Uitgever: Imagine ya books by Imagebooks
Vertaald door: Renee Salome en Laura Weeda
Pagina's: 400
Prijs: €18,95
Waardering:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Jennifer Mathieu – Moxie

Meisjes die een revolutie ontketenen op een middelbare school. Jennifer Mathieu schreef er een boek over!

Van uitgeverij Imagine ya Books mocht ik een recensie exemplaar ontvangen van ‘Moxie’!

De cover is een plaatje niet waar? Wat ik van het boek vond? Je leest het hier!


Vivian Carter is het zat. Ze is haar leraren zat, die altijd 
op de hand van de footballsterren zijn. Ze is de kleding­voorschriften van school zat, en de jongens die de meisjes in de gang lastigvallen en seksistische opmerkingen maken tijdens de les. Maar ze is het vooral zat zich altijd aan de regels te houden.

De moeder van Viv was een stoere punkrocker in de jaren negentig, een Riot Grrrl. Naar haar voorbeeld begint Viv met Moxie, een feministisch “zine’ dat ze anoniem op school verspreidt. Het is haar manier van stoom afblazen, maar algauw verspreiden ook andere meisjes de boodschap van Moxie. En dan blijkt dat ze niets minder dan een meidenrevolutie is gestart.“


Het verhaal & de schrijfstijl

Op de school van Vivian Carter gaat het al jaren hetzelfde; footballspelers zijn DE top leerlingen van de school en krijgen het meeste geld voor hun team. De spelers lijken ook van alles te kunnen maken en klagen heeft geen enkele zin.

De meisjes op de school ergeren zich dood, maar er iets van zeggen wordt nauwelijks gedaan. Na weer een opmerking van een jongen in de klas, die denkt dat meisjes nergens anders beter voor zijn dan het aanrecht, is Vivian het zat.

Geïnspireerd door haar moeders feministische verleden, maakt Vivian een zine welke ze op school verspreid onder de naam ‘Moxie’. Vooral bedoeld als uitlaatklep maar ook als oproep om eindelijk op te staan tegen de onzin die zich voordoet op school.

Niemand weet dat Vivian dit gemaakt heeft, ook haar beste vriendinnen niet. Als er gehoor wordt gegeven aan haar oproep en blijkt dat zij niet de enige is die er zo over denkt, ontketent zich een ware revolutie op school.

Krijgt Moxie het voor elkaar iets te veranderen op school?

Jennifer Mathieu begint haar boek heerlijk met aan wie zij dit boek opdraagt, een leraar. Zonder spoilers; voor mij meteen een goede binnenkomer en de toon voor dit verhaal.

Dat het vooral een boek voor meisjes en jonge vrouwen is, is ook meteen duidelijk. Alhoewel ik er meteen bij zeg dat het voor volwassenen ook heerlijk lezen is!

Ik schreef laatst al dat ik een guilty pleasure heb voor High school boeken en films, en deze valt wat mij betreft absoluut perfect in deze categorie.

Het speelt zich uiteraard hoofdzakelijk af op school en we zien karakteristieke personages terug zoals, footballspelers, cheerleaders, alternatievelingen en diverse andere groepjes. Ik hou er van.

Vooral met betrekking tot de meisjes van school, laat Jennifer alles in het verhaal bij elkaar komen door Moxie en blijkt een gezamenlijk doel veel belangrijker dan alle verschillen.
Iets dat ik het gaafst vond aan dit boek.

Jennifer heeft een zeer prettige schrijfstijl en het verhaal is lekker vlot. Het boek heeft korte hoofdstukken en lees je vanuit Vivian. Deze combinatie inclusief de opbouw aan spanning in het verhaal, maken het tot een heerlijk leesbaar boek.

Jennifer deinst er in haar boek niet voor terug om ook onderwerpen bespreekbaar te maken die in het dagelijks leven helaas ook gebeuren; ongewenste intimiteit en pesterijen.

Daarnaast gaat het verhaal natuurlijk over vriendschap, elkaar leren kennen, een eerste liefde en het belangrijkste nog wel: gelijke rechten.

Persoonlijk kon ik geen minpunten aan het boek ontdekken. Ik vond de verdieping en uitwerking goed en het verhaal is spannend. Ook hier en daar onvoorspelbaar. Het is beeldend geschreven en wat ik een gave toevoeging vond, waren de pagina’s in het boek die een afdruk bevatten van het ‘Moxie-zine’. Het verhaal ging hierdoor nog meer leven voor mijn gevoel.


Personages

Je leest het verhaal vanuit Vivian en je leert haar en haar gevoel en denken dus goed kennen. Ik vond het gaaf dat zij haar moeder als voorbeeld nam voor de acties van nu.

In het boek zie je duidelijk de ontwikkeling die Viv doormaakt. Van een verlegen meisje dat haar best doet en nooit klaagt, tot een meisje dat opstaat voor haar mening en negatieve zaken wil veranderen naar iets positiefs.

Ik vond dat absoluut ontzettend inspirerend.

Meerdere personages komen aan bod in het verhaal waaronder de vriendinnen van Vivian. Haar beste vriendin Claudia, nieuwe vriendin Lucy en daarnaast Emma die we aan het eind van het verhaal tegenkomen.

Ook bij deze personages zien we een duidelijke ontwikkeling in het verhaal.

Ook als het gaat om Seth, de nieuwe jongen op school. Gelukkig heeft Jennifer met zijn personage laten zien dat niet alle jongens zo zijn als de footballspelers.

Jennifer heeft haar personages echt karakter gegeven en ik vind het echt tof om te zien hoe zij hen allen heeft uitgewerkt. Ieder ook met hun eigen verhaal.

Het maakte het verhaal meer dan compleet voor mij.


Conclusie

Jennifer heeft naast een tof verhaal ook een verhaal geschreven dat onderwerpen aan de kaak stelt die zich ook daadwerkelijk voordoen, alhoewel hier en daar uitvergroot.

Ik vind het tof dat ze dit op deze manier heeft weten te verwerken tot een boek en ik weet zeker dat het boek velen zal aanspreken.

Wat mij betreft is ‘Moxie’ echt een aanrader. Voor mijn gevoel klopt alles en ik vond het een krachtig en inspirerend boek!

Ik kijk nu al uit naar een volgend boek van Jennifer Mathieu!


Ben je benieuwd geworden naar ‘Moxie’? Check hem dan zeker via onderstaande link!

En wist je dat ‘Moxie’ binnenkort ook als film op Netflix verschijnt? Ik kan niet wachten om hem te zien!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!