Uitgever: Boekerij
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Jenna Blum – In tweestrijd

“Als tiener is Karena Jorge de enige die haar tweelingbroer Charles in toom kan houden. Charles heeft een bipolaire stoornis die verergert naarmate hij ouder wordt, tot op het punt dat hij een gevaar wordt voor zichzelf – en anderen. Op hun achttiende verjaardag rijden Charles en Karena met hun auto zo dicht mogelijk achter een tornado aan. Wat er dan gebeurt is zo verschrikkelijk dat de tweeling vanaf die dag het contact met elkaar volledig verbreekt. Twintig jaar later krijgt Karena een telefoontje van een psychiatrische inrichting waar Charles onder dwang is opgenomen. Ze besluit dat het tijd is om af te rekenen met het verleden en gaat haar broer ophalen, maar bij aankomst blijkt hij ontsnapt te zijn. Ze heeft maar één aanwijzing om hem op het spoor te komen: Charles is nog steeds gefascineerd door extreem weer in het tornadoseizoen is net begonnen. Gedreven door liefde en bezorgdheid sluit Karena zich aan bij een team van professionele stormjagers en begint daarmee aan een riskant avontuur.”

In Tweestrijd neemt de auteur je mee in het leven van Karena die heeft moeten opgroeien met een tweeling broer met een bipolaire stoornis. Een stoornis die zowel haar leven als dat van hem en hun omgeving drastisch heeft veranderd.

Door een gebeurtenis uit het verleden wordt hun relatie zwaar op de proef gesteld en zijn zij nog meer dan ooit verbonden met elkaar.
 
Wanneer haar broer verdwijnt en zij 20 jaar later naar hem opzoek gaat in een omgeving waarvan ze weet dat zij hem daar zou moeten kunnen vinden, het tornado seizoen, kruisen hun levens elkaar weer.
Is haar broer nog steeds dezelfde persoon? Of is hij veranderd?
 
Dit verhaal laat een duidelijk beeld zien van een relatie als tweeling en wat er gebeurd op het moment dat een tweeling één groot verschil heeft.
In het boek komen verleden en heden bij elkaar en je vraagt je af wat een goede relatie waard is.
 
In het verhaal komt duidelijk de onwetendheid van de omgeving naar voren. Het oordeel en de meningen van mensen die klaar staan bij gedrag en stoornissen die zij niet kunnen verklaren.
Ik vind het bijzonder dat de auteur aandacht heeft weten te schenken aan stigma’s en taboes rondom bipolaire stoornissen en wat dit betekend voor hun naaste omgeving.
Dat zij goed research heeft gedaan is direct duidelijk. En ik weet zeker ook herkenbaar voor hen die hier daadwerkelijk mee te maken hebben in hun omgeving.
 
De gebeurtenissen rondom de tornadojacht zijn goed omschreven en ook hier komt een goede research naar voren.
 
Wat ik als enig minpunt ervaren heb is de afronding van het verhaal. Het voelt surrealistisch als je het boek uit hebt en voor mij lijkt het bijna alsof het verhaal is afgeraffeld aan het eind.
Ik had graag willen weten hoe het afloopt met de gezondheid van de broer in kwestie. Anderzijds schetst de auteur een open einde met enkele voorgenomen te maken stappen in zijn leven.
Er is dus wel ruimte voor de lezer om hier eigen invulling aan te geven.
 
Persoonlijk vond ik het eerste boek van deze auteur beter. Maar wellicht heeft dit te maken met een stukje geschiedenis waarin ik geïnteresseerd ben.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!