je weer helemaal mee naar een andere omgeving en door haar beschrijvingen daarvan zie je alles zo voor je. Je voelt en ruikt de zilte zee lucht, zeker wanneer een storm over het dorpje raast.

Evenals de omgeving heeft Jenny absoluut weer veel aandacht besteedt aan de uitwerking van haar personages. Ze weet de juiste personages in de juiste context aan het verhaal toe te voegen, zodat er ondanks het feel good gehalte er nog een hoop onvoorspelbaar blijft.

Het verhaal heeft een goed begin, midden en einde en is logisch opgebouwd.
Er zit een mooi en heerlijk plot in wat maakt dat je het boek met een gelukzalige zucht aan het einde dichtslaat!

Wat Jenny’s boeken anders maakt dan anderen, is dat ze altijd een thema in het boek verwerkt dat je niet onberoerd laat. Niet alles is rozengeur en maneschijn. Ook in dit boek lopen emoties hoog op bij een tragische gebeurtenis. En dit heeft mij absoluut een traantje doen laten.

Haar schrijfstijl in het Engels blijft enorm prettig leesbaar vind ik persoonlijk. Zelfs de grappen in het Engels en het sarcasme komt over! Ik hou er van!

En uiteraard sluit Jenny ook dit boek weer af met enkele heerlijke recepten! Ik vind het echt ontzettend leuk dat Jenny al haar boeken afsluit met ideeën die met het thema van het boek te maken hebben!


Personages

Jenny Colgan is een meester in het bedenken van haar hoofdpersonages. Voornamelijk sterke en ambitieuze vrouwen met vaak een grote mate van bescheidenheid. Je gunt deze personen het allerbeste!
Ook in dit boek!

Het verhaal wordt over/vanuit Polly geschreven, met hier en daar een gedachte vanuit Huckle.
Polly is een jonge ambitieuze vrouw, die ondanks alle tegenslagen positief probeert te blijven en van de situatie wat probeert te maken. Dit kan voor de lezer wat onecht over komen, maar voor het feel good genre is dit absoluut weer heerlijk!

Dit boek kent onder meer ook weer wat heerlijk mannelijk schoon;
Huckle, de mysterieuze Amerikaan,
Tarnie, de knappe visser met de blauwe ogen,
Reuben, de zeer aanwezige en rijke bewoner van het dorpje,
en niet te vergeten de ontzettend lieve jonge Jayden!

Polly’s vriendin, Kerensa, speelt ook een rol in dit verhaal en ik verwacht zeker in het vervolg meer van haar terug te zien. Briljant overigens hoe eigen de persoonlijkheid van Kerensa omschreven is. In het verhaal is ze absoluut het tegenovergestelde van de persoon wie Polly werkelijk is. Toch is hun vriendschap echter ontzettend sterk. Juist door hun verschillen begrijp ik daarom ook waarom we haar niet vaker voorbij hebben zien komen in het dorpje.

Chris, de ex van Polly, speelt ook in dit boek een kleine rol. In de eerste hoofdstukken natuurlijk, maar ook later, waardoor het verhaal tussen Polly en hem ook echt afgerond wordt. Jenny houdt absoluut niet van losse eindjes en dat verwerkt zij dan ook ontzettend mooi in het verhaal!

Jenny zou Jenny niet zijn als ze de lezer geen boodschap zou mee geven. Alle personages in dit boek maken een eigen ontwikkeling door. En hun verhalen inspireren. Het is nooit te laat om dingen anders te doen.


Conclusie

Concluderend kan ik zeggen dat Jenny Colgan met dit boek in 2014 absoluut weer een heerlijk verhaal heeft geschreven waarin verschillende thema’s aan de orde komen!
Haar schrijfstijl blijft gewoon heerlijk en haar verhalen blijven je raken!

Ik ben dan ook ontzettend benieuwd naar het volgende boek in deze kleine serie: ‘Summer at Little Beach Street Bakery‘.
Het verhaal van Polly is gelukkig nog niet ten einde!

Overigens vind ik het absoluut jammer dat haar boeken pas zo laat vertaald zijn naar het Nederlands. Ik lees ze weliswaar in het Engels, maar ze zijn gewoon te leuk om niet te vertalen!
Gelukkig hebben ze met onder andere dit boek een mooie start gemaakt!

Jenny Colgan is wat mij betreft altijd een aanrader!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!