Uitgever: L.S. Amsterdam
Vertaald door: Inge Boesewinkel
Pagina's: 432
Prijs: €19,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Jenny Bayliss – Twaalf dagen voor kerst

L.S. Amsterdam vroeg mij een maand geleden of ik alvast heerlijk de kerstsfeer in wilde duiken met het kerstige debuut ‘Twaalf dagen voor kerst‘ van Jenny Bayliss.

Het boek was een feestje om uit te pakken en wat ik ervan vond? Je leest het hier!


“Twaalf dates met twaalf verschillende mannen. Het lot zou Kate goed gezind moeten zijn… Als het op relaties aankomt, zegt de vierendertigjarige Kate Turner graag “Bah, humbug’.

Het besneeuwde, slaperige stadje Blexford zit immers niet bepaald vol met date-waardige, leuke mannen. Trouwens, wie heeft een man nodig als ze haar geluk heeft gevonden in haar carrière als ontwerper en in haar “bijbaantje’ als bakker voor het café van haar jeugdvriend Matt?

Maar dan schrijft haar goedbedoelende beste vriendin Laura haar in voor een datingbureau. Daar beloven ze eenzame singles te helpen om liefde te vinden voor de kerstvakantie begint…”


Het verhaal & de schrijfstijl

Laura, beste vriendin van Kate Turner, vindt het tijd worden dat haar vriendin weer eens serieus gaat daten. Kate zelf, heeft echter niets aan te merken op haar eigen leven en geniet juist ten volle.

Kate geeft haar vriendin echter haar zin en laat zich inschrijven bij een datingbureau dat belooft dat je voor de kerst de liefde van je leven vindt.

Kate moet hier echter wel voor op twaalf dates, geselecteerd door het bureau.

Vind Kate de ware liefde deze kerst, of gaat ze hem eenzaam tegemoet omringd door de verliefde mensen om haar heen?

Eerlijk is eerlijk, ik kreeg meteen een nostalgisch gevoel van deze synopsis. Ik ben gek op foute en voorspelbare kerstfilms en zodoende kan ik een heerlijk boek in kerstsfeer ook absoluut waarderen!

Twaalf dagen voor kerstmis‘ begint met een heerlijk proloog waarin we kennismaken met Kate en beste vriendin Laura.

Kate moet op date, aldus Laura, en samen schrijven ze haar in voor een heel date programma.

De rest van het verhaal is geschreven vanuit Kate in de derde persoon en het eerste hoofdstuk begint op 1 december met haar eerste date.

Meteen vallen mij enkele zaken op aan de schrijfstijl van Jenny Bayliss. Uiteraard kan dit te maken hebben met de vertaling, maar in dit boek komen enkele woorden voor die ik niet eerder in een boek las. Het haalde mij in het begin even uit het verhaal, maar de woorden kloppen en zijn logisch.

Hier en daar zijn er overigens helaas wel wat kleine foutjes te vinden in deze druk. Bij het nakijken van de tekst zijn deze er denk ik net tussendoor geschoten. Overigens ervoer ik dit niet als storend.

Wat ik meteen heel fijn vond aan de schrijfstijl van Jenny, waren de uitgebreide beschrijvingen van de omgeving, gebeurtenissen, het verleden van Kate en haar gedachten.

Dit samen zorgde voor uitgebreide achtergrond informatie en je leert hierdoor zeker de personages kennen.

Ook de beeldende manier van schrijven zorgde er voor dat je echt in het dorpje Blexford was.

Helaas zorgen sommige uitgebreide beschrijvingen hier en daar voor wat inzakmomentjes in het verhaal.

Alhoewel het tof is om te lezen hoe Kate als kunstenaar te werk gaat, vond ik dit na drie volledige beschrijvingen wel genoeg.

De hoofdstukken zijn daarnaast ook vrij lang, dus ik denk dat het hier en daar iets ingekort had kunnen worden. Maar dat is mijn persoonlijke gevoel.

Het maakte het verhaal gelukkig niet minder leuk!

Je voelt het natuurlijk op je klompen aankomen dat twaalf dates achter elkaar hele leuke taferelen met zich meebrengen. Hiermee word je gelukkig niet teleurgesteld!

Kate maakt hilarische dingen mee en dit zorgt echt voor die heerlijke feelgood vibes. Jenny Bayliss heeft het verhaal met de twaalf dates behoorlijk dynamisch en spannend gemaakt.

Het leuke is dat ook ze ook echt aandacht heeft besteedt aan de activiteiten die plaatsvinden op de dates.

Is het plot verrassend? Nee. Maar zoals eigenlijk bij elke feelgood weet je wel hoe het ongeveer gaat aflopen toch? Dus maakt het dan iets uit? Ook niet wat mij betreft.

Aan sfeer ontbreekt het namelijk niet in dit boek.


Personages

Door de eerder genoemde uitgebreide achtergrond informatie over Kate, krijgen we echt een band met haar in dit boek.

Ik vind haar absoluut een heerlijk personage, en het feit dat ze niet perfect is, vond ik extra prettig!

Ook haar vriendin Laura vond ik een heerlijke toevoeging en het boek gaat dan ook niet alleen om het vinden van de liefde, maar ook over de vriendschap die je moet koesteren.

Matt, de eigenaar van Café The Pear Tree, en uiteraard bevriend met Laura en Kate is ook zo’n fijn personage.

Er heeft zich het een en ander afgespeeld in het verleden en dit blijft lange tijd een beetje geheimzinnig. Hij heeft in ieder geval een bijzondere vriendschap met beide dames wat de leuke drie eenheid heel bijzonder maakt.

Door de beschrijvingen en omschrijvingen, zowel in heden en verleden, ontbreekt er wat mij betreft echt niets aan de verdieping en ontwikkeling van de personages.


Conclusie

Kerstvibes en sfeervol? Check!

Romantisch en hilarisch? Check!

Heb je zin in een heerlijk feelgood verhaal met een kerst thema? Dan ben je met dit boek aan het juiste adres.

Laat je zeker niet afschrikken door de langere hoofdstukken, want ze zijn absoluut de moeite waard.

Jenny Bayliss heeft absoluut een heerlijk debuut geschreven dat je met een blij gevoel achterlaat.

Het verhaal zag ik meteen voor mij als een verfilming op het witte doek!


Over de auteur

Jenny Bayliss woont met haar man in een kleine kustplaats in het Verenigd Koninkrijk. Na jarenlang professioneel taartbakker te zijn geweest, voltooide ze op haar 31e de studie Creatief en Professioneel Schrijven. ‘Twaalf dagen voor kerst‘ is haar debuut.

(Bron: L.S. Amsterdam)


Benieuwd geworden naar dit heerlijke kerstverhaal? Bekijk het boek dan zeker via mijn persoonlijke link hier onder!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!