Uitgever: MoonYA
Vertaald door: Elise Kuip
Pagina’s: 391
Prijs: €21,99
Waardering:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Jennifer Niven – Ademloos

Het was weer te lang geleden dat ik een heerlijke YA romance las, dus tijd voor een kennismaking met Jennifer Niven!

(Van Moonya mocht ik een exemplaar ontvangen in ruil voor mijn eerlijke mening)“Hij. Ik. Ik. Hij. Wij. In elkaar verstrengeld. Zijn handen op mijn gezicht, in mijn haar, langs mijn rug, zijn vingers – vederlicht – op mijn huid, waar geen enkele jongen eerder was geweest. Maar het is meer. Het is modderige voeten en op slot gedraaide souterrains en bloedmanen en alles wat we tegen elkaar hebben gezegd toen er niemand meeluisterde.’

Nog een week te gaan, dan heeft Claude haar diploma op zak en gaat ze met haar beste vriendin op roadtrip. Het belooft een mooie zomer samen te worden voor ze naar verschillende universiteiten gaan. Maar vlak voor ze kunnen vertrekken, kondigt Claudes vader iets aan dat de vloer onder haar voeten wegslaat. Claude en haar moeder reizen halsoverkop af naar een klein, afgelegen eiland voor de kust van Georgia. Het wemelt er van de insecten, wilde zwijnen en alligators. Er is geen bereik en Claude kent er niemand. Ze vindt het er vreselijk… Tot ze Jeremiah Crew ontmoet, een mysterieuze, knappe jongen, die zo thuis is op het eiland dat hij er bijna één mee is. Ze hebben een onmiskenbare aantrekkingskracht. Beiden weten dat wat ze hebben niet langer zal duren dan deze zomer. Maar soms is één zomer genoeg.”Het verhaal & de schrijfstijl

Nog een week en dan heeft Claude haar diploma en begint de rest van haar leven. Of toch niet?

Wanneer haar vader een mededeling doet, verdwijnt de grond onder haar voeten, gaan gemaakte plannen niet door en lijkt haar uitgestippelde leven ineens onzeker.

Samen met haar moeder vertrekt ze voor een break naar een afgelegen eiland, waar eens haar voorouders woonden. Er is geen bereik, dus contact met haar beste vriendin zit er niet in, haar moeder stort zich in een onderzoek, dus Claude zal zichzelf moeten zien te vermaken.

Ze vindt het verschrikkelijk om onbereikbaar op dit eiland vast te moeten zitten. Totdat ze Jeremiah ontmoet. Een knappe jongen die niet meteen het achterste van zijn tong laat zien. Vanaf het eerste moment is er een aantrekkingskracht tussen hen beide. Maar ja, een zomerliefde? Dat is nooit voor altijd toch?

Soms heb je van die boeken waarbij je meteen vanaf de eerste pagina een goede vibe voelt. ‘Ademloos‘ van Jennifer Niven was zo’n boek voor mij.

De vlotte schrijfstijl met humor, trok direct mijn aandacht en heeft mij het gehele boek niet meer losgelaten.

Ademloos’ draait om Claude, die op het punt staat om grote veranderingen in haar leven mee te maken, op weg naar volwassenheid.

Omdat er belangrijke gebeurtenissen in haar leven plaatsvinden, is het boek verdeeld in een aantal delen die heel duidelijk aangeven waar Claude zich bevindt. Ook geven deze delen absoluut een heel duidelijke structuur aan het verhaal.

Claude vertelt haar verhaal, en ondanks dat het zich in het hier en nu afspeelt, vind je in het verhaal veel belangrijke informatie terug over de achtergrond van Claude, haar familie en haar vrienden.

Jennifer Niven heeft dit absoluut op een zeer prachtige manier gedaan.

Naast het persoonlijke verhaal van Claude, is er voldoende ruimte voor een prachtige verhaallijn. We vinden leuke en grappige gebeurtenissen terug, maar ook zeker gebeurtenissen die je laten nadenken over het leven zelf en hoe jijzelf in de wereld staat.

Wat ik heel bijzonder vond, was dat het verhaal van Claude gebaseerd is op het leven van Jennifer en dat maakte dit verhaal heel persoonlijk, maar toch met voldoende afstand.

Soms kunnen verhalen die om één persoon draaien saai overkomen. Maar dit was in ‘Ademloos‘ wat mij betreft absoluut niet het geval. Het verhaal was heel dynamisch door de verschillende gebeurtenissen die plaats vonden en daarnaast is de schrijfstijl van Jennifer echt prachtig en interessant, zodat je aandacht echt bij het verhaal blijft.

Ik kon in ieder geval niet stoppen met lezen en had het boek veel sneller uit dan ik verwacht had.

In dit boek vinden we behalve vriendschap en familie, een aantal belangrijke thema’s terug die naar mijn mening op een mooie en realistische wijze zijn verwerkt in dit verhaal.

In dit verhaal gaat het om gebeurtenissen die je leven veranderen, over onzekerheden, vormen van rouw, maar ook zeker over je eerste liefde en je eerste keer.Personages

Claude was een personage dat ik meteen in mijn hart sloot. Doordat het verhaal vanuit de eerste persoon is geschreven, kwam het bij mij echt heel persoonlijk binnen.

Jennifer Niven heeft absoluut onwijs veel aandacht besteedt aan Claude en heeft hierbij absoluut gedacht aan de verdieping en achtergrond.

Claude heeft een geheel eigen karakter dat duidelijk naar voren komt. Ook komen emoties en gedachten duidelijk, goed en zeer realistisch over. Dat was absoluut wat mij raakte in dit verhaal.

Ik vond het prachtig om te lezen dat Claude niet perfect was. Ik vond het fijn om te lezen over haar onzekerheden. Ook waren deze herkenbaar. In het verhaal lees je hoe Claude dealt met de dingen die zijn gebeurt en nog gaan komen. Er is absoluut een duidelijke ontwikkeling te zien en dat is iets wat ik persoonlijk heel belangrijk vind.

In dit verhaal vinden we naast Claude natuurlijk meer personages. We ontmoeten beste vriendin Saz en ook van haar ben ik echt gaan houden. Met haar heeft Jennifer ook diversiteit in het verhaal gebracht en dat zijn voor mij extra pluspunten.

Ook Saz is wat mij betreft goed uitgewerkt. Weliswaar minder verdiepend als Claude, maar hun vriendschap komt realistisch over. Jennifer laat ook zien dat een vriendschap niet altijd vanzelfsprekend is. In een vriendschap heb je altijd momenten of tegenvallers waar je samen aan werkt. Duidelijk is dat echte vriendschap onvoorwaardelijk is en dat het in gesprek blijven met elkaar heel belangrijk is.

Ook de ouders van Claude spelen een belangrijke rol in dit verhaal. Dit vanwege hun verantwoordelijkheid voor de veranderingen in het leven van hun dochter. Weliswaar zijn ze misschien minder in beeld, maar niet zo afwezig als in veel YA boeken het geval is.

De manier waarop Claude omgaat met deze veranderingen, voelt absoluut realistisch qua emoties en gevoelens. Het feit dat deze er mogen zijn is absoluut geweldig.

In het leven van Claude, speelt Jeremiah Crew (Miah) uiteindelijk een grote rol.

Met zijn komst in het verhaal, neemt het verhaal een andere wending. Wat ik meteen heel erg kon waarderen, is dat Jennifer door de ogen van Claude, toch heel duidelijk laat zien wie en hoe Miah is, waar hij vandaan komt en wat hij denkt en voelt. Ze werkt hem absoluut geweldig uit, zonder de verdieping te vergeten.

Briljant als je het mij vraagt!

Met de komst van Miah is heel duidelijk dat het leven nog zoveel meer is. Ik vond het prachtig om te zien hoe Claude en Miah met elkaar omgingen, maar ook wat ze voor elkaar zijn gaan betekenen en wat ze van elkaar hebben geleerd. Ze tilden elkaar naar een hoger niveau en dat is iets wat mij enorm raakte. Ik vond die ontwikkeling zo ontzettend prachtig!Conclusie

Na het schrijven van mijn eigen recensie, las ik de gemengde reviews over dit boek. Ik kan mij echter alleen maar vasthouden aan mijn eigen mening en het gevoel dat dit boek mij gaf.

Het is zoveel meer dan een YA romance. Het verhaal bevat zoveel meer dan alleen maar voor het eerst verliefd worden.

Het is een verhaal van een jongvolwassene die haar plek in de wereld zoekt, nadat de grond onder haar vandaan is getrokken. Een verhaal waarin een prachtig personage ontdekt hoe ze zelf stappen vooruit kan maken, maar ook een personage dat zich bewuster wordt van de mensen om haar heen en hoe belangrijk die voor haar zijn.

En omdat het ook nog eens raakvlakken heeft met het leven van Jennifer Niven zelf, kan ik alleen maar zeggen dat ze zich op een prachtige wijze heeft blootgegeven en ons meer van haarzelf heeft laten zien.

Dit boek bevat humor, daarnaast ook ergens wel verdriet, maar bovenal liefde en hoop.

Dit verhaal bezorgde mij kippenvel en heeft mij absoluut meer dan geraakt.

En nu ben ik benieuwd naar haar andere boeken!Over de auteur

Hoewel de Amerikaanse Jennifer Niven altijd al graag een Charlie’s Angel had willen zijn, ligt haar ware passie toch echt bij schrijven. Haar boek All The Bright Places (Waar het licht is in het Nederlands) kwam uit in 2015 en is haar eerste boek binnen het Young Adult genre. Het boek gaat over een meisje die weer leert van het leven te houden door een jongen die van plan is te sterven. Het boek is een immens succes. De rechten zijn al verkocht in 37 landen en er zijn plannen voor een verfilming met Elle Fanning in de hoofdrol.

Niven heeft bovendien een online tijdschrift gelanceerd als extra voor bij het boek. Dit tijdschrift is bedoeld voor en geschreven door meisjes en jongens en behandelt thema’s als een nieuwe start, de toekomst en alle leuke en minder leuke momenten daar tussenin.

All The Bright Places is echter niet haar eerste boek. The Ice Master werd uitgegeven in 2000 en werd al snel opgepakt door de media. Zowel dit boek als Ada Blackjack, het boek dat hierop volgde, werd in meerdere talen vertaald.

Haar eerste roman is Velva Jean Learns to Drive, die uitkwam in 2009. Het verhaal is gebaseerd op haar gelijknamige film, die een Emmy won.

Niven geeft samen met haar moeder, auteur Penelope Niven, over de hele wereld lezingen over schrijven. Ze woont momenteel in Los Angeles.Ben je benieuwd geworden naar dit boek? Bekijk het dan via mijn persoonlijke link hier onder.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!