Uitgever: Boekerij
Vertaald door: Ralph van der Aa
Pagina's: 432
Prijs: €20,-
Waardering:⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

J.D. Barker & James Patterson – De kustmoorden

In 2019 maakte ik kennis met J.D. Barker door zijn eerste boek in een trilogie: ‘Horen Zien Zwijgen‘.

Van dit eerste boek was ik echter niet zo onder de indruk. De twee boeken die daarna kwamen bliezen mij echter omver.

Alhoewel ik nooit eerder iets las van James Patterson, stond dit boek van hen samen meteen op mijn wishlist.

Of dit een gouden combinatie is? Je leest het hier.

(Van Boekerij mocht ik een exemplaar ontvangen in ruil voor mijn eerlijke mening)


“Het begin van een bloedstollende nieuwe serie door thrillerlegende James Patterson en bestsellerauteur J.D. Barker

Al sinds hun traumatische kindertijd vertrouwen Michael en Megan Fitzgerald alleen elkaar. Ze moeten wel, na alles wat hun ouders hun hebben aangedaan. Als Michael thuiskomt en het lijk van een onbekende vrouw in zijn badkuip vindt, belt hij direct de politie. Maar als die even later op de stoep staat, hebben ze bewijs dat Michael het slachtoffer kende. Waarom kan Michael zich daar niets van herinneren?

Het mag duidelijk zijn dat iemand een gruwelijk spel met hem speelt. Terwijl Michael wordt afgevoerd naar het politiebureau, zet Megan alles op alles om haar broer vrij te krijgen. Als het dodental oploopt en de moorden steeds meer herinneringen aan hun kindertijd oproepen, begint zelfs zij te twijfelen. Hoe goed kent ze haar broer echt?”


Het verhaal & de schrijfstijl

Michael en Megan Fitzgerald hebben alleen elkaar. Samen delen zij een intens verleden.

Als Michael zich, na een melding over een lekkage, naar huis snelt, treft hij het levenloze lichaam van een vrouw aan in zijn badkuip. Hij weet echter zeker dat die vrouw er niet was toen hij van huis ging, want hij heeft geen idee wie het is.

Hij belt direct de politie en wanneer zij arriveren komt Michael voor een groot raadsel te staan. De politie heeft namelijk bewijzen dat Michael de vrouw wel degelijk kent. Heel erg goed zelfs.

Michael kan zich niets herinneren en voelt zich al snel in het nauw gedreven. Wie speelt er een gruwelijk spel met hem? Wie probeert hem iets in de schoenen te schuiven? Terwijl Michael wordt aangehouden, probeert zijn zus duidelijkheid te krijgen en de politie te laten inzien dat haar broer onschuldig is.

Als er meer moorden volgen, die ook nog eens connecties hebben met hun kindertijd, begint Megan te twijfelen. Er speelt meer, maar wat? En is Michael wel zo onschuldig als ze dacht?

De kustmoorden‘ is geschreven door twee auteurs. J.D. Barker & James Patterson. Van de laatste auteur heb ik tot op heden nog niets gelezen, dus ik kan geen enkele vergelijking maken tussen dit boek en zijn eerdere werk.

Dit boek bestaat uit zeven delen die een heel duidelijke structuur aan het verhaal geven. Binnen deze zeven delen vinden we korte en vlotte hoofdstukken terug die geschreven zijn vanuit verschillende perspectieven.

Deze korte hoofdstukken en de verschillende perspectieven vond ik kenmerkend voor de schrijfstijl van J.D. Barker.

Met deze thriller sta je vanaf het eerste hoofdstuk direct in de actie stand. Er gebeurt namelijk veel en ook gebeurt dat heel snel.

De korte hoofdstukken en de verschillende perspectieven zorgen absoluut voor een enorme vaart in het verhaal, maar hier en daar miste ik daardoor zeker het een en ander qua uitwerking en verdieping van personages.

Wel zorgen deze verschillende perspectieven voor een compleet beeld van het verhaal. Althans, dat gevoel krijg je. Want deze twee auteurs bundelden hun krachten samen en schreven niet alleen een razendsnelle en spannende thriller vol actie en moorden, maar ook een thriller die je psychologisch volkomen in de war brengt.

Van een opbouw aan spanning is geen sprake, want die is al vanaf het begin aanwezig zonder af te zwakken, maar een opbouw naar een ingewikkeld plot is er zeker.

Twist na twist vind je terug in het verhaal. Ze zetten je op het verkeerde been en laten je gedachten tollen. Menigmaal vroeg ik mij af of ik nu echt zeker wist wat er speelde. Om vervolgens toch weer te gaan twijfelen.

Ik vond het absoluut briljant, maar de twist aan het einde was mij er eentje teveel van het goede.

Desalniettemin ben ik absoluut omver geblazen door deze actiethriller vol psychologische twists en turns!


Personages

In dit boek vinden we verschillende personages terug die allemaal een belangrijke rol spelen.

Op de eerste plaats hebben we natuurlijk Michael en Megan. Vooral hun perspectieven vond ik behoorlijk intens.

We leren meer over hun verleden en naarmate het verhaal vordert, komen er steeds gruwelijkere details naar boven. Hun karakters hebben dit verhaal echt gemaakt en het draaide ook absoluut om hun verleden en hoe zij daarna zijn ontwikkelt. Ze zijn interessant uitgewerkt en er moet wel gedegen onderzoek gedaan zijn naar psychische stoornissen om deze personages op deze manier uit te werken.

Naast deze broer en zus, ontmoeten we rechercheur Dobbs, Special Agent Gimble, Dr. Rose en Patchen.

Zij hebben allen een rol in dit verhaal, maar naar mijn mening waren deze rollen te summier uitgewerkt en dat vond ik erg jammer.

In dit boek draaide het om het psychologische effect, en daardoor waren de rollen van Dobbs en Gimble naar mijn idee iets minder van belang. Maar Dr. Rose had, gezien haar grote aandeel in het leven van Michael en Megan, zeker een duidelijkere en grotere inbreng mogen hebben.

Als ik dus kijk naar de uitwerking van de personages, kom ik vooral tot de conclusie dat er weinig verdieping is, behalve bij Michael en Megan wellicht.

Omdat de hoofdstukken zo kort waren en zo snel afwisselden, kreeg ik echter ook geen enkele band met de personages in dit verhaal en dat vond ik persoonlijk wel wat jammer.

Personages vind ik een belangrijk onderdeel in een thriller. En in dit geval deed vooral de verhaallijn en het idee het hem.


Conclusie

Ted Bundy meets Charles Manson.

Twee auteurs die samen een boek schrijven is altijd spannend, maar het heeft in dit geval zeker goed uitgepakt.

De kustmoorden‘ zat vol actie en liet je vanaf de eerste pagina niet meer los. De vlotte schrijfstijl en korte hoofdstukken maakten dat het boek weg las als een hoge snelheidstrein op ramkoers.

De rode draad (ik weet nog steeds niet welke rode draad ik nu moet hebben) was goed uitgewerkt en alle twists waren fenomenaal bedacht. Het einde had ik zeker niet zien aankomen, ook niet als het antwoord op een briefje voor mijn neus had gelegen.

De personages hadden wellicht iets beter uitgewerkt mogen worden wat mij betreft, maar de verhaallijn en de actie hebben dit boek meer dan goed gemaakt.

Ik wil meer weten over het verleden van Michael en Megan en ik wil meer van dit duo!


Over de auteurs

J.D. Barker(1971) begon zijn carrière als journalist en ghostwriter. In 2012 schreef hij zijn eerste roman Forsaken, die een grote hit werd in de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië. De nabestaanden van Dracula-auteur Bram Stoker waren dusdanig van het boek onder de indruk, dat ze Barker vroegen als coauteur voor het langverwachte Dracula-prequel. Barker woont in Amerika met zijn vrouw Dayna.

James Patterson is een van de populairste thrillerschrijvers ter wereld. Hij schreef bijna vijftig boeken die allemaal bestsellers werden en in veertig talen werden vertaald. Het meest bekend is hij om zijn Alex Cross-serie, waarvan twee delen werden verfilmd met Morgan Freeman in de titelrol. Patterson woont in Florida.


Ben je benieuwd geworden naar deze ontzettend spannende psychologische thriller? Bekijk hem dan zeker eens via mijn persoonlijke link hier onder!

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!