Uitgever: HarperCollins
Vertaald door: Sandra Hessels
Pagina's: 608
Prijs: €19,99
Waardering: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Recensies

Gena Showalter – Koud als sneeuw

Als blogger mocht ik van HarperCollins een exemplaar ontvangen van het nieuwste boek van Gena Showalter.

Nooit eerder las ik iets van Gena Showalter, en eerlijk gezegd had ik ook nog nooit iets van haar gehoord.

Toen ‘Koud als Sneeuw‘ op de planning kwam, was de cover het eerste dat mijn aandacht trok. Duidelijk was al snel dat het iets te maken had met een sprookje.

De achterflap triggerde mij al helemaal om het boek te gaan lezen. Moderne tijd en sprookjes in één boek? Count me in!

Wat ik er van vond? Je leest het hier!


“De zestienjarige Everly Morrow heeft er geen flauw idee van dat ze een sprookjesprinses is, tot ze ineens met spiegels blijkt te kunnen communiceren. Ze beseft dat ze dit beter geheim kan houden en laat haar klasgenoten in de waan dat haar voortdurende getuur in spiegels voortkomt uit ijdelheid. Dan wordt haar een vreselijke waarheid voorgespiegeld: ze is voorbestemd om Sneeuwwitjes grootste vijand te worden, de boze koningin! Nogal een verontrustend vooruitzicht, zeker wanneer ze verliefd wordt op Roth Charmaine, de vermeende prins Charming.

Als de voorspelling langzaam maar zeker uitkomt, wordt Everly door iedereen verraden. Lukt het haar zich te verzetten, of geeft ze toe aan haar duistere kant? De strijd tussen goed en kwaad is pas net begonnen…


Het verhaal & de schrijfstijl

De zestienjarige Everly Morrow lijkt een doodgewone tiener die samen met haar tweelingzus Hartly, haar moeder en stiefvader in een doodgewoon stadje woont.

Totdat Everly ontdekt dat ze met spiegels kan communiceren. Omdat ze niet wil dat anderen haar voor gek verklaren, dat doen ze toch al, besluit ze dit geheim te houden.

Wanneer ze echter een verontrustende ontdekking doet middels de spiegel, komt haar leven op zijn kop te staan en zal zij keuzes moeten maken om zichzelf en vooral Hartly te beschermen.

Is zij echt gedoemd om de Boze Koningin te zijn? Of is er iets heel anders aan de hand? Wat houdt de voorspelling die gedaan is precies in en hoe staat alles met elkaar in verbinding?

Als haar moeder haar en haar zusje de laatste puzzelstukjes geeft, is er voor Everly maar één oplossing. Teruggaan naar het land waar zij blijkbaar geboren is…

Wat ik persoonlijk allereerst de moeite waard vind om te noemen, is de prachtige kaart van het rijk Enchantia vooraan in het boek.

Het boek begint vervolgens met een passage uit ‘De kronieken van Enchantia‘ waarin een voorspelling wordt gedaan. Hierna volgt een proloog die je een kijkje in de toekomst geeft.

Normaal gesproken ben ik niet gecharmeerd van prologen die iets over het einde zeggen, maar door uiteindelijk het einde te hebben gelezen, kan ik zeggen dat dit proloog echt fantastisch is. Juist vanwege wat er wel en ook niet wordt gezegd.

Toch kleurde de proloog mij enigszins tijdens het lezen van het verhaal en kostte het mij iets meer moeite om het originele sprookje los te laten!

De hoofdstukken in het boek beginnen met spreuken en dit vond ik echt ontzettend gaaf! Ik heb ze dan ook allemaal met plezier gelezen en allen zijn passend bij het bijbehorende hoofdstuk. Dit geeft meteen al een magisch en sprookjesachtig gevoel.

Het verhaal wordt geschreven vanuit Everly, middels dialogen en gedachten. Gena Showalter heeft dit op een heerlijke vlotte wijze opgeschreven zodat je onwijs meevoelt met Everly als hoofdpersonage.

We lezen vanuit Everly in de wereld van de “stervelingen” en daarna in Enchantia.

Alles loopt heel prettig via chronologische gebeurtenissen en dat vind ik persoonlijk erg fijn in een fantasy verhaal. Je wordt letterlijk met Everly meegenomen op een spannende reis waarvan je niet weet wat je te wachten staat.

De beschrijving van omgevingen en gebeurtenissen door Gena zijn echt magisch en prachtig. Ze schrijft echt beeldend waardoor het je absoluut geen moeite kost om alles voor je te zien. Vooral de reisbeschrijvingen van Everly door het magische land waren prachtig!

Ondanks een onderbuik gevoel, dat uiteindelijk niet bleek te kloppen, kon ik met plezier pagina na pagina omslaan.

Gena heeft geweldig veel aandacht besteedt aan de world building en de verdieping van personages en verhaallijnen.

Je wordt met regelmaat op het verkeerde been gezet en met daarbij de reeks aan gebeurtenissen, wordt de spanning goed opgebouwd.

Ondanks de bijna zeshonderd pagina’s heb ik nergens een saai moment gevoeld.

Het einde was er absoluut één om van te smullen en heeft mij toch enorm verrast. Misschien had ik een iets ander einde willen zien, maar dat is een persoonlijke voorkeur en geen kritiek op het einde zoals Gena het bedoeld heeft.


Personages

Everly is het hoofdpersonage van dit verhaal en Gena heeft aan alles gedacht waar het om de uitwerking en de verdieping gaat.

Heel mooi vond ik het om te lezen hoe Everly haar krachten ontdekt, meer te weten komt over de geschiedenis van het land waar zij vandaan komt en vooral welke ontwikkelingen zij hierin doormaakt.

Haar groei op mentaal gebied is ontzettend mooi en haar persoonlijkheid komt onwijs goed uit de verf.

Prins Roth speelt uiteraard ook een belangrijke rol in het verhaal en hij is absoluut een Prins Charming. Je kunt niet anders dan ontzettend verliefd op hem worden. Ook zijn personage vond ik geweldig uitgewerkt.

In deze recensie wil ik niet al te diep in gaan op andere personages. Ik zou hiermee spoilers kunnen verklappen en dat mag bij dit boek gewoon niet gebeuren.

Koud als Sneeuw‘ en zijn personages is een ontdekkingsreis die je zelf moet gaan maken.

Elk personage speelt een eigen en belangrijke rol in dit verhaal. En daarmee ook in de belangrijke voorspelling die dit verhaal tot stand heeft gebracht.

Aan jou de taak te ontdekken wie welk personage speelt en waarom.


Conclusie

Game of Thrones meets Once Upon a Time.

Het verhaal speelt zich af op de grens tussen werkelijkheid en sprookjes en die grens blijkt snel te vervagen. Wie speelt welke rol en wat gaat er gebeuren? Welke invloed hebben de keuzes die je maakt en is het lot iets dat vaststaat?

Koud als Sneeuw‘ is een prachtig Young Adult fantasy verhaal dat wat mij betreft niet onder doet voor de boeken van Sarah J. Maas.

Het is prachtig, het is magisch en het is vooral een reis die je zelf moet maken en ervaren.

Ik kan niet wachten op het volgende deel in deze serie!


Over de auteur

Gena Showalter is de internationale bestsellerauteur van romans en fantasy voor zowel volwassenen als jongeren. Haar boeken worden vaak bestempeld als ‘humoristisch en intens’, ‘niet weg te leggen’ en ‘verslavend’. In 2017 bezocht ze YAL-Fest, het jaarlijkse boekenfestival voor jongeren, waarmee ze haar Nederlandse en Belgische fans een groot plezier deed.

(Bron: members.genashowalter.com)


Ben je benieuwd geworden naar dit GEWELDIGE boek van Gena Showalter? Ga dan vlug via mijn persoonlijke link hier onder naar het boek en laat het niet liggen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze tekst zit copyright!